Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy można montowac okna?

Recommended Posts

Okna można montować już wtedy kiedy są otwory okienne i strop. Tylko po co. Najczęściej jednak po tynkach. Ja miełem stan surowy otwarty więc go zamknąłem oknami drewnianymi. Tynki ani wylewki nic im nie zaszkodziły, ale trzeba dobrze zabezpieczać folią przytynkowaniu. Potem instalacje, tynki , wylewki i teraz wyposażam.

Po co chcesz już teraz montować okna?

Ja w tamtym roku, zostawiłem dom przykryty dachem , nie chciało mi się zabijac otworów okiennych i uzyskałem tylko to , że ściany b.dobrze powysychały. Okna wstawiłem na wiosnę i od razu poszedł tynk zewnętrzny.

Po co? Ludzie się śpieszą, aby zdążyć przed vatem. Okna to duży wydatek, ale bardzo ważny ze względu na harmonogram robót. Mając dom zamknięty mozna wstawić koze i "dziargać" wszystkie instalacje , potem, tynki itd. Tak się robi w budownictwie od dawna. Do zimy pod dach + okna i jakieś drzwi, a jak dom zamknięty instalacje i wykończeniówka. Nieważne czy to wieżowiec czy parterówka.

Chyba, ze przyjdzie ostra zima? Wtedy niestety jest przerwa.

Okna można wstawiać jak najwcześniej, tylko trzeba pamiętać o tym że:

-trzeba je jak najszybciej "otynkować" aby utrudnić ewentualną ich kradzież,

-ochraniać podczas tynkowania zewnętrznego i wewnęrznego( u mnie tynkarze nieco zapaćkali mechanizmy otwierania okien - zgroza, tynkowali latem i było im za ciepło więc otworzyli okna oczywiście dalej tynkując!!!!!!!!!!)

-ochraniać podczas malowania,

-zdjąć z nich folię ochronną dopóki jeszcze można, jak się "przywulkanizuje" są kłopoty.