cjseba77 28.07.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 czy można w stropie teriva zrobic otwór na schdy- jeśli tak to jak zbroić. proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.07.2009 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 czy można w stropie teriva zrobic otwór na schdy- jeśli tak to jak zbroić. proszę o pomoc. Właśnie z tego powodu strop nad klatką schodową mam wylewany. Reszta jest w Terivie. Lepiej pogadaj z jakimś fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 29.07.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 w zasadzie to kierownik/projektant to powinni rozstrzygnąć. ale, generalnie można, zależy jak wielka ta klatka, w jakim miejscu stropu zlokalizowana. w najsprostszej sytuacji, dokłada się belki stropowe przy otworze (zdwaja się) na nich robi poprzecznie belkę żelbetową - tzw wymian, na którym oprą się ucięte belki terivy. deskuje się od strony otworu na klatkę. moze będzie trzeba dozbroić te belki zdwojone, ale na ten konkretny przypadek nie da się konkretnie odpowiedziec nie widząc nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cjseba77 29.07.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 dzieki za info, otwor usytuowany jest w rogu płyty o wym 225/180, czy mozesz cos podpowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 a może tak zainteresowany zamieści projekt stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 29.07.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 podpowiedzieć można tyle,dedukuję, że otwór jest w narozu, przy dwóch ścianach prostopadłych,jeden kierunek w związku z tym będzie nośny - albo bok 180 albo 225 - równoległy do belek stropowych, załóżmy, że będzie 180. czyli musisz tak kombinować, żeby przy tym boku wypadła belka stropu, obok dostawiasz następną i od niej dopiero pustaki. dodatkowo na te dwie belki dorzuć po 3 fi 12 i dowiąż do zbrojenia terivy. więc na boku drugim 225 wypadnie przeciąć belki stropowe - będą jakby bez podparcia - no i to podparcie musisz zrobić - to ten wymian właśnie na wys stropu - czyli belka przy otworze, prostopadła do belek terivy i oparta na terivie z jednej strony a z drugiej na wieńcu. ten wymian robisz w postaci kilku prętów jak w belce, np 6 fi 12 dołem + ze 2 fi 12 gorą, strzemiona fi 6 co 25cm. dolny pas belek opartych na wymianie należy skuć do gołych prętów - będą się opierać na prętach wymianu a nie pod nim - można je nawet tu lekko odgiąć. ale powtarzam jedno, jak nie da się zbadać w ten sposób pacjenta, tak nie da się czegoś takiego zaprojektować zdalnie. do tego dochodzi kwestia tego co na stropie w tym rejonie - ścianki działowe, słupek więźby, inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 30.07.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 czy można w stropie teriva zrobic otwór na schdy- jeśli tak to jak zbroić. proszę o pomoc. nie rozumie tego pytania ... ja mam strop teriva i to nawet 2 bo mamy piwnice ale nie robiliśmy w stropie otworu , po prostu tam gdzie jest klatka schodowa tam nie ma stropu,jest tam wolne miejsce zgodnie z projektem. Czy chodzi Ci o to ,że masz wszędzie położene belki z pustakami,zalane betonem a teraz chcesz to wyciąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 31.07.2009 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No ja też nie wiem o co chodzi,tam gdzie są schody nie ma wylanego stropu tylko zostawiony otwór,po co układać i wycinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 31.07.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No ja też nie wiem o co chodzi,tam gdzie są schody nie ma wylanego stropu tylko zostawiony otwór,po co układać i wycinać Claudii barto307cc Czasem bywa, że klatka schodowa jest w salonie i w tedy brak bocznych ścian nośnych. Taka klatka to problem konstrukcyjny i bez stosownych obliczeń i wpisu do dziennika nie powinno się obyć . do tego dochodzi kwestia tego co na stropie w tym rejonie - ścianki działowe, słupek więźby, inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 31.07.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 nie rozumie, nie rozumie, sie uci to rozumie , sorry, jeden kabret sie mie przypomnial. człowiek pewnie ze szwagrem i teściem bedą układać strop to pyta. i nie chodzi o wycinanie dziury w całym tylko zostawienie jej w trakcie układania, a ze nie jest to oczywiste stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 31.07.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A w projekcie co było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 31.07.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No to faktycznie zainteresowany musi rozwinąć wątek Jak to rozumiem jako zrobienie otworu na schody np. w celu zagospodarowania dotychczas nieużytkowego poddasza. Ale bez rzutu projektu ani rusz. Ważne gdzie idą belki stropowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 31.07.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Napięcie rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 31.07.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No to faktycznie zainteresowany musi rozwinąć wątek Jak to rozumiem jako zrobienie otworu na schody np. w celu zagospodarowania dotychczas nieużytkowego poddasza. Ale bez rzutu projektu ani rusz. Ważne gdzie idą belki stropowe. To oczywiście tylko moje gdybanie, ale po kiego robić (projektować) taki strop i nieużytkowe (bez dostępu) poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 31.07.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 ja obstawiam taką sytuację , w projekcie było coś innego, np płyta monolityczna, człowiek zmienił na terive, ale się zastanawia jak w tym zrobić otwór na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 31.07.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 ja obstawiam taką sytuację , w projekcie było coś innego, np płyta monolityczna, człowiek zmienił na terive, ale się zastanawia jak w tym zrobić otwór na schody. Taką zmianę może zrobić tylko osoba adaptująca projekt. Wtedy powinna takei wejście przeprojektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts