AGA NR 1 29.07.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Matko, ja mam problem, więc piszę w tym dziale. Mam w domu gniazdko jaskółcze, z 6 pisklętami w środku. Więc razem 8 sztuk. Są przesłodkie, ja kocham je po prostu ! ... ale w poniedziałek wchodzą tynkarze !!! One są całkiem malutkie... nie latają jeszcze. Co robić ?! Przenieść gniazdko do garażu... da się to wogóle zrobić ??? I czy Rodzice znajdą te młode w nowym miejscu ?! Proszę o porady... nie śpię przez nie po nocach, hahaha ! Po za tym jaskółki przynoszą szczęście w domu, liczę na nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 29.07.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Pomysł z ruszaniem gniazda niesie ryzyko odrzucenia piskląt przez rodziców. Kiedyś mój dziadek tak zrobił chcąc uchronić pisklaki przed zniszczeniem przez konia w stajni, który musiał byc przekwaterowany do innego boksu w którym zagnieździły się ptaki. Najlepiej to nie ruszać aż same wyfruną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 29.07.2009 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 O matko... ale one są CAŁKIEM malutkie jeszcze a w poniedziałek tynkowanie ! Jak wejdą z tym agregatem i zaczną rzucać po sufitach i ścianach... to po gniazdku będzie ! Pan od tynków ( bogobojny człowiek i też kocha zwierzęta ) też się tym zmartwił. Nie wiemy co robić... Chyba trzeba będzie jakoś przenieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katya1984 31.07.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Zapytaj może tutaj: http://www.klubciconia.ptaki.info.pl/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 31.07.2009 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Już postanowiłam, że każę tynkarzowi zacząć od innych pomieszczeń. Pomieszczenie w którym jest gniazdko zostawię na koniec. Zresztą widać, że tynkarz to dobry człowiek - na pewno będzie za tym, bo też był wyraźnie zmartwiony. Ludzi kochających zwierzęta nie brakuje jednak na świecie. Pisklęta teraz mają 1,5 tygodnia - dowiedziałam się, że około 3 tygodnia życia zaczynają latać ! Tynkowanie potrwa minimum 2 tygodnie... więc do tego czasu powinny już wylatywać z gniazda. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.08.2009 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Wszystkim martwiącym się o dobro zwierzaków, spieszę donieść, że wszystko ok. Tynkarze weszli dopiero dzisiaj, a nie wczoraj. A zrobiłam tak jak postanowiłam : ustaliliśmy z tynkarzem, że nie będziemy ruszać ani przenosić gniazdka, zostawimy te pomieszczenie na koniec. Do tego czasu pisklęta będą już latać. Już trochę urosły, zrobiły się czarne i bystre - wyglądają sobie z gniazdka i ciągle patrzą na nas. Tylko jeszcze nauka latania przed nimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.08.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 super tez miałam gniazdo na budowie ....kopciuszki se zrobiły w szczelinie ściany na wysokości mojego wzroku ....animal planet na żywo też budowlańcy mieli prikaz nie ruszać i nie niepokoić nowych domowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.08.2009 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Pewnie, że fajnie. Poza tym przynoszą szczęście domownikom. Wieczorkiem jak nauczę się wklejać zdjęcia to wkleję fotki mojej parki wraz z dzieciaczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.08.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 http://images47.fotosik.pl/175/639e6275537cf451med.jpg I dumni rodzice : http://images50.fotosik.pl/174/a9e555a3a46f8b62med.jpg To już drugi lęg w tym roku naszej zakochanej pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 07.08.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 super tez miałam gniazdo na budowie ....kopciuszki se zrobiły w szczelinie ściany na wysokości mojego wzroku ....animal planet na żywo U mnie sikorka zrobiła gniazdo w rurze - slupku ogrodzeniowym (jedyny ze słupków taki gruby, fi 12 cm). Tak się stresowałam czy te małe wylecą (tak z 1 metr w głąb!), że pierniczę, na jesieni zatkam te rurę. Za to mam obiecaną przez kolegę skrzynkę lęgowa do powieszenia A jak mi zapal nie opadnie to zrobie sama druga, juz mam wymiary itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 10.08.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 No i dobra wiadomość : moje "żółtodzioby" kochane od wczoraj latają !!! Tynkowanie ciągle trwa, ptaszki się wogóle tym nie przejmują... a wczoraj jak były same i miały spokój Mama nauczyła je latać ! Jak weszliśmy do domu pooglądać sobie tynki to małe... siedziały na rusztowaniach. A już dzisiaj to latają aż miło ! Aż tynkarze się śmieją, bo małe mają czasem problemy z "zakrętami" i "lądowaniami" i czasami trzeba robić uniki, hahaha ! http://images46.fotosik.pl/178/5095622dd0712ddamed.jpg http://images43.fotosik.pl/177/75dc3db39cb09d2dmed.jpg Czyż nie są słodkie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts