maykin 29.07.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Szukam wszędzie, ale generalnie mało jest informacji. Szukam optymalnej technologi budowania dla mojego przyszłego domu. Generalnie mam niedużą wiedzę z zakresu budowania domu.Chciałbym postawić tzw szkielet betonowy (żelbetowy) tzn słupy, belki , a pomiędzy mini postawić ścianki z cegieł, bloczków. W podobny sposób buduje się wysokie budynki. Zalet zapewne jest wiele np, łatwość późniejszego przebudowania pomieszczeń i budynku, mniejsze fundamenty. Może ktoś mógłby mi coś doradzić, dlaczego ta technologia popularna w innych krajach, nie jest praktycznie stosowana w Polsce. Jakie są inne zalety, a przede wszystkim wady tej technologii. Jak wyglada to kwotowo, czy jest to dużo drozsze od tradycyjnej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.07.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Nie jest stosowana w budownictwie jednorodzinnym wolnostojącym, bo:- jest droższa - koszt wypożyczenia szalunków na filary i stropy, koszt zakładania szalunków przez profesjonalistów, koszt zbrojenia, koszt betonu, to należy bardzo dobrze zawibrować, do tego geodezyjna obsługa bo słupy muszą być wyznaczone idealnie i tak się robi na budowach wielokondygnaczyjnych.Samo wypełnienie ścian ceramiką (czy innym ustrojstwem) to banał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.07.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Dodam tylko, że x lat temu zastanawiałam się dlaczego domów jednorodzinnych nie buduje się w czałości z żelbetu, na to 20 - 30 cm styro i po sprawie. I deweloper podał kilka argumentów (żelbet jest materiałem przepuszczającym znaczne ilości ciepła - czy też zimna, nie jest przyjazny i kto by chciał mieszkać w bunkrze a przeważającym argumentem były koszty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 - jest droższa - koszt wypożyczenia szalunków na filary i stropy, koszt zakładania szalunków przez profesjonalistów, koszt zbrojenia, koszt betonu, to należy bardzo dobrze zawibrować, do tego geodezyjna obsługa bo słupy muszą być wyznaczone idealnie i tak się robi na budowach wielokondygnaczyjnych. Można stosować gotowe prefabrykaty w postaci słupów, fundamentów, belek, stropów, jedynie potrzebny dzwig. Nie wiem w dalszym ciągu co droższe, bo nie wiem jakie i ile tych elementów byłoby potrzebnych. Może trzeba by się tym zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 a Tobie wydaje się, że prefabrykat tańszy będzie?mylisz się, jest droższymniejsze fundamenty?mylisz się, mogą być bardziej skomplikowane, jak prefabrykowane - patrz wyżej łatwość późniejszego przebudowania pomieszczeń i budynku?mylisz się, to samo można uzyskać w "tradycji", koszty może obniżyć masówka, a to i tak się nie opłaca, trudno stworzyć system dla kurników, chyba, że będą to czworaki, coś dla powodzian itp, gdzie buduje się z potrzeby, a nie widzi mi się inwestora tu proponuję pomysł Pana Przestrzelskiego (o ile dobrze piszę nazwisko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Czy droższy, to jest to możliwe, ale pozostaje kwestia - o ile droższy?. Przy murowaniu tradycyjnym zobacz ile spraw trzeba powierzyć innym ludziom, którym niekoniecznie zalezy na solidności. Ich praca i fuszerka też kosztuje. Pomijając zrobienia szkieletu, wypełnienie scian nie powinno być skomplikowane i można zrobic to samemu, więc odpada część kosztów robocizny. Rozkład pomieszczeń na projekcie często wygląda inaczej niż w rzeczywistości, a nie mając żadnych ścian nośnych, można w każdej chwili dostosować pomieszczenia, ściany do swoich indywidualnych upodobań. Jestem tylko teoretykiem, więc praktyka jest mi trochę obca.Ale wydaje mi się, że robiąc w zaproponowanej technologi jest możliwość popełnienia mniejszej ilości błędów, co w konsekwencji może obniżyć znacząco koszty. Ale powracając do pytania i pomijając koszty, czy znasz inne wady i zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Czy droższy, to jest to możliwe, ale pozostaje kwestia - o ile droższy?. Przy murowaniu tradycyjnym zobacz ile spraw trzeba powierzyć innym ludziom, którym niekoniecznie zalezy na solidności. Ich praca i fuszerka też kosztuje. łajza od murów nie zmontuje Ci konst. prefabrykowanej Pomijając zrobienia szkieletu rozumiem, że to pikuś, widać, że jesteś teoretykiem wypełnienie scian nie powinno być skomplikowane i można zrobic to samemu, więc odpada część kosztów robocizny. a przy tradycji to co jest bardziej skomplikowanego? również teoretyczne podejście Rozkład pomieszczeń na projekcie często wygląda inaczej niż w rzeczywistości, a nie mając żadnych ścian nośnych, można w każdej chwili dostosować pomieszczenia, ściany do swoich indywidualnych upodobań. tak, tak, jeżeli w "tradycji możesz uniknąć wewn ścian nośnych (bo rozumiem że o te chodzi) to prefabrykacja, na którą Cię by było stać, gwarantuje to samo, w innym przypadku zeżrą Cię koszty (Pan teoretyk powinien wziąć pod uwagę indywidualny projekt, wykonanie prefabrykatu, montaż, fachową obsługę, a to nie lego) Jestem tylko teoretykiem, więc praktyka jest mi trochę obca. Ale wydaje mi się, że robiąc w zaproponowanej technologi jest możliwość popełnienia mniejszej ilości błędów, co w konsekwencji może obniżyć znacząco koszty. sorry, wydaje Ci się i to bardzo błędy w prefabrykacji zazwyczaj nie są wybaczalne, w "tradycji" to dyspensa jakich mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 zalety - dosyć mocne to można zrobić, np:http://www.zgapa.pl/zgapedia/data_pictures/_uploads_wiki/w/Westerplatte_koszary_1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Jestem tylko teoretykiem, więc praktyka jest mi trochę obca. To widać. Żelbet nie wybacza błędów, która z ekip budujących kurniki wie jak wygladają szalunki bauma, framax, peri. Koszt takiej budowy jest większy o ok 30-40% (szalunki + dźwig). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 no, no dźwig można odpuścić, HS w peri, u innych to samo, ale gdy chodzi o monolit na miejscuKolega chce prefabrykować (w bliżej nieokreślonym miejscu) i montować na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Skąd tyle wrogości do tej technologii? Mozna by tutaj postawić kogoś kto jest przeciwko budowaniu tradycyjnemu i powiedziałby 10 razy więcej o wadach "tradycji", ale nie o to mi chodzi. Chciałem dowiedzieć się jakie są wady i zalety tej technologi. Znalazłem kolejne zalety (chodzi o prefabrykaty): * Brak konieczności deskowania, robót zbrojarskich i betonowania, * Prosty i szybki montaż, * Wysoka jakość wykonania, * Skrócenie cyklu inwestycji, * Redukcja zatrudnienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Skąd tyle wrogości do tej technologii? Mozna by tutaj postawić kogoś kto jest przeciwko budowaniu tradycyjnemu i powiedziałby 10 razy więcej o wadach "tradycji", ale nie o to mi chodzi. Chciałem dowiedzieć się jakie są wady i zalety tej technologi. Znalazłem kolejne zalety (chodzi o prefabrykaty): * Brak konieczności deskowania, robót zbrojarskich i betonowania, * Prosty i szybki montaż, * Wysoka jakość wykonania, * Skrócenie cyklu inwestycji, * Redukcja zatrudnienia, Moja wrogość do prefabrykatów to cena - jest to najdroższy sposób budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Ale w tym przypadku prefabrykaty to tylko parę elementów, a nie cały dom. Dzięki tym drogim prefabrykatom, inne elementy staną się tańsze i w konsekwencji cały dom będzie zrobiony tak samo dobrze, albo lepiej i być może w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 W "tradycji" również używa się wielu prefabrykatów, tylko że mało kto używa tej nazwy np nadproża czyż to nie prefabrykat, a coraz bardziej popularne stropy. A może ja z kolegą nie o tym samym rozmawiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Ale w tym przypadku prefabrykaty to tylko parę elementów, a nie cały dom. Dzięki tym drogim prefabrykatom, inne elementy staną się tańsze i w konsekwencji cały dom będzie zrobiony tak samo dobrze, albo lepiej i być może w podobnej cenie. Ja mówiłem konsekwentnie o całym budynku, gdyby było taniej lub w podobnej cenie niejeden budowałby dom w tej technologii. Mam wrażenie że jesteś jakimś przedstawicielem jakiejś firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 W "tradycji" również używa się wielu prefabrykatów, tylko że mało kto używa tej nazwy np nadproża czyż to nie prefabrykat, a coraz bardziej popularne stropy. A może ja z kolegą nie o tym samym rozmawiam? I o tym i o tamtym. Zgadza się że nadproża to prefabrykat, teriva też i jest stosowana, ale filigran już tylko na ,,większych" budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 jakbym był jakimś przedstawicielem, to zapewne już byś wiedział co chcę sprzedać. Temat z prefabrykatami został trochę sprowokowany. Generalnie zwróciłem amatorsko uwagę na sposób budowania w innych częściach świata. Trochę mnie rozczarowuje to, że w Polsce praktycznie każdy inny sposób budowania niż tradycyjny jest "nie na miejscu" i z reguły jest zły. Patrząc z mojej strony odnoszę wrażenie, że każdy z was jest również przedstawicielem firmy "tradycja". Za jakiś czas gdy zacznę już budowę, chcę mieć 100 pewności, że wybrana przeze mnie technologia, jest najbardziej słuszna i uzasadniona. Inne technologię są już omawiane na wielu forach, a o tej technologii nic nie mogę znaleść, nikt nic na pewno nie wie itd, stąd mój wątek tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 jakbym był jakimś przedstawicielem, to zapewne już byś wiedział co chcę sprzedać. Temat z prefabrykatami został trochę sprowokowany. Generalnie zwróciłem amatorsko uwagę na sposób budowania w innych częściach świata. Trochę mnie rozczarowuje to, że w Polsce praktycznie każdy inny sposób budowania niż tradycyjny jest "nie na miejscu" i z reguły jest zły. Patrząc z mojej strony odnoszę wrażenie, że każdy z was jest również przedstawicielem firmy "tradycja". Za jakiś czas gdy zacznę już budowę, chcę mieć 100 pewności, że wybrana przeze mnie technologia, jest najbardziej słuszna i uzasadniona. Inne technologię są już omawiane na wielu forach, a o tej technologii nic nie mogę znaleść, nikt nic na pewno nie wie itd, stąd mój wątek tutaj. W Polsce najtańszym sposobem wybudowania domku jednorodzinnego jest ,,tradycja". W przemysłówce najtańszym sposobem jest budownictwo systemowe (szalunki, żelbet,prefabrykat). Przy dużych budowach rzędu co najmniej parę tyś.m2 faktycznie jest to opłacalne - czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Inne technologię są już omawiane na wielu forach, a o tej technologii nic nie mogę znaleść, nikt nic na pewno nie wie itd, stąd mój wątek tutaj. Toż we Wrocławiu jest od cholery budów systemowych, sam pięć lat temu prowadziłem dwie(korty tenisowe na Hallera) w tym pięknym mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Czyli , budowanie jest droższe, ale czy aż 30-40 %. Oczywiście mówimy o koszcie całego domu w stanie surowym niezamkniętym, czy może o domu już wykończonym. Czy mogę zalożyć?, że oprócz większych kosztów, technologia ma podobne wady i zalety co tradycyjna? Czy może jest coś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts