Barbossa 29.07.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 to może dla ułatwienia proszę podaj przykłady gdzie się tak buduje w tym świecie a swoją drogą buduj tak, o rezultatach informuj na bieżąco, może murator fotki będzie robił i napisze o tymbędziesz prekursorem dostępnego systemu, wskażesz ukryte szanse wszystkim spragnionym tanich domów, będą do Ciebie jeździć jak do tych energo i pasywnych, itp itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Toż we Wrocławiu jest od cholery budów systemowych, sam pięć lat temu prowadziłem dwie(korty tenisowe na Hallera) w tym pięknym mieście. Faktycznie jest sporo, więc widziałem jak to fajnie budują, ale porozmawiać z kimś sensownym nie udało mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 to może dla ułatwienia proszę podaj przykłady gdzie się tak buduje w tym świecie a swoją drogą buduj tak, o rezultatach informuj na bieżąco, może murator fotki będzie robił i napisze o tym będziesz prekursorem dostępnego systemu, wskażesz ukryte szanse wszystkim spragnionym tanich domów, będą do Ciebie jeździć jak do tych energo i pasywnych, itp itd... mi naprawdę nie chodzi o tanie budowanie. A budowanie takie jest popularne np w krajach na Bliskim Wschodzie, widziałem też we Włoszech. (tam też buduje się z cegły) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Faktycznie jest sporo, więc widziałem jak to fajnie budują, ale porozmawiać z kimś sensownym nie udało mi się faktycznie, z wrocka to nikogo może z preziem spróbuj? kto tam jeszcze jest dostatecznie mondry? jakieś sugestie dla Wymagającego? aha - lustro odpada, konwersacji niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 mi naprawdę nie chodzi o tanie budowanie. A budowanie takie jest popularne np w krajach na Bliskim Wschodzie, widziałem też we Włoszech. (tam też buduje się z cegły) zaiste czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 29.07.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 faktycznie, z wrocka to nikogo może z preziem spróbuj? Możesz mi zawsze dać namiary na kogoś, ja niestety nie jestem z branży budowlanej. A po budowach nie mam czasu latać i szukać inżynierów. A zwykli robole to czasem nie wiedzą co budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 faktycznie, z wrocka to nikogo może z preziem spróbuj? Możesz mi zawsze dać namiary na kogoś, ja niestety nie jestem z branży budowlanej. A po budowach nie mam czasu latać i szukać inżynierów. A zwykli robole to czasem nie wiedzą co budują. Weź dwie metaxy i dawaj do mnie, weź lepiej trzy jakby miało braknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.07.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 faktycznie, z wrocka to nikogo może z preziem spróbuj? Możesz mi zawsze dać namiary na kogoś, ja niestety nie jestem z branży budowlanej. A po budowach nie mam czasu latać i szukać inżynierów. A zwykli robole to czasem nie wiedzą co budują. Weź dwie metaxy i dawaj do mnie, weź lepiej trzy jakby miało braknąć. to może 4 i wcześnie daj znać, daleko jak daleko, uchlać się zawsze można, a jeszcze pod takie pomysły to i pokiepkować można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.07.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 faktycznie, z wrocka to nikogo może z preziem spróbuj? Możesz mi zawsze dać namiary na kogoś, ja niestety nie jestem z branży budowlanej. A po budowach nie mam czasu latać i szukać inżynierów. A zwykli robole to czasem nie wiedzą co budują. Weź dwie metaxy i dawaj do mnie, weź lepiej trzy jakby miało braknąć. to może 4 i wcześnie daj znać, daleko jak daleko, uchlać się zawsze można, a jeszcze pod takie pomysły to i pokiepkować można Ależ nam się wątek rozkręcił, chyba faktycznie zaraz coś łyknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 30.07.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 To ja tutaj chcę zmieniać świat, wprowadzać innowacyjność, nowe technologie. Zastanawiam się na przyszłością mojego domu, mojej rodziny , mojego kraju. A wy co, na to: - no to idziemy się napić. ....no to idziemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.07.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Mój kolega jest budowlańcem, przez długie lata był kerownikiem budów u innych deweloperów, obecnie od kilku lat zajmuje się deweloperką. Jest z wrocławia, tani nie jest, dać ci namiary, żebyś usłyszał jakie są koszty i czy wogóle się podejmie budowy małego obiektu w takiej technologi??? Bo widzę że nie wierzysz, jak ci dobrze forumowicze radzą, że za dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 30.07.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś Może nie do końca sie rozumiemy, dlaczego zastosowanie 8 słupów 3 metrowych, 8 stóp fundamentowych i 8 belek nośnych ma podrożyć koszty domu aż o 200 tyś. Przecież pozostała część domu zrobiona będzie zgodnie z tradycją. Nawet robienie tych elementów "ręcznie" nie powinno być aż tak drogie. Przecież elementy typu nadproża robione są podobną metodą (forma, zbrojenie, beton). Zakładamy, że budujemy dom o wym 10x10 m z poddaszem użytkowym. Słupy służą tylko do przeniesienia cięzaru za ścian. Większe fundamenty pod słupy, zrekompensują mniejsze fundamenty pod ściany, bo ściany nie będą przenosiły już prawie żadnych obciążeń, a jedynie swój cieżar, podobnie będzie z mniejszymi nadprożami nad oknami. Pozatym wybudowanie samego wypełnienia z cegieł powinno byc łatwiejsze i można by wybudować to samemu. Więc odchodzi koszt robocizny. Wszystko inne można budować tak samo jak w tradycji. Więc w dalszym ciągu czegoś tutaj nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 30.07.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś Może nie do końca sie rozumiemy, dlaczego zastosowanie 8 słupów 3 metrowych, 8 stóp fundamentowych i 8 belek nośnych ma podrożyć koszty domu aż o 200 tyś. Przecież pozostała część domu zrobiona będzie zgodnie z tradycją. Nawet robienie tych elementów "ręcznie" nie powinno być aż tak drogie. Przecież elementy typu nadproża robione są podobną metodą (forma, zbrojenie, beton). Zakładamy, że budujemy dom o wym 10x10 m z poddaszem użytkowym. Słupy służą tylko do przeniesienia cięzaru za ścian. Większe fundamenty pod słupy, zrekompensują mniejsze fundamenty pod ściany, bo ściany nie będą przenosiły już prawie żadnych obciążeń, a jedynie swój cieżar, podobnie będzie z mniejszymi nadprożami nad oknami. Pozatym wybudowanie samego wypełnienia z cegieł powinno byc łatwiejsze i można by wybudować to samemu. Więc odchodzi koszt robocizny. Wszystko inne można budować tak samo jak w tradycji. Więc w dalszym ciągu czegoś tutaj nie rozumiem. Sprawdź na własnej skórze a po wybudowaniu podziel się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.07.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 aż się nie chce nic pisać ale zrewiduj swoje postrzeganie słupa oraz przeanalizuj: - pracę stropu - które to ściany są nośne - fundament ścian "nienośnych" - kto i za ile policzy od a do z konstrukcję - kto i za ile wykona prefabrykat i takie tam pierdoły, o których nie masz pojęcia ja piekąc chleb nie muszę rozumieć procesów tam zachodzących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 30.07.2009 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 aż się nie chce nic pisać ale zrewiduj swoje postrzeganie słupa oraz przeanalizuj: - pracę stropu - które to ściany są nośne - fundament ścian "nienośnych" - kto i za ile policzy od a do z konstrukcję - kto i za ile wykona prefabrykat i takie tam pierdoły, o których nie masz pojęcia ja piekąc chleb nie muszę rozumieć procesów tam zachodzących nierozumiem Cię, pytanie jak z przeczkola od tego są odpowiednie firmy: architekt-projektant oraz firma produkująca prefabrykaty Czepiłeś się tych prefabrykatów, a wydaje mi się że pojęcia o nich nie masz.Czepiałeś się wcześniej kto mi to zrobi i kto mi to przywiezie itd. Przecież komuna się skońzzyłe, jest cała armia firm co robią potrzebne prefabrykaty a dowóz na budowę do 100 km nie stanowi problemu i nie kosztuje majątek. Zawsze można chwilę pogoglować i dowiesz się że rzeczy o które pytasz, nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.07.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 pewnie nie mam w takim razie popieram propozycję labas1 na popieraniu się znam, tego już nie możesz kwestionować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 30.07.2009 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 pewnie nie mam w takim razie popieram propozycję labas1 na popieraniu się znam, tego już nie możesz kwestionować w dzisiejszych czasach nie trzeba się na niczym znać, pytałem sie tylko o wady i zalety, a ty tylko widzisz jedną wadę - koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.07.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś Może nie do końca sie rozumiemy, dlaczego zastosowanie 8 słupów 3 metrowych, 8 stóp fundamentowych i 8 belek nośnych ma podrożyć koszty domu aż o 200 tyś. Przecież pozostała część domu zrobiona będzie zgodnie z tradycją. Nawet robienie tych elementów "ręcznie" nie powinno być aż tak drogie. Przecież elementy typu nadproża robione są podobną metodą (forma, zbrojenie, beton). Zakładamy, że budujemy dom o wym 10x10 m z poddaszem użytkowym. Słupy służą tylko do przeniesienia cięzaru za ścian. Większe fundamenty pod słupy, zrekompensują mniejsze fundamenty pod ściany, bo ściany nie będą przenosiły już prawie żadnych obciążeń, a jedynie swój cieżar, podobnie będzie z mniejszymi nadprożami nad oknami. Pozatym wybudowanie samego wypełnienia z cegieł powinno byc łatwiejsze i można by wybudować to samemu. Więc odchodzi koszt robocizny. Wszystko inne można budować tak samo jak w tradycji. Więc w dalszym ciągu czegoś tutaj nie rozumiem. Bardzo mocno sie mylisz. Sciana z gazobetonu/cegły/silikatu gr.np24/25 czy jest wymurowana jako nośna czy jako wypełnienie ma taką samą nośność i koszt jej wykonania jest identyczny. W przypadku gdy jest "tylko" wypełnieniem - to co ty probujesz zrobić można powiedzieć ze "marnujesz" nośność tej ściany. Wbrew pozorom taka ściana wypełniająca też potrzebuje fundamntu i to tylko troszke mniejszego niż gdyby coś niosła. A ty opócz tego chcesz sobie zafundwać układ nośny ze słupów i rygli. Chcesz niejko zdublować konstrukcje budynku dlatego jak już ci napisali koszt pojdzie znacznie do góry. Zwróciłem jeszcze uwagę na "łatwość późniejszego przebudowania pomieszczeń" zapomnij o tym to slogan. Jak już postawisz dom to napewno nie wpadniesz na pomysł że muisz sobie przesuwać sciany o 30 cm bo coś tam. Takie coś to tylko w bajkach. W każdej technologi działówki możesz przesuwać identycznie. Każdy ruch ściany to kapitlny remont posadzek, sufitów ścian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maykin 30.07.2009 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Zwróciłem jeszcze uwagę na "łatwość późniejszego przebudowania pomieszczeń" zapomnij o tym to slogan. Jak już postawisz dom to napewno nie wpadniesz na pomysł że muisz sobie przesuwać sciany o 30 cm bo coś tam. Takie coś to tylko w bajkach. W każdej technologi działówki możesz przesuwać identycznie. Każdy ruch ściany to kapitlny remont posadzek, sufitów ścian . Słusznie, zgadzam się z tym co napisłeś. Ja nie zamierzam nikogo uświadamiać o słuszności zaproponowanej przeze mnie technologii, chcę jedynie dowiedzieć się czy oprócz kosztów występują inne wady, oraz jakie mogą być dodatkowe zalety. Wiem również o tym, że ścian raczej nie będę przestawiał, ale chciałbym mieć taką możliwość. Przecież zawsze może wpaść mi do głowy pomysł, aby zrobić np szklane ściany w salonie. Zawsze może zmienić się moda i styl domów wtedy przebudowa nie będzie tak klopotliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Można stosować gotowe prefabrykaty w postaci słupów, fundamentów, belek, stropów, jedynie potrzebny dzwig. Nie wiem w dalszym ciągu co droższe, bo nie wiem jakie i ile tych elementów byłoby potrzebnych. Może trzeba by się tym zainteresować? otóz to - zainteresuj sie idź wpierw do projektanta i zapytaj czy zechce wogóle liczyc patrerówke typu "kurnik" w technologii szkieletu i ile ewentualnie skasuje za taką konstrukcje ... /potem popytasz o koszt prefabrykatów .../ p.s. projekt jeszcze jednej /dodatkowej/ konstrukcji zelbetowej /bo sciany bez tego przeniosą obciazenia - to jak wywazanie otwartych drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts