Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

technologia szkieletowa żelbetowa

Recommended Posts

to może dla ułatwienia proszę podaj przykłady gdzie się tak buduje w tym świecie

a swoją drogą buduj tak, o rezultatach informuj na bieżąco, może murator fotki będzie robił i napisze o tym

będziesz prekursorem dostępnego systemu, wskażesz ukryte szanse wszystkim spragnionym tanich domów, będą do Ciebie jeździć jak do tych energo i pasywnych, itp itd...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

to może dla ułatwienia proszę podaj przykłady gdzie się tak buduje w tym świecie

a swoją drogą buduj tak, o rezultatach informuj na bieżąco, może murator fotki będzie robił i napisze o tym

będziesz prekursorem dostępnego systemu, wskażesz ukryte szanse wszystkim spragnionym tanich domów, będą do Ciebie jeździć jak do tych energo i pasywnych, itp itd...

mi naprawdę nie chodzi o tanie budowanie. A budowanie takie jest popularne np w krajach na Bliskim Wschodzie, widziałem też we Włoszech. (tam też buduje się z cegły)

Faktycznie jest sporo, więc widziałem jak to fajnie budują, ale porozmawiać z kimś sensownym nie udało mi się

faktycznie, z wrocka to nikogo :-?

może z preziem spróbuj?

kto tam jeszcze jest dostatecznie mondry?

jakieś sugestie dla Wymagającego?

aha - lustro odpada, konwersacji niet :-?

może z preziem spróbuj?

Możesz mi zawsze dać namiary na kogoś, ja niestety nie jestem z branży budowlanej. A po budowach nie mam czasu latać i szukać inżynierów. A zwykli robole to czasem nie wiedzą co budują.

Weź dwie metaxy i dawaj do mnie, weź lepiej trzy jakby miało braknąć.

może z preziem spróbuj?

Możesz mi zawsze dać namiary na kogoś, ja niestety nie jestem z branży budowlanej. A po budowach nie mam czasu latać i szukać inżynierów. A zwykli robole to czasem nie wiedzą co budują.

to może 4 i wcześnie daj znać, daleko jak daleko, uchlać się zawsze można,

a jeszcze pod takie pomysły to i pokiepkować można

może z preziem spróbuj?

to może 4 i wcześnie daj znać, daleko jak daleko, uchlać się zawsze można,

a jeszcze pod takie pomysły to i pokiepkować można

Ależ nam się wątek rozkręcił, chyba faktycznie zaraz coś łyknę.

Mój kolega jest budowlańcem, przez długie lata był kerownikiem budów u innych deweloperów, obecnie od kilku lat zajmuje się deweloperką. Jest z wrocławia, tani nie jest, dać ci namiary, żebyś usłyszał jakie są koszty i czy wogóle się podejmie budowy małego obiektu w takiej technologi???

Bo widzę że nie wierzysz, jak ci dobrze forumowicze radzą, że za dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś.

dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś

Może nie do końca sie rozumiemy, dlaczego zastosowanie 8 słupów 3 metrowych, 8 stóp fundamentowych i 8 belek nośnych ma podrożyć koszty domu aż o 200 tyś. Przecież pozostała część domu zrobiona będzie zgodnie z tradycją. Nawet robienie tych elementów "ręcznie" nie powinno być aż tak drogie. Przecież elementy typu nadproża robione są podobną metodą (forma, zbrojenie, beton). Zakładamy, że budujemy dom o wym 10x10 m z poddaszem użytkowym. Słupy służą tylko do przeniesienia cięzaru za ścian. Większe fundamenty pod słupy, zrekompensują mniejsze fundamenty pod ściany, bo ściany nie będą przenosiły już prawie żadnych obciążeń, a jedynie swój cieżar, podobnie będzie z mniejszymi nadprożami nad oknami. Pozatym wybudowanie samego wypełnienia z cegieł powinno byc łatwiejsze i można by wybudować to samemu. Więc odchodzi koszt robocizny. Wszystko inne można budować tak samo jak w tradycji. Więc w dalszym ciągu czegoś tutaj nie rozumiem.

dom w tradycyjnem metodzie dasz 500 tyś stan deweloperski, podobny dom (bo konstrukcja będzie inna) będzie cię kosztował 700 tyś

Może nie do końca sie rozumiemy, dlaczego zastosowanie 8 słupów 3 metrowych, 8 stóp fundamentowych i 8 belek nośnych ma podrożyć koszty domu aż o 200 tyś. Przecież pozostała część domu zrobiona będzie zgodnie z tradycją. Nawet robienie tych elementów "ręcznie" nie powinno być aż tak drogie. Przecież elementy typu nadproża robione są podobną metodą (forma, zbrojenie, beton). Zakładamy, że budujemy dom o wym 10x10 m z poddaszem użytkowym. Słupy służą tylko do przeniesienia cięzaru za ścian. Większe fundamenty pod słupy, zrekompensują mniejsze fundamenty pod ściany, bo ściany nie będą przenosiły już prawie żadnych obciążeń, a jedynie swój cieżar, podobnie będzie z mniejszymi nadprożami nad oknami. Pozatym wybudowanie samego wypełnienia z cegieł powinno byc łatwiejsze i można by wybudować to samemu. Więc odchodzi koszt robocizny. Wszystko inne można budować tak samo jak w tradycji. Więc w dalszym ciągu czegoś tutaj nie rozumiem.

Sprawdź na własnej skórze a po wybudowaniu podziel się wrażeniami :wink:

aż się nie chce nic pisać :D

ale zrewiduj swoje postrzeganie słupa

oraz przeanalizuj:

- pracę stropu

- które to ściany są nośne

- fundament ścian "nienośnych"

- kto i za ile policzy od a do z konstrukcję

- kto i za ile wykona prefabrykat

i takie tam pierdoły, o których nie masz pojęcia

ja piekąc chleb nie muszę rozumieć procesów tam zachodzących

aż się nie chce nic pisać :D

ale zrewiduj swoje postrzeganie słupa

oraz przeanalizuj:

- pracę stropu

- które to ściany są nośne

- fundament ścian "nienośnych"

- kto i za ile policzy od a do z konstrukcję

- kto i za ile wykona prefabrykat

i takie tam pierdoły, o których nie masz pojęcia

ja piekąc chleb nie muszę rozumieć procesów tam zachodzących

nierozumiem Cię, pytanie jak z przeczkola

od tego są odpowiednie firmy: architekt-projektant oraz firma produkująca prefabrykaty

Czepiłeś się tych prefabrykatów, a wydaje mi się że pojęcia o nich nie masz.Czepiałeś się wcześniej kto mi to zrobi i kto mi to przywiezie itd. Przecież komuna się skońzzyłe, jest cała armia firm co robią potrzebne prefabrykaty a dowóz na budowę do 100 km nie stanowi problemu i nie kosztuje majątek. Zawsze można chwilę pogoglować i dowiesz się że rzeczy o które pytasz, nie ma problemu

Bardzo mocno sie mylisz.

Sciana z gazobetonu/cegły/silikatu gr.np24/25 czy jest wymurowana jako nośna czy jako wypełnienie ma taką samą nośność i koszt jej wykonania jest identyczny. W przypadku gdy jest "tylko" wypełnieniem - to co ty probujesz zrobić można powiedzieć ze "marnujesz" nośność tej ściany.

Wbrew pozorom taka ściana wypełniająca też potrzebuje fundamntu i to tylko troszke mniejszego niż gdyby coś niosła. A ty opócz tego chcesz sobie zafundwać układ nośny ze słupów i rygli. Chcesz niejko zdublować konstrukcje budynku dlatego jak już ci napisali koszt pojdzie znacznie do góry.

Zwróciłem jeszcze uwagę na "łatwość późniejszego przebudowania pomieszczeń" zapomnij o tym to slogan. Jak już postawisz dom to napewno nie wpadniesz na pomysł że muisz sobie przesuwać sciany o 30 cm bo coś tam. Takie coś to tylko w bajkach.

W każdej technologi działówki możesz przesuwać identycznie. Każdy ruch ściany to kapitlny remont posadzek, sufitów ścian .

Zwróciłem jeszcze uwagę na "łatwość późniejszego przebudowania pomieszczeń" zapomnij o tym to slogan. Jak już postawisz dom to napewno nie wpadniesz na pomysł że muisz sobie przesuwać sciany o 30 cm bo coś tam. Takie coś to tylko w bajkach.

W każdej technologi działówki możesz przesuwać identycznie. Każdy ruch ściany to kapitlny remont posadzek, sufitów ścian .

Słusznie, zgadzam się z tym co napisłeś. Ja nie zamierzam nikogo uświadamiać o słuszności zaproponowanej przeze mnie technologii, chcę jedynie dowiedzieć się czy oprócz kosztów występują inne wady, oraz jakie mogą być dodatkowe zalety. Wiem również o tym, że ścian raczej nie będę przestawiał, ale chciałbym mieć taką możliwość. Przecież zawsze może wpaść mi do głowy pomysł, aby zrobić np szklane ściany w salonie. Zawsze może zmienić się moda i styl domów wtedy przebudowa nie będzie tak klopotliwa.

Można stosować gotowe prefabrykaty w postaci słupów, fundamentów, belek, stropów, jedynie potrzebny dzwig. Nie wiem w dalszym ciągu co droższe, bo nie wiem jakie i ile tych elementów byłoby potrzebnych. Może trzeba by się tym zainteresować?

otóz to - zainteresuj sie :)

idź wpierw do projektanta i zapytaj czy zechce wogóle liczyc patrerówke typu "kurnik" w technologii szkieletu i ile ewentualnie skasuje za taką konstrukcje ... :p

/potem popytasz o koszt prefabrykatów .../

p.s.

projekt jeszcze jednej /dodatkowej/ konstrukcji zelbetowej /bo sciany bez tego przeniosą obciazenia - to jak wywazanie otwartych drzwi