dario71 29.07.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Witam serdecznie forumowiczów, Rozpoczynam remont domu i jednym z jego elementów jest wymiana (a właściwie raczej wykonanie) pokrycia dachu. Dach jest prosty, dwuspadowy o powierzchni około 130 m2 i w chwili obecnej jest zadeskowany i pokryty papą. Ponieważ dach jest „relatywnie” płaski (mniej więcej 12 stopni nachylenia) mam w planach pokrycie go blachą trapezową (taka sama była opinia dekarza, który remontował mi dachy na pomieszczeniach magazynowych). Poza samym przygotowaniem dachu do położenia blachy do zrobienia zostają jeszcze „podprzybitki” (mam nadzieję, że nie używam niewłaściwego określenia), orynnowanie dachu (około 20 mb krawędzi dachu + rynny spustowe 2 * 10 mb), obróbka wyłaznu dachowego i 2 kominów (blacha + wykończenie klinkierem – propozycja wspomnianego już dekarza). Całą robociznę związaną z wymiany dekarz wycenił na 6000 PLN. Ponieważ jest to dla mnie pierwszy kontakt z tego typu pracami jestem ciekaw, czy kwota podana przez dekarza za robociznę jest rozsądna (obrzeża Warszawy). Drugie pytanie jakie mam - i na które mam nadzieję uda mi się znaleźć odpowiedzć to czy w takim dachu – niewielki kąt nachylenia – da się zamontować okna dachowe (chciałbym doświetlić poddasze bo „marnuje” się tam około 90 m2 powierzchni. A jeśli tak to jakie okna można byłoby zastosować. Dziękuję z góry za pomoc i za wyrozumiałość dla kompletnego „lajkonika” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.07.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 co do ceny - nie wypowiem się, nie znam cen z okolic stolicy. Natomiast w kwestii okien - http://www.fakro.pl/htmli/132.php http://www.velux.pl/Produkty/Plaski-dach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabrzoza 04.08.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 znajomy ma na części domu dach o bardzo małym spadku,i wstawione tam 2 okna dachowe, dach pokryty jest papą termozgrzewalną.przy oknach wciąż powstają zacieki, mimo ciągłego uszczelniania silikonem, lepikiem itd. fachowiec stwierdził że spadek dachu jest za mały i nie da się nic z tym zrobić (ale nie wiem ile stopni wynosi skos tego dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 znajomy ma na części domu dach o bardzo małym spadku,i wstawione tam 2 okna dachowe, dach pokryty jest papą termozgrzewalną.przy oknach wciąż powstają zacieki, mimo ciągłego uszczelniania silikonem, lepikiem itd. fachowiec stwierdził że spadek dachu jest za mały i nie da się nic z tym zrobić (ale nie wiem ile stopni wynosi skos tego dachu) Jedyne wyjście w takiej sytuacji to podniesienie okien dachowych wyżej, aby nie miały kontaktu z wodą opadową spływającą bądź chlapiącą na dachu. Chyba, że przecieka samo okno, a nie na połączeniu z dachem. Wtedy trzeba zastosować inne okno lub zmienić jego kąt nachylenia, czyli zainstalować je nie równolegle do dachu, a pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts