Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styro 15 czy 12?

Recommended Posts

Witam,

Wg kalkulatora na stronie termoorganiki wychodzi, że:

- dla 15 sliver U=0.2174

- dla 12 gold U=0.2496

Ponieważ 15 ma mniejszą wydajność z m3, koszt końcowy jest większy o ok 700zł dla mojego domu.

Pytanie, warto dopłacać do 15, czy nie ma sensu? Te 0,03 róznicy to sporo czy nie? Sorry za być może lamerskie pytanie, ale przedmioty ścisłe nigdy nie były moją mocną stroną;)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Teraz jest tendencja nawet w kierunku 10cm. Wg mnie też starczy. W sieciach handlowych 10cm to standardowa grubość. Ja mam w projekcie 12cm i tego się trzymam. Zależy mi na dobrej proporcji do grubości ocieplenia cokołu.

Poza tym staram się o dobrą i doświadczoną ekipę. Bez tego te piękne parametry można tylko w ramkę oprawić.

Głosuję na 12cm.

Nie tylko grubość materiału ociepleniowego, ale i jego jakość (parametry) ma znaczenie. Jeśli nie chcesz mieć zbyt głęboko osadzonych okien lub drzwi, użyj materiału o podwyższonych parametrach. Natomiast, czy warto wydać 700 zł na te 0,03 ? Myślę, że warto, bo to znacząca różnica, według mnie oczywiście.

Popieram Raela..., co do wyboru ekipy. Z moich obserwacji - na kilka pracujących w okolicy, tylko jedna wykonała robotę zgodnie z zasadami (listwa startowa, zakłady, dobre szlifowanie, cała ściana "za jednym zamachem" itd....).

Pozdrawiam

Ja tez bede ocieplac 20 cm styropianu o podwyzszonych parametrach np Termoorganika Platinium +, lub szukam czegos jeszcze lepszego by moc zejsc z grubosci. np. plyta poliuretanowa.

Czy ktos moze wie czy mozna ja otynkowac jak styropian. Zazwyczaj jest oblozona folia. czy to jest problem?

Witam,

Wg kalkulatora na stronie termoorganiki wychodzi, że:

- dla 15 sliver U=0.2174

- dla 12 gold U=0.2496

Ponieważ 15 ma mniejszą wydajność z m3, koszt końcowy jest większy o ok 700zł dla mojego domu.

Pytanie, warto dopłacać do 15, czy nie ma sensu? Te 0,03 róznicy to sporo czy nie? Sorry za być może lamerskie pytanie, ale przedmioty ścisłe nigdy nie były moją mocną stroną;)

czym zamierzasz grzać ?

czy nie budujesz przypadkiem co do cm w odległościach budynku od granic działki ?

czy okna spełniają min. warunki doświetlenia, czy dajesz większe ?

... i takie niuanse do przemyślenia

jakie parapety ?

czy będą rolety ( montaż skrzynek, ew. bramy garażowej ),

z czego ściany: materiał, grubość ?

możliwości finansowania ?

bo tak się mówi: tu stówka, tam stówka i na końcu brakuje ...

Każdy cm może mieć znaczenie, ale jeśli powyższe nie mają wpływu zastosuj "najcieplejszy" wariant ściany jaki możesz tylko zastosować.

czym zamierzasz grza ?

czy nie budujesz przypadkiem co do cm w odlegBo[ciach budynku od granic dziaBki ?

czy okna speBniaj min. warunki do[wietlenia, czy dajesz wiksze ?

... i takie niuanse do przemy[lenia

jakie parapety ?

czy bd rolety ( monta| skrzynek, ew. bramy gara|owej ),

z czego [ciany: materiaB, grubo[ ?

mo|liwo[ci finansowania ?

bo tak si mówi: tu stówka, tam stówka i na koDcu brakuje ...

Ka|dy cm mo|e mie znaczenie, ale je[li powy|sze nie maj wpBywu zastosuj "najcieplejszy" wariant [ciany jaki mo|esz tylko zastosowa.

Bede grzal gazem + kominek z plaszcem + solary do wody.

Odleglosc od sasiadow nie stanowi problemu.

Sciany sa z maxa 29, powierzchnia ok 240m2, okna z PCV ok 50m2, brama garazowa Hormana 11m2 (dl 5m).

Parapety prawdopodobnie kamienne, rolet nie planuje, skrzynki beda w ogrodzeniu.

Co do finansowania to na 15tez si znajdzie ale je[li rocznie da to oszczednosc rzedu 50zl (czy 70) to si zastanawiam. Jak pisales tu stowka tam stowka i si zbiera...

mpoplaw

" w upały w środku domku mam +20 czasami +21 i to bez prądu"

To może być także wynik usytuowania i zacienienia domu,pomijając już fakt większej bezwładności domu przy grubym ociepleniu, bo inaczej nie wiem jak bez GWC może być 20C przy 30C zew.okna przecież są i ludzie też :)

Bede grzal gazem + kominek z plaszcem + solary do wody.

...

Sciany sa z maxa 29,

...

Parapety prawdopodobnie kamienne, rolet nie planuje, ...

Co do finansowania to na 15tez si znajdzie ale je[li rocznie da to oszczednosc rzedu 50zl (czy 70) to si zastanawiam. Jak pisales tu stowka tam stowka i si zbiera...

Ja proponowałbym jeszcze PC jako ogrzewanie opcjonalne do gazu

A tak poważnie, to zamiast solarów kupiłbym rolety - fajnie się schowają w tych 20cm styro

Tylko, że Max 29 + 20 to już sporo (ale sam mam mur 48cm) i nie wiem czy na tym styro da się te kamienne parapety położyć