wit74 30.07.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Zinger75Możesz dać nawet 20cm zwykłego styro w ściany będzie na pewno cieplej.Ale jak cały projekt wygląda,ile w podłodze,ile w fundamentach,w dachu,jak szczelne okna i jaka wentylacja? To wszystko razem poprawione daje efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.07.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 widocznie się uwijasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.07.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 i nie wiem czy na tym styro da się te kamienne parapety położyć bez żadnego problemu, 2-3 warstwy siatki zaciągnąć klejem + dodatkowe kołkowanie pasa podokiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 30.07.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 mpoplaw To nie pogląd tylko odczucie. Nie porownuj sytuacji gdy pracujesz fizycznie.Mnie goraco jest przy 17C na dworze gdy pracuje ciężko . Różnica 10C to duża różnica i to miałem na myśli...ale nie o tym temat postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.07.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 brzmi bardzo zachęcająco uważaj - możesz nagle mieć rzesze chcących sprawdzić temperaturę owych napitków no i ja mam 12 cm (ale ściana 3W i więcej się nie bardzo dało) - coby było w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 30.07.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 "nie przeczę, będziesz kiedyś przejeżdżał przez Łódź, daj znać, sam naocznie organoleptycznie przekonasz się czy napoje chłodzące z mojej piwnicy są zimne czy to tylko odczucie" OK ok nawet chętnie bym zajechal,może przy okazji Co do piwnicy(poza tematem) znajomy w domu pewnie 20L ma 17C i stamtąd otwartymi drzwiami chłodzi cały parter.Temp napojów jego piwnicy poznałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 30.07.2009 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Bede grzal gazem + kominek z plaszcem + solary do wody przy takich mało sensownych zakupach to nawet 20 cm styropianu szybciej się zwróci, solar w przypadku gazu to może gdzieś po 80 latach ci się zwróci, a kominek z PW pewnie już po 5 latach zacznie cieknąć, a tymczasem styropian będzie sobie leżał, konserwacji nie wymaga, prądu nie ciągnie, ale gazu do CO będzie szło zauważalnie mniej PS ja u siebie mam 20 cm styropianu U=0,175 w upały w środku domku mam +20 czasami +21 i to bez prądu, jakbym włączył nawiew z GWC to temperatura zjechała by tak żebym musiał w swetrze chodzić, styropian kupowałem na allegro ok 20% taniej niż markowy termoorganiki więc dodam ci kolejne trudne zganienie: kupić zwykły styropian 20cm czy markowy 15cm ?? cena wyjdzie podobna ale ten zwykły będzie teoretycznie cieplejszy Nie wiem jak to liczyles, że solar po 80latach się zwroci, ale to nie temat na ten watek. Poza tym nie bralem pod uwage czasu zwrotu solarów, po prostu zachcialem sobie je miec. Koszt utrzymania praktycznie zerowy, od kwietnia gazu nie uzywam a wode ciepla mam caly czas pod dostatkiem. I skad ta pewnośc, że kominek zacznie cieknac? Darowalbys sobie te wywyzszajace zwroty i ton. Moze nie wszyscy są tacy mądrzy jak Ty;) A tak z ciekawosci, to ile Cie to GWC kosztowało? Ile placileś za m3 tego styro i co to za cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 30.07.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 całkowity Offtopic moze wrócicie do tematu bo niepotrzebnie człowiek klika w temat... anie nie o GWC aninie o Solarach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 30.07.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 całkowity Offtopic moze wrócicie do tematu bo niepotrzebnie człowiek klika w temat... anie nie o GWC aninie o Solarach ... Bo to jest forum budowlano-towarzyskie Budowlańcy odstresowują się a inwestorzy stresują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 30.07.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 całkowity Offtopic moze wrócicie do tematu bo niepotrzebnie człowiek klika w temat... anie nie o GWC aninie o Solarach ... zgadzam się, szczególnie jako autor wątku A jakie jest Twoje zdanie nt wyboru styropianu? To tak wracając do tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 30.07.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Myślę, że należy się jakiś kompromis między 12 cm i 15 cm styro. W związku z powyższym proponuję 20 cm Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 30.07.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 zgadzam się, szczególnie jako autor wątku A jakie jest Twoje zdanie nt wyboru styropianu? To tak wracając do tematu:) Mam scianę z Ytonga 24cm (g.600 niesteety) - pierwszy plan to było 15cm styropianu 0.4W/m2 czyli standartowego ... na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na 12cm Platinium Teroorganiki, oczywiście frazowany..... Na poddaszu bedzie 25 TOPROCKA a pod posadzkami na parterze 15 podłogi standart - mam zamiar zrobić podłogówkę w całym (160m2) domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.07.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Kemot to ze mna się budujesz Ja podobnie wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 30.07.2009 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Darowalbys sobie te wywyzszajace zwroty i ton. Moze nie wszyscy są tacy mądrzy jak Ty;) napisałeś że masz problemy z matematyką więc pisałem najprościej jak się tylko da, skoro potrafisz się skupić daj znać, puszczę ci na PW wzory jak czytać ulotkę marketingową solarów, i gdzie konkretnie jest w tym chłyt marketingowy, bo praktyka wskazuje że w najlepszym możliwym wypadku solar oszczędza 34% wydatków na CWU, a dodając do tego jeszcze twój abonament za gaz który będziesz płacił niezależnie od ilości rozpaleń w kominku czy wielkości płyt solarnych to tak czy siak zawsze będziesz w plecy Nie, nie potrafięsię skupic. Ta umiejętnośc jest zarezerwowana tylko dla mistrzów Twojego pokroju, ja nawet nie będę próbował... Poza tym pisałem, że nie nastawiałem się na zwrot kosztów kupując solary - skup się Ile placileś za m3 tego styro i co to za cudo? 130zł/m3 w 2006 roku wtedy szary kosztował 260zł/m3, teraz z pocałowaniem w rękę VAT i transportem kupisz niemarkowego no-name EPS-70 poniżej 90zł/m3 http://pp.allegro.pl/item689940356_styropian_eps_70_040_fasada.html http://pp.allegro.pl/item699270343_styropian_termo_sciana_040_89_zl_cala_polska.html http://pp.allegro.pl/item692904616_styropian_fasada_swisspor_eps70.html 15 termoorganiki silver mogę miec za 109, 12 gold za 122, więc jak widzisz różnice nie są już takie znaczące. W Twoich czasach też pewnie bym się nie zastanawiał. A tak z ciekawosci, to ile Cie to GWC kosztowało? moje GWC kosztowało 600zł + mnóstwo własnej pracy, ale działa choć byli na tym forum tacy którzy modlili się żeby się zapadło Mogę tylko pogratulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 30.07.2009 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 zgadzam się, szczególnie jako autor wątku A jakie jest Twoje zdanie nt wyboru styropianu? To tak wracając do tematu:) Mam scianę z Ytonga 24cm (g.600 niesteety) - pierwszy plan to było 15cm styropianu 0.4W/m2 czyli standartowego ... na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na 12cm Platinium Teroorganiki, oczywiście frazowany..... Na poddaszu bedzie 25 TOPROCKA a pod posadzkami na parterze 15 podłogi standart - mam zamiar zrobić podłogówkę w całym (160m2) domu. Właśnie, poruszyłeś jeszcze jedną kwestię - czy warto dopłącać ok 8% ceny do frezowanego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.07.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 zgadzam się, szczególnie jako autor wątku A jakie jest Twoje zdanie nt wyboru styropianu? To tak wracając do tematu:) Mam scianę z Ytonga 24cm (g.600 niesteety) - pierwszy plan to było 15cm styropianu 0.4W/m2 czyli standartowego ... na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na 12cm Platinium Teroorganiki, oczywiście frazowany..... Na poddaszu bedzie 25 TOPROCKA a pod posadzkami na parterze 15 podłogi standart - mam zamiar zrobić podłogówkę w całym (160m2) domu. Właśnie, poruszyłeś jeszcze jedną kwestię - czy warto dopłącać ok 8% ceny do frezowanego styropianu? Tak, warto chyba że dajesz ok. 8 cm styro to dodatkowe ok. 0,05-0,1 W/m2*K do współ. przenikania nie zrobi Ci różnicy bo i tak jest do bani. Ale gdy jest już np. 12-15 cm to warto. No chyba że masz takie ściany "proste" że frez będzie tylko pasował gdy styropian połączysz w powietrzu a nie na ścianie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 30.07.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Właśnie, poruszyłeś jeszcze jedną kwestię - czy warto dopłącać ok 8% ceny do frezowanego styropianu? wg. mnie warto - widze czasem płyty które są "niby" szczelnie...ale przeciez miejsce styku jest dwoma niezbyt idealnymi płaszczyznami .... .... większosć wykonawców psioczy ja ksłyszy fres bo sie musza starać... nie rozumię dlaczego psiocza przeciez powinni sie starać zaawsze ..ale tak to juz jest z wykoanwcami. Ja jestem od poczatku przekonany za frezem, takei miałe mzałozenia wybierajac ytonga 24. Z tym frezem to tak jak z przekładaniem styr pod wylewką i wełną na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.07.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 a na elewacji to nie można przekładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 30.07.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 a na elewacji to nie można przekładać? Oczywiście ze można, ale przecież komplikuje to jednak wykonanie, Wymyślono frez by pozbyć sie przekłądanki i wyeliminować problem szczelin prostopadłych do muru , to dlaczego komplikowac dodatkowo sobie robotę. Sam widziałe mostatnio budowę na ktreó jrobiona była przekąłdka 6/6 bo inwestor miał "dojście do" baaardzo taniego styr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 30.07.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A ja mam pytanie do 15-to centymetrowego styropianu - czy dajecie w dwóch warstwach? Nie ma problemu z kupieniem takiego wymiaru? Ja dziś w składzie usłyszałam, że jak się uprę to utną mi na wymiar, ale to bez sensu, bo przecież 10 cm to jest dość i nikt 15 cm nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts