Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki cement na wylewki miokretem?

Recommended Posts

Cement raczej II ze względu na wolniejsze wiązanie, mniejszy skórcz a co za tym idzie mniejsze ryzyko spękań i dłuższą urabialności mieszanki. Ale warunek: cement z dobrej renomowanej cementowni nie z przesypowni !

Beton w obu przypadkach ( zastosowania I lub II) po osiągnięciu dojrzałości spełnia te same kryteria wytrzymałosciowe.

Co do włókien polipropylenowych to nie są włókna typowo zbrojeniowe, one mają za zadanie zmniejszyć ryzyko spękań we wczesnej fazie wiązania betonu. Siatka natomiast jest typową siatką zbrojeniową działającą na takiej samej zasadzie jak zbrojenie w wieńcu czy fundamencie.

Ja mam obydwa

Siatka pod rurkami podlogowki wodnej i wlokna dodane do betonu

Nie wiem ile chcialbys wydac na dodatki ale chyba w posadzki warto zainwestowac, w koncu niecodziennie je sie zmienia :wink:

Powaznie, mam 10cm styropianu w podlodze na poddaszu uzytkowym i 30cm styro w podlodze na parterze wiec nie chcialem ryzykowac.

W miejscu gdzie ma stac kominek zdjalem 10cm styropianu i dozbroilem to miejsce (ok. 2x1m) drutem zbrojeniowym zebrowanym fi8 (kratownica) i teraz tam jest ok. 15cm betonu a pod spodem 20cm styropianu -zobaczymy czy wytrzyma :) Oczywiscie jest dylatacja od reszty podlog

W garazu dalem siatke o oczkach 10x10 zebrowana (w calym domu jest siatka 15x15 gladka) i wlokna

Pzdr.

to włókno czy siatka?
i włókno i siatka i plastyfikator.

Na siatce montowane sa rurki ogrzewania (teoretycznie nie spełnia swojej funkcji bo jest prawie pod jastrychem, leży na folii), plastyfikator zalecany przy podłogówce, koszt włókien to u mnie 250 zł a nie złyszałem o nich nic negatywnego, same pozytywy....

Jest przed wyborem cementu na wylewkę. I chciałbym się dowiedzieć który jest lepszy? I , II ? Czy coś innego?

Proszę o jak najszybsze opinie.

Pozdrawiam

Tylko I bez popiołów.

uzasadnij

Podłączam się, też jestem ciekawy dlaczego ?

Jest coś takiego jak zdrowie, promienitwórczość itd....Dalej rozkminiajcie sami. :wink:

....

Jest coś takiego jak zdrowie, promienitwórczość itd....Dalej rozkminiajcie sami. :wink:

:lol: nie, no, ja myślałem że naprawdę masz jakieś sensowne argumenty... a ty bajki typu promieniotwórczość powtarzasz (tak jakby bez popiołów to ekologiczny był, w pamięci wciąż dyskusje na forum o promieniotwórczości gazobetonu, cegieł, porotermów i innych wszelkiej maści materiałów budowlanych)... :roll:

słyszałem kiedyś ze popiołowy powoduje "pylenie", ścieranie się posadzki i jeżeli to prawda to rzeczywiście byłby poważny argument

....

:lol: nie, no, ja myślałem że naprawdę masz jakieś sensowne argumenty... a ty bajki typu promieniotwórczość powtarzasz (tak jakby bez popiołów to ekologiczny był, w pamięci wciąż dyskusje na forum o promieniotwórczości gazobetonu, cegieł, porotermów i innych wszelkiej maści materiałów budowlanych)... :roll:

słyszałem kiedyś ze popiołowy powoduje "pylenie", ścieranie się posadzki i jeżeli to prawda to rzeczywiście byłby poważny argument

eko to może byc jeden z powodów ale patrząc na to co mamy doookoła to i tak będzie najmniejsze zródło promieniowania , a drugi powód to to że gorzej sie zaciera wylewke gdzie użyjemy cementu z wieksza zawartoscia popiołu

siatke tylko pilnowac żeby ja prawidłowo ulożyli w wylewce .włokna również nei zaszkodza tylko tez musza byc odpowiednie proporcje