Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki cement na wylewki miokretem?

Recommended Posts

Co do włókien polipropylenowych to nie są włókna typowo zbrojeniowe, one mają za zadanie zmniejszyć ryzyko spękań we wczesnej fazie wiązania betonu. Siatka natomiast jest typową siatką zbrojeniową działającą na takiej samej zasadzie jak zbrojenie w wieńcu czy fundamencie.

Siatka ma wlasnie tez jak wlokna PP zadanie przeciwskurczowe...

Po wyschnieciu betonu nie wnosi juz zadnego wazniejszego wkladu.. No chyba ze utrudnia w jakims stopniu skucie. Wylewka nie wisi jak taras a dzialaja na nia sily raczej sciskajace. Z reszta nie te przekroje oczek i nie te druty zebrowane.. Po prostu siatka nie ma na celu przyblizenia jastrychu do zelbetu

• 3 years później...
:lol: nie, no, ja myślałem że naprawdę masz jakieś sensowne argumenty... a ty bajki typu promieniotwórczość powtarzasz (tak jakby bez popiołów to ekologiczny był, w pamięci wciąż dyskusje na forum o promieniotwórczości gazobetonu, cegieł, porotermów i innych wszelkiej maści materiałów budowlanych)... :roll:

słyszałem kiedyś ze popiołowy powoduje "pylenie", ścieranie się posadzki i jeżeli to prawda to rzeczywiście byłby poważny argument

sorki że otwieram tak stary temat ale jestem na etapie szykowania się do wylewek i co fachowiec to inny cement chciał do miksokreta - było 6 z czego 2 chciało CEM I, a 4 chciało CEM II bo łatwiej się nim robi - i dalej nic nie wiem/

Kolegę zacytowałem bo hmm tutaj nie włożę promieniotwórczości pomiędzy bajki - kolega zapewne nigdy nie był w elektrociepłowni / elektrowni z filtrami magnetycznymi, otóż ja tam pracowałem. Produktem takich filtrów są popioły w konsystencji popiołu / cementu - jest to produkt końcowego oczyszczania spalin gdzie doczyszczanie jest obecnie na poziomie ponad 99%, a filmy pokazujące wielkie białe kłęby PARY WODNEJ nad blokami chłodniczymi w elektrowniach można włożyć pomiędzy bajki.

No ale wracając do popiołu z tych filtrów - jest to zbiór wszelkiego świństwa w tym pierwiastków radioaktywnych występujących w węglu - utylizacja polega na wlewaniu tego do cystern i wywożeniu do cementowni - jest tam dodawany do cementu w niewielkim stężeniu tak żeby promieniowanie i inne substancje szkodliwe mieściły się w górnych granicach norm środowiskowych - cement taki jest dedykowany, a przynajmniej taki był zamysł pomysłodawców do wszelkiego rodzaju betonów w ziemi (ławy, stopy, filary) oraz tam gdzie człowiek nie przybywa na stałe. W Polsce zostało to zweryfikowane względami ekonomicznymi i wiadomo że przeciętny Kowalski kupi taki cement jako najtańszy. Ja pamiętam jak dziś przeglądy w silosach z popiołem, zawsze parami i z ograniczeniem czasowym oraz to co mówili wszyscy tam pracujący - popiołu nigdy nie kupuj do środka domu...