Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy beton da sie szlofowac/frezowac??

Bart30

Recommended Posts

"Fachowcy" tak wylali mi plyte tarasu (docisk) ze wymaga dodatkowych zabiegow, albo w postaci warstwy naprawczej (drogo i ograniczone mozliwosci) albo... no wlasnie :lol: Czy sa jakies urzadzenia do szlifowania/frezowania betonu?? Plyta z B15. Pytam, dla tego, ze nadlewac juz za bardzo nie moge, gdyz posadzka wyjdzie mi w koncu powyzej okien tarasowych a zostala jescze hydroizolacja, klej, plytka...

Zapytaj forumowego BMS, coś ostatnio musiał szlifować :lol:

Czując się wywołany do tablicy odpowiadam :)

Przerabiałem temat dosyć dogłębnie ostatnio.

Czynników wpływających na technologię, potrzebną do naprawy posadzki, jest tak wiele, że na odległość nikt nie bedzie w stanie udzielić prawidłowej odpowiedzi... ale z mojego juz nie małego doświadczenia, odnośnie frezowania, powiem tak:

Rezi podaje najprostszy i chyba najbardziej pewny wariant - skuć i wylać od nowa - nie wiem czy też przypadkiem nie najtańszy :wink:

Frezowanie ma to do siebie że jest piekielnie pracochłonne i przy B15 frezarka nie może być zabaweczką dla dzieci z piaskownicy a i tak równo nie zbierze, po frezarce musi iść szlifierka do betonu, nie mniejszej mocy i wagi jak wspomniana wyżej frezarka - kupa darcia i duże zużycie okładzin ciernych i frezów = koszty a i tak na koniec musi iść warstwa szczepna i masa szpachlowa (naprawcza) - tak aby zachować odpowiedni spadek - sampopziom w tym wypadku odpada.