Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poszukiwać pracy?

anula302

Recommended Posts

Jeśli szukasz to z jak największej ilość portali, jakie to już drugorzędna sprawa tak samo lektura ogłoszeń w gazetach lokalnych. Przygotuj porządnie CV pamiętaj, że często wymagają ze zdjęciem (nie śmiej się, ale tak jest) i pomyśl o ewentualnej rozmowie kwalifikacyjnej, żeby się nie jąkać zastanawiać, nie wiem na jakie stanowisko szukasz pracy, ale nie zdziw się np. jak spytają ile chcesz zarabiać :). Tyle porad ode mnie, 3 miesiące temu tez szukałem pracy.

Dzięki za porady. Sama trochę sceptycznie podchodzę do tych internetowych portali więc chyba jednak "stara" Wyborcza pójdzie w ruch.

Szukam pracy niestety w budownictwie. Tzn albo przy projektowaniu w architekturze, albo jako inzynier budowy.

Cv mam już napisane tylko to zdjęcie muszę jeszcze zrobic :wink:

Spróbuj tak: weź książkę telefoniczną lub panoramę firm i przejżyj strony/działy z branży budowlanej i pokrewnych. Każda poważniejsza firma ma obok numeru telefonu w ramce: logo, reklamę, dokładny opis oferowanych usług, czasem zdjęcia itd.

Zdziwisz się ile jest firm z ineresującej Cię branży. Zaletą tego jest to, że znajdziesz wiele małych i średnich firm ale bardzo dobrze prosperującuch, o których pewnie nigdy nie słyszałaś.

Jak sobie jakieś firmy upatrzysz to możesz poszukać informacjii o nich w internecie.

Następnie podzwoń po tych firmach lub po prostu pojedź do nich i spytaj się o pracę.

Ja znalazłem w ten sposób pracę około 13 lat temu, jak bezrobocie wynosiło 25%.

Kiedy wrocilem do kraju po ladnych paru latach nieobecnosci musialem znalezc prace. Napisalem sobie CV z listem motywacyjnym, podajac telefon i maila. Nastepnie wzialem Panorame Firm,odnalazme firmy z branzy i wysylalem to listami poleconymi. Po jakims tygodniu nalezaloby podzwonic po tych firmach i sie upewnic, czy otrzymali, czy sa zainteresowani...... Ja na szczescie nie musisalem juz tego robic, bo mialem spory odzew i po rozmowach moglem juz dokonac wyboru.

Tak wiec glowa do gory i pora zaczynac :)

Szukam pracy niestety w budownictwie. Tzn albo przy projektowaniu w architekturze, albo jako inzynier budowy.

o rany, a moje dziecko myśli o architekturze. To aż tak źle???? Myślałam, że choć inżynierowie nie mają teraz problemów :(

Dziecko - jeśli chłopak- to architektura jest ok. Dziewczynie troche ciężej (przychodzi kiedys dylemat - dziecko czy praca :D ) Dla kobiety ciekawsze jest chyba projektowanie wnetrz. Ja niestety nigdy nie miałam mozliwości studiować architektury - skończyłam tylko technikum- a studia inżynierskie właśnie z racji bycia mama troche mi sie przeciagneły w czasie :evil: .

jest to zawód w którym mniej wiecej co 5 lat jest okres syty a pózniej lekkie załamanie i tak w kóleczko.

• 2 weeks później...

A ja polecam stronę http://www.praca.egospodarka.pl/ogloszenia

Duzo ogłoszeń, przyjazna wyszukiwarka.

Połowa sukcesu to dobrze napisane cv i list motywacyjny.

Na rozmowach kwalifikacyjnych o dobre stanowka pracy często sprawdza się wiarygodność kandydata poprzez własnie nawiązania do cv: zainteresowania. Więc nie pisac: literatura - tylko dookreslić jaka np. współczesna literatura polska zwłaszcza powieści xxxxxx. Nie pisac tez: kino - tylko sprecyzowac jakie kino, bo inaczej moga nas zapytać np. o to, kto kierowął łódzka filmówką w latach..... a jak się zdziwisz skąd to pytanie, to Ci odpowiedzą, że kino, to bardzo szerokie pojęcie.

Nie pisać: psychologia - tylko np. psychologia motywacji

Takie sprecyzowanie powoduje, że jesteśmy inaczej postrzegani (korzystniej), bo generalnie ludzie niestety pisza sztampowo i potem na rozmowach wpadają, bo się ich spyta np. na jakiej sztuce ostatnio byli (bo wpisane było teatr), a oni zaczynają się jąkac.

Tak skontruuj cv, by osoba, z ktorą bedzie z Toba rozmawiac układała pytania, na ktore Ty chciałbyś odpowiedzieć.

Poza tym:

1. W cv nie uzywamy skrótów: lepiej wygladają pełne nazwy.

2. Nie piszemy stanu cywilnego!

3. Numer telefonu komórkowego dobrze jest poprzedzić cyframi +48 i pisac bez cyfry 0

4. Dobrze jest napisać np. temat pracy magisterskiej/licencjackiej/dyplomowej - w ten spośób prowokujemy pytanie na dobrze nam znany temat.

5. Dobrze jest napisac osiągnięcia na poprzednim stanowisku pracy i nie muszą być to dyplomy, wyróznienia, ale np. stworzenie efektywniejszego sposobu przechowywania danych xxxx.

I jak tylko możecie, zbierajcie listy referencyjne: naprawde się przydają

Powodzenia :D

• 4 weeks później...
Narazie powoli. To znaczy najwieksze ciśnienie psychiczne bedę miała od września. Narazie wysyłam swoje Cv na ogłoszenia umieszczone na różnych portalach.

firma Ziajka jakiś czas temu potrzebowała inżyniera budowy, nie płacą może jakoś niesamowicie i często jest to praca w delegacji-ale dają stałą posadę bez oszustw. Sprawdź w necie, może jeszcze szukają?

Odradzam rpcomplex-oszuści!! Próbowali mojego Męża wykiwać na kilka tyś.

życzę powodzenia, w tej branży szybko znajdziesz pracę;)