Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie poddasza po pożarze

Recommended Posts

• 7 months później...

tak na zakończenie tylko się pochwalę, że zdążyłem przed zimą. przykrycie dachu zajęło mi samopas ok 2 m-cy + 1 mc wykańczałem tzn wzmacniałęm i poprawiałem krycie i suszyłem dom itp.

konstrukcja dachu dwuspadowa, płatwiowo-kleszczowa jak w dachach płaskich (chociaż spadek wyszedł mi przyzwoity), zrobiłem dosyć gęste deskowanie a całość przykryta warstwą grubej filii budowalanej (0,3) i dwoma warstwami grubych plandek (nie zdąrzyłem uszczelnić połączeń ze ścianami szczytowymi i kominem blachą którą dostałem od kuzyna po bydowie ale mimo to i mimo ostrej zimy nic się nie stało). całość dość sztywna bo bez strachu sam po tym wszystkim chodziłem a słusznego wzrostu i wagi jestem (ok 120kg :D ). więżba wykonanan przeze mnie własnoręcznie z sosnowych, okorowanych bali (fi ok 12-14cm).

no a najfajniejszy z tego wszystkiego jest koszt takiej operacji - ok 1000-1200zł (jak się samemu wycina drewno to wychodzi mw w cenie transportu)materiały i troche zszarganego zdrowia i nerwów moich i żony.

w razie jakby ktoś znalazł się w podobnej potrzebie służę pomocną w budowaniu dachu z niczego

no i oczywiście dziękuję za okazaną pomoc w dochodzeniu do końcowej koncepcji (która troche ewoluowała w międzyczasie dając mi wielokrotnie wyraźnie do zrozumienia, że o budowaniu to ja nic nie wiem)