Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Jak można zmienić fatalne warunki zabudowy?

aqua77

Recommended Posts

W roku 2005 zakupiłam działkę rolną o powierzchni 30 arów. Poprzedni właściciel mówił, że przez wiele lat ta działka była budowlaną, ale kiedy zajął się sprzedażą okazało się, że jest to działka rolna. Kiedy złożyłam wniosek o wydanie warunków zabudowy, okazało się, że ta działka jest wydzielona pod budownictwo jednorodzinne. Mimo, że w gminie nie ma aktualnego planu zagospodarowania, to te warunki obowiązują. Wydzielenie to zostało podjęte uchwałą w 2001 roku jako pierwszy etap zmian miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Radość moja nie trwała zbyt długo kiedy okazało się, że wprawdzie mogę podzielić działkę na 2 części, ale na drugą wydzieloną nie otrzymam pozwolenia na budowę. Dlaczego? Po pierwsze "1. przy wtórnym podziale działki należy wydzielić wewnętrzną drogę dojazdową w liniach rozgraniczających 10m"(dlaczego taka szeroka, skoro za tą działką są łąki. Moja działka ma 25m szerokości i gdybym z sąsiadką zrobiła wspólną drogę, to zostanie 20m szerokości); 2. Linia zabudowy dla obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi 12m od zewnętrznej krawędzi jezdni drogi zewnętrznej" (tutaj sądziłam, że zewnętrzna krawędź to będzie od strony sąsiadki, a mi powiedziano w gminie, że z mojej strony. Tak więc 20m-12=8 i jeszcze na zachowanie odległości od granicy działki wychodzi, że nie ma szans na budowę). Mam nadzieję, że w miarę jasno wyraziłam się. Dziwią mnie te odległości, skoro ludzie w gminie wybudowali się na działkach 2 razy węższych i z drogą wewnętrzną 5m. Skąd te odległości w moich warunkach zabudowy? Czy mam jakąś szansę na zmianę warunków zabudowy mimo, że uchwalono to wiele lat temu i jak to możliwe, że na jednej działce 30arowej mogę wybudować tylko jeden dom. Bardzo proszę o pomoc.

A więc jest plan i to aktualny :evil:

Nie widzę szans na szybką zmianę.

Musisz wystąpić z wnioskiem o zmianę MPZP, przynajmniej dotyczącą Twojej działki.

"Typowy" czas oczekiwania (jeśli w ogóle rada gminy podejmie uchwałę o przystąpieniu do zmiany MPZP) - co najmniej rok.

Dziękuję za odpowiedź. Co do planu zagospodarowania, to sama pewnej rzeczy nie rozumiem. Kiedy kupowałam działkę jako rolną nie było aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. Kupiłam tylko dlatego tą działkę, bo zobaczyłam studium planu zagospodarowania, gdzie moja działka miala stać się budowalaną po wprowadzeniu tego planu. Do tej pory gmina nie posiada planu zagospodarowania, a mimo to wydali mi taki wypis z uchwały z 2001 roku. Zakładając, że aktualnego planu nie ma co wtedy można by było zrobić?

I drugie: czy jest jakiś obowiązujący schemat pisania wniosku o zmianę MPZP?

Czy mogą powiedzieć mi w gminie, że żadna komisja nie zbierze się by rozpatrzyć mój wniosek? Mają takie prawo, że rozpatrują tylko niektóre wnioski? Uprzejmie proszę o odpowiedź.

W dalszym ciągu mam wątpliwości, czy dobrze interpretujesz fakty.

Ta uchwała z 2001 r. ma w tytule " w sprawie zatwierdzenia miejscowego planu..."?

Jeśli tak, to jest ona nadal ważna, a plan obowiązujący. Inaczej nie widzę sensu w wydawaniu Ci dokumentu nazwanego "wypis".

Skąd pewność, że do dziś gmina (albo poszczególne jej miejscowości), nie mają planu? Skąd pewność, że kiedy kupowałaś nieruchomość nie było planu?

Zakładać, że planu nie ma nie możesz. Ty musisz wiedzieć czy jest.

Czy rada lub wójt mogą zrobić to co piszesz. Tak mogą (nie podjąć prac).

• 2 months później...

Witam

Mozesz napisac pismo do Urzedu Miasta i Gminy z prosba o pozwolenia na podzial dzialki niezaleznie od przepisow zawartych w planie powolujac sie na artykul 95 pkt 7

Art 95 Niezależnie od ustaleń planu miejscowego podział nieruchomości może nastąpić w celu:

.....

....

7) (125) wydzielenia działki budowlanej,

8) (126) wydzielenia działek gruntu na terenach zamkniętych

Moga sie przychylic do twojej prosby jak dobrze ja umotywujesz lub nie. Nic nie szkodzi sprobowac

Witam

Mozesz napisac pismo do Urzedu Miasta i Gminy z prosba o pozwolenia na podzial dzialki niezaleznie od przepisow zawartych w planie powolujac sie na artykul 95 pkt 7

Art 95 Niezależnie od ustaleń planu miejscowego podział nieruchomości może nastąpić w celu:

.....

....

7) (125) wydzielenia działki budowlanej,

8) (126) wydzielenia działek gruntu na terenach zamkniętych

Moga sie przychylic do twojej prosby jak dobrze ja umotywujesz lub nie. Nic nie szkodzi sprobowac

A nie mogłabyś, droga Zabino cytować przepisów prawa tak jak one brzmią?

7) wydzielenia działki budowlanej niezbędnej do korzystania z budynku mieszkalnego;

Co oznacza, że musi istnieć budynek, żeby móc wydzielić działkę niezbędną do korzystania z niego.

A tereny zamknięte? Gdzie są?

http://www.gifandgif.eu/animated_gif/Dogs/Animated%20Gif%20Dogs%20%281%29.gif

Drogi Oskarze, moglabym cytowac tak jak one brzmia i tak tez to robie. Jesli umiesz tylko podcinac komus skrzydla na starcie to dzieki za taka pomoc, a to forum chyba jest po to zeby sobie pomagac, nieprawda???

Akurat sama mialam podobna sytuacje i wykorzystalam ten przepis (art 95 pkt 5), UMiG przychylil sie do mojej prosby i dzialka ktora nigdy wg warunkow zabudowy nie mogla byc podzielona jednak zostala podzielona. I wcale nie stal na niej budynek, wystarczy umotywowanie ze bedzie ona wydzielona w celu postawienia budynku mieszkalnego

[qute]A nie mogłabyś, droga Zabino cytować przepisów prawa tak jak one brzmią?

1) zniesienia współwłasności nieruchomości zabudowanej co najmniej dwoma budynkami, wzniesionymi

na podstawie pozwolenia na budowę, jeżeli podział ma polegać na wydzieleniu dla poszczególnych

współwłaścicieli, wskazanych we wspólnym wniosku, budynków wraz z działkami gruntu niezbędnymi

do prawidłowego korzystania z tych budynków;

2) wydzielenia działki budowlanej, jeżeli budynek został wzniesiony na tej działce przez samoistnego

posiadacza w dobrej wierze;

3) wydzielenia części nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy

prawa;

4) realizacji roszczeń do części nieruchomości, wynikających z przepisów niniejszej ustawy lub z

odrębnych ustaw;

5) realizacji przepisów dotyczących przekształceń własnościowych albo likwidacji przedsiębiorstw

państwowych lub samorządowych;

6) wydzielenia części nieruchomości objętej decyzją o ustaleniu lokalizacji drogi krajowej;

7) wydzielenia działki budowlanej;

8) wydzielenia działek gruntu na terenach zamkniętych.

Nie chodziło mi o podcinanie skrzydeł.

Chodziło mi o to, że cytujesz niepełną treść pkt 7 art. 95 ustawy. Korzystasz prawdopodobnie z ogólnodostępnej części LEX-a, gdzie jest wersja już nieaktualna.

Winno być "wydzielenia działki budowlanej niezbędnej do korzystania z budynku mieszkalnego"

A na dowód, że moja wersja ustawy jest właściwa, jeden z aktualnych wyroków:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FD74ADD7BE

Art. 95 ust. 1 pkt 7 ustawy został zmieniony (brzmienie podane przeze mnie powyżej) ustawą z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dziennik Ustaw Nr 173 poz. 1218 z dnia 21 września 2007 r.).

• 8 months później...

nie wiem, co zrobił sąsiad i kiedy się wybudował

(może najlepiej byłoby jego samego zapytać ;) ),

ale jeżeli w mpzp jt zapis o 9m wysokości budynku, to musi być 9m w projekcie i koniec

być może sąsiad wykonał samowolę budowlaną, licząc na to, że mu się upiecze...

Edytowane przez czaber