Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o takim połączeniu

edak

Recommended Posts

salon - merbau deski, hol i kuchnia - gres szkliwiony biały, meble kuchenne wenge + biały lakierowny mdf, drzwi wewnętrzne wenge. Na piętrze merbau przemysłowy i drzwi wewnętrzne wenge. Wybrane drzwi to Porta Natura line w naturalnej okleinie drewnianej model E.2

Czy to wenge, które ma jednak swoją fakturę, nie będzie gryzło się z merbau, zwłaszcza przemysłowa mozaiką?

jeśli nie przeszkadza Ci zróżnicowanie wzorów - to to połączenie będzie całkiem znośne

pamiętaj że merbau ma w sobie dużo czerwonego - drzwi najlepiej dobrać w jednym z odcieni widocznym na desce merbau

drzwi Porty są fornirowane wenge zmodyfikowanym - czyli takim bardziej pasiastym i żywym niż zwykłe gładkie wenge

edit: palisander i zebrano równiez są stale obecne w katalogowych kuchniach:)

nie chcę kuchni w czerwonawym odcieniu (teraz taką mam i mnie męczy). Podłoga merbau bardzo mi się podoba, ale właśnie zastanawiam się czy wenge będzie do tego pasowało. A moze zostawić drzwi i kuchnię wenge - nie ukrywam podoba mi się ze względu na zimny kolor, a dobrać inna podłogę ? ale jaką ? moze pomożecie?

Z tego co się zorietnowałam to teraz do mebli bardzo ciemnych np wenge czasami kładą podłogę jasna np bieloną.

Jednak nie są to zupełnie moje kolory. Ja zostałabym przy merbau a zrezygnowała z mebli wenge (nie dośc ze trudne w utrzymaniu czystości to moim zdaniem predzej się znudzą niz podłoga z merbau)

Mozna dobrac drzwi i meble pod najciemniejszy odcień podłogi (np jakiś ciemny orzech) . Beziesz miał wtedy ciemne drzwi i meble i ładną podłogę :-)

hmmm, orzech...też ciekawie,

Porta z serii natura line ma skrzydła w orzechu amerykańskim, ale on jest jakis jasny :-( widzieliśćie gdzieś ładne i dobre jakościowo drzwi w orzechu, które pasowałyby do merbau? najlepiej w okleinie naturalnej

Pol-skone ma bardzo ładny orzech . Tylko mają kilka odcieni. Juz nie pamietam nazwy tego konkretenego . Ale to był jakiś orzych ciemny (czy antyczny ????) juz mi sie myli wszytko . ale jeden wg mnie był do merabu super nawet rysunek drewna był dosc podbny w takie małe kreseczki . Oczywiscie okleina naturalna Fornir dębowy)

edak - jeśli wolisz w chłodniejszej tonacji to polecam orzech amerykański jako fornir a do tego parkiet dębowy lub cabreuva - z tym że to duzo jasniejsze zestawienie niż wenge/merbau, ale bardzo przytulne

jeśli wolisz mocniejsze kolory to do wenge dobrze wygląda sucupira (mniej w niej czerwieni niż w merbau)

zarówno cabreuva jak i sucupira występują w opcji przemysłówki więc to nie pokrzyżuje Twoich planów

edit: orzech amerykański jest zimny a merbau ciepłe i w dodatku z czerwienią - to niezbyt szczęśliwe zestawienie

78South napisał:

było już kilka wnętrz w takich kolorach i wszyscy się rozpływali w zachwytach...

to znaczy , ze tak fakycznie jest ładnie . A jezeli do tego właściecielom wnętrza się podoba .... to o o co chodzi ?

o to, że to sprawdzony zestaw, który dobrze wygląda i elegancko się prezentuje.

ja bym sformułował pytanie inaczej: czy to, co jest modne dzisiaj, obroni się za kilka lat?

Tak się składa że wenge już daaawno jest uznawane za niemodne i nieoryginalne :lol:

Jako że jestem posiadaczką kuchni wenge :lol: z białym mdf w połysku i białego gresu, stwierdzam że nie wyobrażam sobie do tego zestawienia czerwonawej podłogi merbau :D Ale ja pewnie nieobiektywna jestem bo mi się ogólnie merbau nie podoba. Zdecydowanie byłabym za podłogą i frontami w tym samym kolorze, ewentualnie neutralna bardzo jasna podłoga, jak ktoś już wyżej wspomniał i do tego jakieś ciemne drewno.

edak - nie poddawaj się tak łatwo :)

i nie przejmuj się ze coś tam z mody wyszło - odradziłabym Ci tylko to co jest nieestetyczne albo kiczowate, bez polotu, ale jeśli Twoim marzeniem jest taki mocny kontrast i egzotyczny parkiet to śmiało podążaj w tym kierunku

przede wszystkim określ co Tobie się najbardziej podoba,czy marzysz o meblach wenge czy o parkiecie merbau - co chcesz najbardziej zobaczyć w swoim wnętrzu, a potem wymyślimy jak to ze sobą zgrać

A ja myśle że nie zastanawiaj się co myślą inni tylko czy Ty i pozostali lokatorzy bedą się dobrze czuli w takim wnętrzu.

Pewnie że super być na topie i trendy jednak moda zmienia się szybciej niż nastepuja remonty i zmiany aranżacyjne w domu tym bardziej że chodzi o podłogi.

A tak a propos połączenie jak najbardziej ok

na topie lubię być :-) ale bez przesady!

bardzo podoba mi sie merbau, tylko absolutnie nie wiem jaki kolor kychni i drzwi mogłabym do tego dopasować. Nie lubię efektu pstrokacizny i różnorodności barw. Chciałam więc, zby podłoga była mocnym akcentem, a drzwi i kuchnia stonowane. Myślałam o merbau, ale ono ma zbyt wyraźną i "pstrokatą" strukturę. Szukam więc czegoś wyważonego, w ciemnym brązie, aby uspokoiło troszkę ten czerwony merbau/ Oglądałm zdjęcia połaczenia merbau z wenge (kucnia, drzwi), biłaymi ścianami i jasnym gresem. Ale jak poszłam obejrzeć drzwi Porta w kolorze wenge, to mnie przeraziło, że zrobię sobie pstrokato i będę płakać. Podoba mi sie wnętrze Utki i ona ma drzwi Porta wenge i kuchnię wenge i pięknie to gra, przynajmniej na zdjęciech. Jak jest w realu...nie wiem

U mnie na podłodze też wenge :D

Określ najpierw kolor podłogi jaki byś chciała mieć, bo meble zawsze można wymienić, podłoga przeważnie zostaje na dłużej. Jeśli tak bardzo podoba Ci się merbau to niech będzie merbau, kuchnia tez może być merbau-biały połysk i drzwi w jakimś zbliżonym do merbau kolorze i na pewno będzie dobrze! Łączenie kilku kolorów drewna jest ryzykowne, tym bardziej jak łączy się odcienie ciepłe i zimne.

bedzie merbau, bo nic innego aż tak mi sie nie podoba. A dzrwi i kuchnię dobiorę pewnie w wenge, ale nie z taką mocną strukturą i bedzie pięknie i tak jak chcę :-) polskone ma rzeczywiście ładne drzwi, nie wiem czy nie ładniejsze od porta :-) jakośc pewnie zbliżona

mam nadzieję że utek się nie obrazi jeżeli wyslę cię do jej galeri utkowy domek salon merbau, kucnia gres i meble wenge + białe lakierowane fronty dzwi wewnętrzne ne jestem pewna. Myśle że to zestawienie jest super jestem jedna z wielu wielbicielek wnętrz utkowego domku zajrzyj tam koniecznie.