AGA NR 1 30.07.2009 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Matko, ja mam problem, więc również piszę w tym dziale. Od razu przepraszam Moderatora, ale w dziale "Zwierzę też człowiek" mało kto odpowiada... a to sprawa "życia lub śmierci" - dosłownie ! Mam w domu gniazdko jaskółcze, z 6 pisklętami w środku. Więc razem 8 sztuk. Są przesłodkie, kocham je po prostu ! ... ale w poniedziałek wchodzą tynkarze !!! One są całkiem malutkie... nie latają jeszcze. Co robić ?! Przenieść gniazdko do garażu... da się to wogóle zrobić ??? I czy Rodzice znajdą te młode w nowym miejscu ?! Proszę o porady... nie śpię przez nie po nocach, hahaha ! Po za tym jaskółki przynoszą szczęście w domu, liczę na nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.07.2009 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Jask%C3%B3%C5%82ka_dym%C3%B3wka może tynkarzom popsuje się samochód i przyjdą tydzień później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.07.2009 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Nawet o tym nie chcę myśleć, hahaha ! Walczyłam o tego tynkarza jak lwica... Dzięki za linka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.07.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 oszczędż, uratuj, odwdzięczą się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 31.07.2009 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Tak zrobię. Kocham zwierzęta. Wynika z linka powyżej, że po 3 tygodniach już latają. One mają już jakieś 1,5 tygodnia. To jeszcze 1,5 tygodnia... Więc zrobię tak : albo gniazdko przeniosę tam gdzie wylatuje samica ( wtlatuje pod dachem, przez taką szparę - nie mam jeszcze doccieplonego dachu ) to wtedy je zauważy na pewno... Pytanie czy zaakceptuje. albo... każę tynkarzom zaczynać od wszystkich pomieszczeń byle nie tam. Tynkowanie potwa z 2 tygodnie. Jestem dobrej myśli. P.S. To już DRUGI miot nasze zakochanej pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.07.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A jak zamierzasz przenieść to gniazdo? Jaskółki są pod ścisłą ochroną gatunkową, więc jakakolwiek ingerencja w ich życie jest zabroniona. Bez zniszczenia gniazda niestety się nie obędzie, a to będziesz mogła zrobić dopiero, gdy ptaszki je opuszczą. Jeśli zaczniesz przy nim grzebać wcześniej, to może się okazać, że dorosłe nie wrócą do młodych i młode zginą, czego wolała byś uniknąć, sądząc z Twojego nastawienia do zwierząt Niestety, musisz zaczekać. Zacznij tynkować w innych pomieszczeniach, a to zostaw na sam koniec. Jeśli tynkarze wcześniej skończą, to niech wytynkują tylko te ściany, na których nie ma gniazda (tak, aby nie zachlapać gniazda tynkiem i szprycem ew.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts