Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do kawy na drewnianym tarasie

Recommended Posts

No, no idziecie jak burza. U nas tez brak symetrii na ścianie szczytowej i nie wiem czym to est spowodowane - w innym dzienniku przeczytałam, że tak to właśnie krzywo było w projekcie, cóż... w każdym razie zauważyłam ten fakt dopiero po otynkowaniu budynku, czyli chyba nie rzucał się tak bardzo w oczy :lol: .

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no właśnie, przestrzeń wygląda fajnie, tylko zastanawiam się, czy jest jeszcze coś nad tym parterem, czy tak jak u mnie, parterówka z małą ilością ścianek działowych?

jest poddasze z sypialniami

zaglądam ponownie, skuszona nazwą dziennika, chętnie wypiłabym już tę kawę na drewnianym tarasie! ;)

teoretycznie powinnam już u siebie drewniane tarasy mieć, a tu ani widu ani słychu! Na tym etapie, na którym jesteś obecnie dużo mniej mi się to wszystko dłużyło, postępy widac ogromne. Życzę, zeby tak było dalej i zaglądać będę...

A z czego zrobisz te tarasy? :D

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ależ tu się działo, a ja nie dostawałam powiadomień!

Czy okna juz dotarły? Miały być chyba dziś?

Kuchnia sympatyczna, zastanowiłabym się tylko nad zmianą szafek wysokich, słupkiem z cargo (chyba) oddzieliłabym lodówkę od piekarnika - generalnie takie są chyba zalecenia. Nieco bliżej byłoby też z blatu do mikrofali czy piekarnika.

A jak spojrzałam na to zdjęcie tarasu to w pierwszej chwli pomyślałam, że to juz Wasz :lol: .

zastanowiłabym się tylko nad zmianą szafek wysokich, słupkiem z cargo (chyba) oddzieliłabym lodówkę od piekarnika

Na tej ścianie będą same kargo. Układ ma być kargo lodówka kargo piekarnik długi słupek w tym długim słupku będzie dostęp dp przestrzeni w rogu. Będzie doskonała na wielkie gary albo rzadko używane sprzęty. Jak dokładnie bedzie wyglądała kuchnia to sie jeszcze okaże. Póki co mam bardzo dużo szuflad bo uważam je za szalenie praktyczne. No zobaczymy jak dostanę wycenę. wtedy pewnie bedzie trzeba wprowadzić modyfikacje. Dzięki za opinie i prosze o więcej sa bardzo przydatne :)

Okna przyjechały w czwartek planowo. Są już wszystkie zamontowane. Okna w saloniku wyglądają bardzo ładnie tylko powstaje problem z telewizorem. Generalnie zawsze problem był tylko jakoś stwierdzałam że łatwo go rozwiążemy....no i nadszedł ten moment tylko że nie jest łatwy...

Josephine czy wy macie telewizor tam gdzie w projekcie był kominek?

o ile macie go wogóle bo wiem że coraz więcej osób wyprowadza telewizor z salonu. Też bym tak zrobiła..ale to chyba nie przejdzie.

W salonie na razie nie ma nic :lol: Od kilku miesięcy żyjemy bez TV (w sensie bez programów, bo DVD czasem oglądamy) i muszę przyznać, że jest to bardzo OK, więc najchętniej nie wstawiałąbym wogóle TV, na razie stoi on w gabinecie, ale małżonek chce go docelowo postawić właśnie pod antresolą, ja rozważałam jeszcze ścianę przy dużym oknie.

My właśnie doszliśmy do wniosku że generalnie telewizor jest w mieszkaniu często włączany bo...po prostu jest w pokoju w którym spędzamy czas. W domu będizemy mieli dość pomieszczeń (póki co jedno zapasowe ---miała to być moja pracownia ale chyba jestem w stanie ją poświęcić........przynajmniej częściowo i pokój gościnny ) można przecież tam umieścić telewizor jak ktoś będzie chciał pooglądać to nie będize huczało w całym domu (salon otwarty na poddasze i telewizor to w tym miejscu zgryz) BARDZO i się ten pomysł podoba :) może nawet będize pozwolenie na kino domowe :wink:

Wygląda to tak, jakbyście się mieli za chwilę wprowadzać... I pięknie to wygląda...

Mam pytanie o dachówki - jaki rodzaj i kolor?

A czy ten większy balkon będziecie mieli drewniany, jak w projekcie? Bo te filary podtrzymujące sugerują coś innego.

No i te 'kratki/kwiatki' - można składać zamówienia u Twojego Taty?

Witam!!!! Znalazłam, może się przyda :oops:

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/NA_TARAS_002_p-38761_500.jpg

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/Plyty_Bradstone_Old_Town_kolor_piaskowy_400.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/stories/wokol_domu/ukladanie_kostki13_315.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/stories/wokol_domu/balkon_starannie7_500.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/stories/artykuly/3203d.jpg

Pozdrawiam.

meg60 bardzo dziękuję za tarasy. podoba mi się ten z żółta kostką jest taką oazą spokoju:)

Mam pytanie o dachówki - jaki rodzaj i kolor?

inne niż w założeniu. Miał być roben ale w dniu w którym miał przyjechac transport dowiedzieliśmy się że tej dachówki nie ma nie będzie i już :evil:

dlatego zmieniliśmy na koramic L15 kolor ceglasty i szczerze mówiąc jest wyraźniejszy niż tej z Robena. Całość bardzo nam sie podoba.

A czy ten większy balkon będziecie mieli drewniany, jak w projekcie? Bo te filary podtrzymujące sugerują coś innego.

balkon będzie tylko od strony zachodu tzn przy naszej sypialni. będize skrócony do dwóch środkowych słupów. Konstrukcja pozostaje drewniania... tzn w ostatniej (dosłownie ostatniej) chwili stwierdziliśmy że stabilniej pewniej i ładniej będą wyglądały słupy z klinkieru. te drewniane bale już na ziemi zacząły sie wykręcać i pękać...drewno było jeszcze wilgotne jak przyjechało, a pozatym w praniu się okazało że 1 słup balkonu i ten od tarasu południowego sa w praktycznie tej samej linii. ostatecznie 1 i 4 słup będą podtrzymywały belki stropu a 2 i 3 będą podstawą dla drewnianego balkonu.

No i te 'kratki/kwiatki' - można składać zamówienia u Twojego Taty?

:lol: zapytam

Listki wyszły mu spontanicznie :p umawialiśmy się na zwykłą kratkę zabezpieczającą i aż mnie zatkało jak to zobaczyłam. W rezultacie trochę szkoda mi je było dawać do kotłowni :cry:

Boże jak u Was pięknie! Dwa dni temu tu zaglądałam i jeszcze nic nie było a tu prosze już dachówka i okna. :o Aż zazdrośc bierze. :roll:

Co do telewizora, to jeżeli zdecydujecie się go w końcu umieścic w saloniku to wydaje mi się, że najlepiej na tej pustej ścianie (od głównego wejścia). Mozna go zawiesic i nie będzie nikomu przeszkadszał. :wink:

Co do telewizora, to jeżeli zdecydujecie się go w końcu umieścic w saloniku to wydaje mi się, że najlepiej na tej pustej ścianie (od głównego wejścia). Mozna go zawiesic i nie będzie nikomu przeszkadszał.

dokładnie tak miało być. Ale jak mi przywieźli okna i okazało się zę one tak ładnie wyglądają to stwierdziliśmy że bez sensu zupełnie zastawiać je jakimś wypoczynkowym! dlatego urodził sie w głowie inny pomysł. Zobacz proszę wizualizacje (mistrzostwo to nie jest ale starałam się- to mój debiut) ta długa ściana to jedyne zwarte miejsce w saloniku i moze właśnie tam można postawić wygodną sofę. Ta półeczka pod telewizorem to tylko dlatego że nie mogłam wprowadzić do programu wneki w słupku który dobudowałam

co o tym sądzisz?

jak twoja wyspa w kuchni się ma???

Dobry pomysł, o ile twój mąż nie jest fanem kina domowego. :lol: Ja ze względu na zamiłowania Inwestora umieszczę telewizor właśnie na tej dużej ścianie (bedzie prawdopodobnie zawieszony), a pod nim umieszcze niskie szafki, po bokach oczywiście głośniki. :wink: Natomiast sofa będzie stała na środku i tym sposobem myslę, że nie zasłonię okna i wykorzystam tą powierzchnię przy dużej ścianie.

Wszystko to mam na razie w głowie jak i projekt kuchni, ale w związku z tym, że mam aktualnie doła :( ze względu na pogodę i ostatnie problemy z majstrami, odechciało mi sie wszystkiego. :-?

no póki co nie jest:) kinomanami to nie jesteśmy wcale, więc telewizor z normalnym nagłośnieniem zawsze nam wystarczał. Nawet nie pomyśleliśmy o dodatkowych głośnikach w odróżnieniu do naszego elektryka który stwierdził że dobrze wybrać miejsce na głośniki....

Generalnie jak zdecydujemy się na stałe zostawić telewizor w telewizorni to wogóle problemu nie będzie i tak by było najlepiej.

Czy zimą macie zamiar prowadzić prace? jakie?

pozdrawiam