Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki beton, jakie kruszywo, żeby uzyskać pupę niemowlaka..?

Recommended Posts

albo wylać w folii

najlepiej cement z piaskiem - wyjdzie super pupcia z tym że jak coś się spier.. z folią bo np się podwinie wtedy przep... lub leszcze gorzej - meselkiemem tego nie chycisz :D

folia - nie pomyslałem o tym, świetny i tani pomysł, wystarczy odpowiednio grubą folią obciągnąć szalunek ze zwykłego drewna szalunkowego i zamocować papiakami

różne sklejki czy płyty podejrzewam że bardzo drogie materiały zwłaszcza, gdy są dziesiatki metrów to zaszalowania (np. wysoki fundament płotu), wcześniej chciałem obijać drewno szalunkowe płytą pilśniową śliską stroną do betonu

osobiście folii bym nie dawał

za gładkie będzie, nie pasuje aż taka gładzizna do betonu, będzie się błyszczeć jak buzia Przewodniczącego

no i jak folia się pomarszczy lub pęknie to klops, a o to bardzo łatwo

mam mozliwosc zdobycia grubej folii ta to sie raczej nie pomarszczy, poza tym myslałem o naciagnieciu i przybiciu jej papiakami albo zszywkami do szalunku z drewa, poza tym po betonowaniu drewno bedzie jak nowe....

jak to będzie się "błyszczeć" ??

No i betonik wylany, dzis rozszalowane, efekt całkiem, całkiem, chociaż do ideału mu troche brakuje, ciut za mało było jednak wibrowane, a wydawało sie, podczas lania, że aż nadto...

Ale pojawił sie kolejny problem... Jako, że był to murek od góry był ładnie zatarty. W kilku miejcach jednak pracownicy z taczki dołozyli betonu przy zacieraniu i w tych miejscach z boku pojawiły sie takie wżery... Początkowo po rozszalowaniu wygladało ok, jednak po przeciagnięciu szczotką ta wierzchnia warstewka równiutka odpadła, a pod nią taka jest powierzchnia z wżerami... Jest tak tylko w paru miejscach, podejrzewam, że doiłożony tam beton już był trochę suchy i stąd te klocki...

I tu moje pytanie, czym zaciagnąć te wżery, żeby najbardziej przypominało to gaładki beton architektoniczny..?

• 9 years później...

Odkopię bo mam podobny dylemat.

Chce zrobić podmurówkę betonową pod ogrodzeniem- taką na gotowo, nic już nie bedzie na to kładzione.

Nie musi być to koniecznie pupa niemowlaka ale chciałym uzyskać gładki, niepodziurawiony beton bez pustek itp. Taki jak widuje sie np na stadionach czy duzych halach o konstrukcji beton0wej.

Podmurówka bedzie niska, w najwyższym miejscu mam może 25cm.

Jest tego tylko 12mb więc będe beton robił na miejscu, mam betoniarkę. Jaki skład betonu zrobić? Raczej gęsty czy rzadki?

Jaki piasek kupić? Jakie kruszywo? Na szalunek mogę użyć płyt osb i np obłożyć je od środka folią? Czy kupić jakieś inne tanie ale gładkie płyty?

Jeśli jest taka możliwość to chciałym uzyskać minimalny spadek na zewnątrz ogrodzenia, tak 5mm na szerokosci 15cm (taka bedzie grubość podmurówki).

Edytowane przez dwiecegly