Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żona czy Mąż - kto urządza wnętrze domu

Kto u Was urządza wnętrze domu?  

100 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto u Was urządza wnętrze domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głównie ja.

Ale wszystkie decyzje i tak podejmujemy razem.

Wygląda to tak, że ja mam o wiele lepszą...jak to nazwać....hmmm....wizję, wizualizację?... przestrzeni. Duży cos wymyśla i mówi, że będzie tak i tak. Ja na to, że nie bardzo, bo to i to, albo, że dobrze, bo cośtam. :wink: Albo ja wymyślam i konsultuję. Jednak kropka nad "i" jest moja :wink:

Pasowałoby powiedzieć, że razem.. ale jednak w 99% ja :) To ja wertowałam od kilku lat prasę fachową i internet w poszukiwaniu inspiracji. Domek był "urządzony" w mojej głowie już od wielu m-cy a efekt finalny jest od 3 m-cy (mieszkamy od maja). Do męża w zasadzie należała tylko decyzja o kolorze ścian w gabinecie (niestety nieudana -sam przyznał że trzeba przemalować, co też uczyniliśmy- bo "mężczyźni nie znają się na kolorach" :wink: ) No i o wyborze płytek na podlogę do wc (2,4 m.kw. :wink: ). Mąż wspierał mnie, a raczej się nie sprzeciwiał moim (niekiedy nieszablonowym) pomysłom :) dzięki temu mamy wnętrza które budzą zachwyt znajomych i pytania w stylu: czy możesz nam dać adres Waszego projektranta wnętrz :) Przynam, że bez FM i cennych porad forumowiczek efekt napewno nie byłby tak zadowalający.

Wyszło mi że oboje - podobnie jak większości:

U nas dopiero chwasty na polu skoszone - więc nie ma o urządzać, ale...

Ja jestem od działań:

- wyszukuję rozwiązania (odkurzacz centralny, okna, planowanie ogrodu, materiały wykończeniowe)

- inspiracje (faktury, kolory, stylistyka,)

- układ przestrzenny pomieszczeń (rozkład i rodzaje mebli, urządzeń)

a mąż akceptuje, odrzuca lub poddaje dyskusji.

Do tematu podchodzę jednak z dystansem, bo wiem że pewnie pomysł na kolor firanki może się milion razy zmienić, ale już pytanie - gdzie ma stać zmywarka pociąga dalsze - jak rozplanować optymalnie kuchnię, gniazdka, odpływy, kable itp.

Poza tym robię sobie projekty różnych aranżacji - na wypadek "nie da się", "nie podoba się", "a może tak będzie lepiej"... na razie fajna zabawa:)

Mąż kazał mi urządzać- bo sam się zmęczył na etapie tynków. Nie mam specjalnie wyobraźni, więc posiłkuję się wyobraźnią zbiorową ( konsultuję się z przyjaciółkami), ale każdą rzecz muszę przewalczyć z mężem, bo choć zmęczony, to wszystko przemyślał już 100 lat temu i muszę uzasadnić każdy pomysł.

W każdym razie zazdroszczę wszystkim, których ten etap cieszy, bo ja mam go serdecznie dość.

Można powiedzieć, że razem planujemy jak będzie urządzone wnętrze. Jednakże wygląda to w ten sposób, że Ja wyszukuję pomysły, firmy, następnie materiały, porównuję ceny i kupuję, a mąż zatwierdza, ewentualnie odrzuca i pomaga w wykonawstwie.

Stwierdzić, mogę, że pomysłodawcą jestem głównie ja, a mąż dostaje do przemyślenia i wyrażenia swojej opinii gotowy pomysł :wink:

Urządzam sama, choć czasami chciałabym aby mój małż wyraził choć swoje zdanie nie wspomnę o dokonaniu wyboru :roll: :roll:

ale juz chyba wolę tak, niżeli miałabym się o wszystko pytać lub co gorzej podporządkować :wink:

Ja podobnie podchodze do tego tematu.