Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żona czy Mąż - kto urządza wnętrze domu

Kto u Was urządza wnętrze domu?  

100 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto u Was urządza wnętrze domu?

Recommended Posts

mężowi to ja pozwalam tylko garaż urządzać :D

Wszystko urządzam sama,dobieram kolory,kupuję meble,wyposażenie.

Czasami nie pytam nawet o zdanie,kupuję i już.

No później zapytam przynajmniej czy mu się podoba :lol: zazwyczaj nie ma zgrzytów ,chyba jemu tak jest wygodnie jak sama sie zajmuję urządzaniem.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zaskoczyły mnie wypowiedzi i wynik ankiety - na chwile obecną 59% razem, a jakieś 37% żona; co to ta "razem" jeśli z tego co czytam, żony wyszukują, wymyślają, oglądają i potem mężowi 'pod nos" podtykają gotowe rozwiązania

taki system "zarządzania" - ty coś zaproponuj (czyli wykonaj całą robotę) a ja powiem, które wybieram i nazywa się, że decyzja wspólna :o

no jakoś ja bym tego "razem" nie nazwała

• 2 weeks później...
Zależy jak na to patrzeć. Ja wybieram zdjęcia z netu oraz gazet i pokazuje żonie a ona wybiera to co jej się podoba. Oczywiście te zdjęcia zanim pokażę jej są już poddane weryfikacji przez moje oko. A później te wybrane zdjęcia idą do architekta wnętrz. A jak on coś już stworzy to razem z żoną sprawdzamy i dyskutujemy nad tym czy nam się to podoba czy nie. No i kto tutaj urządza dom? :D

Razem.

Co skutkuje nieustannymi dywagacjami, dyskusjami etc., ale staramy się dochodzić do kompromisów, ważna jest logiczna argumentacja obu ze stron.

Ja staram się, żeby wszystko do siebie dopasować estetycznie, Mąż dba, żebyśmy nie zbankrutowali 8) . Dotychczas największe dyskusje były na tematy dachówki, ale zbliża się urządzanie wnętrz, tynki, kolory... Wyszperałam już wiele, Mąż wstępnie zaakceptował wskazany przeze mnie kierunek - on za to szpera na tematy instalacyjno-techniczne (i do rodzaju pieca w kotłowni mu się nie będę wtrącać, a lokalizację gniazdek, szufelek odkurzacza centralnego itp omówiliśmy na wstępie).

U nas jest tak: ja przeglądam gazety,internet,szukam i szukam a mąż na to: po co sobie głowę nad tym teraz łamać jak i tak będziemy urządzać w przyszłym roku!!! :roll: :evil: Mojemu małżonkowi wszystko jest obojętne,chyba na szczęście :D tak więc ja mam decydujący głos :D.Mimo tego zawsze konsultuję z nim moje pomysły i słucham co ma do powiedzenia,czasami nawet zabłyśnie jakimś ciekawym pomysłem.A samemu to będzie mógł urządzić tylko garaż i kotłownię...?chyba :D :wink: Zobaczymy jak to będzie w praktyce.

razem. To sie tak nazywa. A faktycznie jest to ciągła walka. Niestety, mój mąż jest bardzo konserwatywny a ja zwietrzyłam niepowtarzalną okazję realizowania szalonych pomysłow. Stąd starcia.... Ale jakoś do przodu, w końcu tak długo się znamy :lol: .

Myślałam, że bardziej ja, ale wychodzi na to, że razem:)

Ja wymyślam, poszukuję inspiracji, mąż się przygląda ze sceptycyzmem, poddaje w wątpliwość funkcjonalność moich pomysłów itp. i w końcu dochodzimy do konsensusu. Dobrze nam to wychodzi: odrobina szaleństwa i szczypta rozwagi :D

niby razem urządzamy, ale zdecydowanie więcej pracy wkłada w to mąż - najpierw to on przeszukiwał internet, czytał, dowiadywal się na temat budowy domku, znalazł firmę itp.

A od roku (gdy zrezygnowalismy z budowy i zdecydowaliśmy się kupić mieszkanie) tez głównie on przeszukiwał internet, szukał inspiracji, sklepów.

Oczywiście razem wszystko konsultujemy, ale z reguły mu ufam, ze to co proponuje zda egzamin. Tym bardziej, ze mamy prawie takie same gusty i wizję naszego m.

Gdy zaczęliśmy się zastanawiać na temat tego jak chcemy urządzić nasze "m", to wydawało mi się, że pracujemy nad tym tak samo, ale jednak to

Mąz tworzy bazę, a ja na niej pracuję - np. porównuję oferty tych samych produktów w różnych sklepach, szukam wykonawców, produktów, potrzebnych informacji technicznych np. kart technicznych produktów, dzwonię do sklepów, robię zamówienia produktów, pilnuję budżetu, prowadzę całą dokumentację budowlano-remontową itp. Ale to głownie mąż proponuje: najpierw zaproponował mieszkanie w szarościach, potem brąz z czernią, a potem pure white - stanęło na białym. Nawet przekonał mnie do wylewki, chociaz gotowa byłam pójśc na noże :lol: za podłogą drewnianą. Jednak generalnie to co proponuje mąż mi się podoba

:wink: i chyba dlatego jestem taka uległa w tej kwestii :D

ja nie mam wytrwałości w bieganiu 20 razy do tych samych sklepów, żeby jeszcze raz rzucić na coś okiem, a mąż ma. Więc często jeździ sam :oops: wolę jak mi potem powie, że dana rzecz jest w sklepie X, a kolejna w sklepie Y. Więc u nas role sie jakby trochę zamieniły. Może tez dlatego, ze nasze poprzednie mieszkanie całe ja urządziłam, a teraz mąż jest w swoim żywiole. Duzo frajdy mu to sprawia, więc mu nie przeszkadzam :lol:

Sprzeciwiłam się tylko paru rzeczom: temu, by nie było stołu jadalnego - stół ma byc i już. I temu, by drapak futer był w pomieszczeniu gospodarczym - drapak ma być tam, gdzie my, gdzie okno.

Wnętrze urządzaliśmy razem, na każdy temat dużo dyskutowaliśmy i dochodziliśmy do wspólnych wniosków. Oboje jesteśmy bardzo ugodowi i mamy podobne gusty, więc większych tarć udało się uniknąć. Pozostały mi tylko okna do udekorowania i tu muszę wykazać się własną inwencją, bo mąż kompletnie nie ma na ten temat pojęcia :roll:

• 2 weeks później...