valdi1967 30.07.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 WitamProszę o poradę prawną -czy dostanę zgodę na budowę jeśli działka jest o 40 cm za wąska lub jak kto woli dom jest za szeroki o 40cmdodam że bez problemu dostane zgodę od sąsiada na przybliżenie się do granicy o te 40cmsąsiad z drugiej strony pobudował się 1,5 metra od mojej granicypytanie czy urzędasy zgodzą się wydać pozwoloenie czy będzie jeszcze coś potrzebne Dziękuję za pomocpozdrawiamWaldemar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.07.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 http://egp.gazetaprawna.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=248431http://www.forum.prawnikow.pl/17125.htmhttp://prawo.money.pl/grupa-pl_soc_prawo/waska%3Bdzialka%3B-%3Bnowe%3Bmozliwosci%3Busytuowania%3Bbudynku,watek,795959.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi1967 30.07.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 lecz wciąż nie wiem czy można założyć interpretację urzędnika czy jest to ostateczne nieco dalejczy starosta może coś zaradzić?Czy w związku z tym że sąsiad jest 1,5 m od działki to ja też mogę o te 40cm bliżej jego granicy?jak to rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.07.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Starosta nie jest omnibusem. On najczęściej na tym nie zna się, lub zna na tyle, żeby nie dać się oszukiwać przez swoich urzędników i interesantów.Dlatego nie licz na jego super wiedzę i super władzę. On działa za pomocą urzędników pracujących w odpowiednich wydziałach podległego mu starostwa powiatowego i najczęściej na ich wiedzy i interpretacji bazuje.Najczęściej nabiera wątpliwości dopiero wtedy, gdy wzrasta odsetek uchyleń decyzji przez organ II instancji.Dlatego, naprawdę, spróbuj porozmawiać z urzędnikiem i zrozumieć co mówi i dlaczego to co mówi różni się od Twojego rozumienia zapisów znowelizowanego rozporządzenia.Na wprost postawione pytanie odpowiem: nie wiem, czy uzyskasz zgodę. To, jak chyba czytałeś, zależy m.in. od szerokości działki, zagospodarowania sąsiedztwa (co można ocenić tylko na miejscu, nie korespondencyjnie) i, w jakimś zakresie, od dobrej woli urzędnika. Jeśli będziesz nadal uważął, że jest to tylko widzimisię, po otrzymaniu decyzji poddaj ją ocenie organu II instancji, odwołując się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi1967 31.07.2009 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Dziękuję za odpowiedźPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 01.08.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 mialam taką sytuacje, dokładnie chodziło o 40 cm, pozwolenie dostałam bez problemu... wystarczylo zmienić okno w pokoju nad garażem na dachowe, wtedy odległość od sąsiada nie musi wynosić 4 metry, a wynosi 3m60cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts