Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zmniejszyć odległośc do granicy o 40cm za zgodą

valdi1967

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę prawną

-czy dostanę zgodę na budowę jeśli działka jest o 40 cm za wąska lub jak kto woli dom jest za szeroki o 40cm

dodam że bez problemu dostane zgodę od sąsiada na przybliżenie się do granicy o te 40cm

sąsiad z drugiej strony pobudował się 1,5 metra od mojej granicy

pytanie czy urzędasy zgodzą się wydać pozwoloenie czy będzie jeszcze coś potrzebne

Dziękuję za pomoc

pozdrawiam

Waldemar

lecz wciąż nie wiem czy można założyć interpretację urzędnika czy jest to ostateczne nie

co dalej

czy starosta może coś zaradzić?

Czy w związku z tym że sąsiad jest 1,5 m od działki to ja też mogę o te 40cm bliżej jego granicy?

jak to rozumieć

Starosta nie jest omnibusem. On najczęściej na tym nie zna się, lub zna na tyle, żeby nie dać się oszukiwać przez swoich urzędników i interesantów.

Dlatego nie licz na jego super wiedzę i super władzę. On działa za pomocą urzędników pracujących w odpowiednich wydziałach podległego mu starostwa powiatowego i najczęściej na ich wiedzy i interpretacji bazuje.

Najczęściej nabiera wątpliwości dopiero wtedy, gdy wzrasta odsetek uchyleń decyzji przez organ II instancji.

Dlatego, naprawdę, spróbuj porozmawiać z urzędnikiem i zrozumieć co mówi i dlaczego to co mówi różni się od Twojego rozumienia zapisów znowelizowanego rozporządzenia.

Na wprost postawione pytanie odpowiem: nie wiem, czy uzyskasz zgodę. To, jak chyba czytałeś, zależy m.in. od szerokości działki, zagospodarowania sąsiedztwa (co można ocenić tylko na miejscu, nie korespondencyjnie) i, w jakimś zakresie, od dobrej woli urzędnika. Jeśli będziesz nadal uważął, że jest to tylko widzimisię, po otrzymaniu decyzji poddaj ją ocenie organu II instancji, odwołując się.