fliegermaus 30.07.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 (edytowane) . Edytowane 24 Października 2019 przez fliegermaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.07.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 jak ja Ci ku... współczujęniewymownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.07.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A to skurczybyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fliegermaus 30.07.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 (edytowane) . Edytowane 24 Października 2019 przez fliegermaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.07.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Bez urazy, ale do sądu z nimi chyba nie pójdziesz. Sąsiad też jest udany, nie mógł zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fliegermaus 30.07.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 (edytowane) . Edytowane 24 Października 2019 przez fliegermaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.07.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Nie jesteś sam; http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/4220-pomocy-gazownia-chce-ode-mnie-wyludzic-pieniadze.html http://forum.muratordom.pl/skrzynke-gazowa-chcieli-mi-wpuscic-w-slupek-klinkierowy,t5790.htm Czy odbiorca odpowiada za stan gazomierza Jestem właścicielem budynku, do którego jest dostarczany gaz. Licznik jego zużycia jest umieszczony w miejscu narażonym na uszkodzenie. Czy grozi mi ponoszenie odpowiedzialności za jego zniszczenie? Tak To odbiorca paliwa gazowego jest odpowiedzialny za zabezpieczenie gazomierza przed zniszczeniem i uszkodzeniem. Jest też zobowiązany do pokrywania w pełnej wysokości strat wynikających z uszkodzenia, zniszczenia lub utraty gazomierza, chyba że uszkodzenie nastąpiło wskutek naturalnego zużycia. W związku z tym odbiorca gazu powinien dbać o zachowania w stanie nienaruszonym plomb na gazomierzu. Nie może też dokonywać bez wiedzy i zgody dostawcy zmian i regulacji w gazomierzach. Ma również obowiązek niezwłocznego informowania dostawcy o zauważonych wadach lub usterkach w układzie pomiarowym. Co więcej, odbiorcy gazu muszą liczyć się z tym, że za zniszczenie lub uszkodzenie gazomierza albo innego urządzenia pomiarowego trzeba wnieść opłatę w wysokości odpowiadającej jego dwukrotnej wartości. Z kolei za zerwanie lub uszkodzenie plomb na jakiejkolwiek części urządzenia odbiorczego wewnętrznej instalacji gazowej lub na gazomierzu należy zapłacić 50 zł. Jeszcze wyższa opłata jest nakładana w przypadku zerwania lub naruszenia plomb legalizacyjnych na urządzeniu pomiarowym, założonych przez Główny Urząd Miar. W takich sytuacjach wynosi ona 100 zł. W przypadku powiadomienia dostawcy gazu o zerwaniu lub uszkodzeniu plomb, te opłaty ulegają obniżeniu o 50 proc. Podstawa prawna • Par. 4 rozporządzenia ministra finansów z 31 sierpnia 1998 r. w sprawie ustalenia zakresu i wysokości opłat za nielegalny pobór paliw gazowych (Dz.U. nr 118, poz. 761). Oczywiście, że pójdę, jeżeli nie przywrócą poprzedniego stanu. W głowie mi się nie mieści, że można komuś bez uzgodnienia zrobić taki cyrk na posesji. Nie wiem tylko, czy czasem nie ma jakiegoś chorego przepisu, że akurat gazownia tak może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 30.07.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Gazomierz i przyłącze należy do gazowni zatem na pewno w umowie z gazownią jest zapis,że w celu konserwacji/napraw mają zgodę właściciela na wstęp na posesję. Inne zarządzenie gazowni mówi,że lico szafki gazowej powinno być z licem płotu.Zniszczenie płotu to już wandalizm.Wszelkie udogodnienia dla siebie powinni robić za Twoją pisemną zgodą. Jednak najpierw dowiedz się w gazowni o co chodzi. U źródła najwięcej się dowiesz.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 30.07.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A cóż mogą odpowiedzieć niż to, że nowe szafki stawiają w linii ogrodzenia i tu postąpili jak zawsze bo inkasent nie mógł odczytać licznika. Wstawili ją w płot aby nie szpecić ci widoków ustawiając ją przed płotem o ile to jeszcze twoja działka bo jeśli już nie to nie mogli przecież postawić jej na obcej ziemi. No i raczej nie przejmą sięza bardzo tą dziurą w płocie bo rozumiem ,że o dziurę ci chodzi bo sama skrzyneczka jako nowa napewno ci siępodoba. A co do sąsiada to od niego nie można wymagać aby wiedział co komu w głowie siedzi. Zapewne domniemywał, że sąsiad będzie zadowolony z nowej szafki a tu pech bo akurat miał inny zamysł. Radzę pogodzić się z faktem dokonanym bo szkoda stresu. Chociarz dziś w radiu słyszałem, że człowiekowi sters do życia jest bardzo potrzebny, Taka ponoć nasza natura, że bez stresu źle się czjemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts