jamaju 30.07.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Chcę z jednego rozdzielacza zasilić grzejniki na piętrze oraz półpiętrze. Mam wątpliwości na jakim poziomie umieścić rozdzielacz. Czy mogę go dać na poziomie podłogi piętra czy raczej powinien on byc na poziomie półpiętra. Różnica poziomów to około 75 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.07.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 według mnie to mało ważne , wodę i tak goni pompa ,a odpowietrzanie jest i na rozdzielaczu wiec powietrze i tak ujdzie gorzej gdy rozdzielacz jest na wysokosci X z przyłączem jedziesz przez wyższe Y i podłączasz grzejnik na wysokosci X to już lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.07.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 i odpowietrzasz na grzejniku,to jest dokładnie obojętne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 31.07.2009 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Rozumiem że w przypadku obiegu niewymuszonego miałoby to znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.07.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Rozumiem że w przypadku obiegu niewymuszonego miałoby to znaczenie? Bardzo dobrze rozumiesz.Natomiast jeżeli chodzi o zład wymuszony pompą obiegową jeżeli to możliwe ja montował bym na poziomie najwyższego z grzejników.Choćby dla szybkości w odpowietrzaniu układu.Gdy rozdzielacz będzie niżej i tak powietrze znajdzie się w grzejniku/grzejnikach tych wyżej montowanych.Przy zapowietrzonym układzie pracująca pompa wcale nie pomaga a wręcz przeciwnie przeszkadza w jego odpowietrzaniu.Nie jestem ekspertem i zaraz mnie zrugacie ale tak to widze bo tak mam i tak robię. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 03.08.2009 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Czy to duży problem jeżeli grzejniki znajdują się w różnej odległości od rozdzielacza? Najbliższy będzie oddalony o jakieś 3m, najdalszy około 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 03.08.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 no mało sie zdarza takich układów by każdy grzejnik był jednakowej odległości dlatego musisz miec na rozdzielaczu zaworki,przepływomierze którymi ustawiasz przepływ , te dalsze dławisz a te bliższe otwierasz na maxa troche ustawiania jest , bardzo ważne by pętle miec popisane (długość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 03.08.2009 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 A bez przepływomierzy da się to jakoś sensownie wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts