Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziura w ścianie i co dalej?

cheshire_cat

Recommended Posts

No i stało się. Po trzech tygodniach wiercenia, pukania, stukania od świtu do nocy sąsiad zza ściany przebił się do naszego mieszkania. Dziura ma około 20 na 10 cm i nie mogę powiedzieć, że jej widok mnie cieszy. Właściciel mieszkania zapewnił, że pokryje koszty naprawy...no i czeka mnie kilka godzin pilnowania jego ekipy. Tak wygląda sytuacja. Zastanawiam się tylko, czy należy zgłosić sprawę do administracji????? Czy ktoś wie? Pomocy, tracę siły!!!!!! :(

Jak to co ma zrobić administracja? Skontrolować czy roboty u sąsiada są wykonywane zgodnie z prawem. W naszym przypadku okazało się, że nie - sąsiad wykuł sobie otworek 70x80 cm tak, że dzieląca nas w tym miejscu ściana ma na tej powierzchni 2,5 cm grubości (nie licząc dziury).

Jak to co ma zrobić administracja? Skontrolować czy roboty u sąsiada są wykonywane zgodnie z prawem. W naszym przypadku okazało się, że nie - sąsiad wykuł sobie otworek 70x80 cm tak, że dzieląca nas w tym miejscu ściana ma na tej powierzchni 2,5 cm grubości (nie licząc dziury).

Ale z którym prawem, bo nie rozumiem? Budowlanym?

Czy ta pocieniona ścianka jest dla was przeszkodą i w jakiej (z czego) ścianie został zrobiony ten otwór? Domyślam się, że przeraża was hałas jaki tą ścianą będzie dochodził od sąsiada i to jeszcze mogę zrozumieć, ale sam fakt, że ktoś przerabia sobie sąsiednie mieszkanie bez mojej wiedzy/zgody nie jest dla mnie przerażający. A przebicie się do was to oczywiście wypadek, który zdarza się od czasu do czasu nie tylko w nielegalnych remontach.