pete.c 31.07.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 na jesień będziemy mieli dom w stanie SSO (drozd eko, 120 m2 - z poddaszem użytkowym), koszt 160 tys. PLN. Chcemy wziąć kredyt na wykończenie - zastanawiamy się ile wziąć - 120 czy 150 tys na 20 lat? Przy ratach malejących 150 tys. na 20 lat daje miesięcznie do spłacania 1450 zł schodzące do 680 zł...Zarobki łączne netto 4000 zł. Damy radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 31.07.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A czy jesteście pewni, że bank da wam taką kwotę kredytu? Jak liczna jest rodzina, czy są dzieci? Jakie macie zobowiązania płatnicze: czynsze, inne raty itp.? To wszystko ma wpływ na to czy bank da wam kredyt. dziś nie jest to takie proste. Banki boją się, że kredyty nie będą spłacane dlatego dokładnie sprawdzają swoich przyszłych klientów - a co za tym idzie dużo wniosków odpada w kwalifikacjach.Powiedzmy, że dostaliście ten kredyt.To kolejne pytanie: standart wykończenia?Wysoki, średni niski...Wszystko kosztuje... ale nie zawsze aż tyle...Szukać, szukać, szukać... Te same materiały można dostać w różnych miejscach w cenach gdzie rozpiętość wacha się w okolicach nawet 20-30%. Standartem jest kilka procent.A tak wogóle to wydaje mi się, że 120-150 tyś. to chyba za mało na wykończenie domu ze SSO.Okna, drzwi, instalacje, tynki, wszelkie piece, kaloryfery, podłogówki. Poważnie trzeba przeanalizować - usiąść i przeliczyć co chcecie mieć zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.07.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 bezpieczniej będzie wziąć 200k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 31.07.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 150 tys powinno wystarczyć ,bynajmniej ja tak zakładam,że się wyrobię w tej kocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.07.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 wg mnie 150 to mało .... niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 31.07.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 jednym starczy 150 a innym braknie i 500, to zależy od wielu rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.07.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 150 tys powinno wystarczyć ,bynajmniej ja tak zakładam,że się wyrobię w tej kocie ja też zakładałem..... - dlatego teraz piszę: bierz na maxa ile dają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.07.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Ale ja wcale nie myślę o jakimś super standardzie. Za dwa tyg się wprowadzamy i mogę szczerze powiedzieć, że nie wiem ile wydaliśmy ale przynajmniej 200 tys. policzmy ile rzeczy jest do zrobienia od SSO - okna, drzwi zewn., brama garażowa, - ocieplenie budynku (nawet bez elewacji w sensie tynku) - tynki, - wylewki, - elektryka, - instalacja co i cwu, kanalizacja, - gładzie, - ocieplanie poddasza, - kafelkowanie i wyposażenie łazienek, - kominek, - podłogi, - parapety, - meble kuchenne i sprzęt AGD, - drzwi wewnętrzne, - jakaś zabudowa wiatrołapu. Nie wspomnę o meblach, lampach, roletach, karniszach, i innych ozdóbkach domu. O ogrodzeniu , kostce i ogrodzie również Pamiętam jak koleżanka 2 lata temu wzięła 300 tys. na całą budowę i na początku cieszyła się że jej jeszcze na samochód wystarczy..... a potem dobierała kredyt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 31.07.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 nie bierz ! bo potem to trzeba spłacać a jak Ci braknie te 150 to będziesz główkował i kombinował tak aby stykło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 31.07.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 150 tys powinno wystarczyć ,bynajmniej ja tak zakładam,że się wyrobię w tej kocie ja też zakładałem..... - dlatego teraz piszę: bierz na maxa ile dają... Dobrze radzi, jak Ci zostanie (mało prawdopodobne) zawsze możesz szybciej spłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 31.07.2009 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 te powiedziano nam w 2 bankach że dostajemy bez problemu (brak dzieci i jakichkolwiek zobowiązań, duży wkład własny w postaci domu w SSO i działki 16a). Żona mówi brać 150 ja mówię brać 120 (zostawiłoby się poddasze i górną łazienkę na kiedy indziej, ogrodzenie i podjazd też można zrobić później). Nigdy nie miałem żadnych długów i temat lekko mnie peszy Ponadto wkładu własnego pracy się nie obawiam (fakt że za dużo nie potrafię zrobić ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 31.07.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Mam identyczna sytuacje... zakladalismy 120 , 150 a teraz konczy sie na 200 i boje sie czy starczy. Generalnie jest problem z zostawieniem czegos na kiedy indziej .Uzyskalem informacje z banku iz ostatnia transze wyplaca dopiero jak bedzie 90% zaawansowania budowy. Tak wiec musza byc zrobione podłogi , łazienka itp nie da sie tak jak mowisz - przynajmniej jest to w banku Polbank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 31.07.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 mamy podobny metraż jak wy 130m użytkowej i planujemy że weźmiemy 120-150 tys kredytu ale już będą wszystkie instalacje i ocieplone poddasze. sama się zastanawiam czy to wystarczy ale więcej nie chcę brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 31.07.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Jak zrobilem kosztorys dla banku ... jak zaczelismy chodzic po sklepach i patrzec na ceny to wybudowanie to jest bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 31.07.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Planowałem wziąć kredyt w wysokości 150 tyś na wykończenie domu, ale dla bezpieczeństwa wziąłem 200 tyś. Teraz okazuje się, że brakuje jeszcze około 100 tyś aby w pełni wykończyć dom. Dom ponad 130 m2 użytkowej i staram się stosować raczej porządne materiały i technologie. Zleć wykonanie kosztorysu jakiejś osobie która się specjalizuje w tym, przecież i tak musisz zrobić kosztorys bo tego wymaga bank do kredytu. Tylko niech ten kosztorys, będzie rzetelny i uczciwy a nie taki "pod bank" i pod kwotę, którą ty sobie oszacujesz. Pamiętaj również, że nie opłaca się brać kredytu wyższego niż kwota którą rzeczywiście wydasz na wykończenie domu, bo od kwoty kredytu płaci się prowizje i odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 31.07.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Planowałem wziąć kredyt w wysokości 150 tyś na wykończenie domu, ale dla bezpieczeństwa wziąłem 200 tyś. Teraz okazuje się, że brakuje jeszcze około 100 tyś aby w pełni wykończyć dom. Dom ponad 130 m2 użytkowej i staram się stosować raczej porządne materiały i technologie. Zleć wykonanie kosztorysu jakiejś osobie która się specjalizuje w tym, przecież i tak musisz zrobić kosztorys bo tego wymaga bank do kredytu. Tylko niech ten kosztorys, będzie rzetelny i uczciwy a nie taki "pod bank" i pod kwotę, którą ty sobie oszacujesz. Pamiętaj również, że nie opłaca się brać kredytu wyższego niż kwota którą rzeczywiście wydasz na wykończenie domu, bo od kwoty kredytu płaci się prowizje i odsetki. My bierzemy kredyt na wykonczenie mamy tynki i wylewki - i boje sie ze nei starczy...same schody 10 tys , parkiety itp na dole 10 tys , kominek 10 tys to juz jest 30 ocieplenie domu 10 tys poddasza 10 tys a gdzie lazienki , meble itp masakra Sama kotłownia wyjdize z 15 tys - 2 piece gazowy i na stałe paliwa , 20 tys przyłącza i oczyszczalnia .. i tak mozna dlugo pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 31.07.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 pustak czy bloczek maja podobne koszty, niewielkie różnice...Za to klamki moga być białe albo złote.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fux1 01.08.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 150 mało.... Z meblami, kuchnią, wykończeniem bez szaleństw to licz X 2, to, co napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.08.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Pamiętaj również, że nie opłaca się brać kredytu wyższego niż kwota którą rzeczywiście wydasz na wykończenie domu, bo od kwoty kredytu płaci się prowizje i odsetki.czasami warto zapłacić trochę większą prowizję i żyć ze świadomością że nie braknie, (zawsze można nadwyżką spłacic kredyt, jak zostanie) niż później przechodzić całą procedurę kredytową od nowa żeby dobrać kredytu, bo brakłoWystarczy wziąć kredyt w transzach z prowizją płatną przy uruchomieniu każdej transzy. Minusem mogą być koszty wizji lokalnych przed kolejnymi transzami, choć czasem wystarcza faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 02.08.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 jesli chcesz wykonczyc z sensem calosc domu to sie nie zastanawiaj i bierz 150k. i tak moze byc malo. dopiero na etapie wykonczeniowki czujesz jak Ci plynie kasa - co tydzien praktycznie robilem przelew lub jezdzilem do banku po wyplate kolejnych kilku-kilkunastu tysięcy (okna/drzwi, instalacje, tynki, elewacja etc) z innej beczki: odradzam niewykanczanie poddasza z zamiare "zrobi sie pozniej". nie zrobi sie bo sie nie bedzie chcialo. a nawet jesli sie zachce, to w calym domu zrobi sie totalny kurz i bajzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts