Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czasochonność wykonania wylewek

Andrzej_78

Recommended Posts

Witam,

Planuje wykonac wylewki bez zlecania tego firmie tylko je zrobić we włąsnym zakresie,(tzn. wynajął bym kogoś jeszcze do pomocy) chciałbym przekalkulować koszty czy to mi się wogóle opłaca robić. Dlatego mam pytanie o czasochłonność zrobienia wylewek, jesli ktoś tak robił, to prosze o informacje ile czasu zajęło zrobienie jakiejś powierzchni i w ile osób. Ja u siebie mam do zrobienia 50 mk na poddaszu i 60 na parterze.

Z góry dziękuje za wypowiedzi, pozdrawiam.

jeśli już robiłeś coś takiego to się opłaci samemu zrobić. Jeśli nigdy nie robiłeś to trochę się pomęczysz ale też zrobisz (ocieplanie, poziomowanie, dylatacje, zbrojenie-jeśli potrzeba). Ile czasu Ci to zajmie to inna sprawa zwłaszcza że na 2 poziomach będzie robota. Lepiej podzielić pracę na minimum 2 etapy i tak we dwóch będziecie mieli co robić

życzę powodzenia

jeszcze dodam ze chyba najwazniejszym czynnikiem jest woda, a raczej jej ograniczona ilosc- nie moze byc jej za duzo bo zacznie robic kaluze a w zwiazku z tym te miejsca beda oslabione(nie rownomierna wytrzymalosc betonu) i najczesciej pojawi sie tam dolek. Trzeba tez zatrzec po pewnym (czesciowym) zwiazaniu. Sporo tego robilem w domu, ale teraz nie zdecydowalbym sie sam tego robic, zacierane maszynowo wychodzi rowniej.

... a jezeli jeszcze trzeba wnosic na 2 kondygnacje to trzeba miec troche krzepy :) do tego.