Vafel 31.07.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Hej, Od jakiegoś czasu głowimy się nad rozplanowaniem naszej małej łazienki. Zachciało nam się zmieścić w niej i prysznic i wannę i stąd problemy. Łazienka ma kształt litery L (bo wykrojono z niej osobne WC). Dwa przykładowe szkice poniżej: Szkic 1:http://img194.imageshack.us/img194/456/lazienka1.th.jpg Szkic 2:http://img395.imageshack.us/img395/4067/lazienka2.th.jpg Oba różnią się w zasadzie jedynie tym, że zamienione są miejscami WC i pralka. Problem jest następujący: w ustawieniu jak na szkicu nr 1 odległość między pralką a umywalką to 70 cm. Obawiamy się, że może być to za mało i że będziemy ciągle obijać się o te sprzęty. Czy to słuszne obawy? Jeżeli ustawimy wszystko jak na szkicu nr 2 to odległość między WC a umywalką będzie jeszcze mniejsza, bo około 60 cm, ale kibelek jest węższy i bardziej "obły" niż pralka, więc może byłoby to lepsze rozwiązanie niż w przypadku szkicu nr 1.Dodatkowo w wersji nr 2 możnaby schować pralkę pod jakimś wspólnym blatem razem z umywalką. Przy "1" nie ma takiej możliwości. Pewnym rozwiązaniem jest też ustawienie jak na szkicu nr 1 i kupienie "płytszej" pralki (ładowanej od góry lub od przodu, ale takiej płytkiej na 40 cm), ale tego wolelibyśmy uniknąć, bo mamy już prawie nową pralkę 60x60... Będę wdzięczny za wszelkie opinie.Dzięki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ale39 31.07.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Jeżeli macie osobne WC zaraz obok łazienki, to może zrezygnować po prostu z drugiego WC w łazience. Wtedy wszystko bedzie się idealnie komponowało. Drugim rozwiązaniem jest przesunięcie drzwi łazienki maksymalnie w lewo, to wtedy może uda się upchać więcej w prawym dolnym kącie. Trzecie rozwiązanie to wyburzenie ścianki miedzy WC i łazienką i macie full miejsca. Mozna także wstawić drzwi z łazienki do WC, a umywalke w WC przenieść na sąsiednią scianę. Wtedy bedąc w łazience korzystacie z WC bez wychodzenia na zewnatrz, a goscie nie pałętają się wam po łazience. W innym wypadku czy to w projekcie 1 czy 2 będziecie kluczyć miedzy sprzętami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 31.07.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A czy na prawdę musi tu być kibelek skoro tuz obok jest oddzielny "wucecik"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 31.07.2009 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Jeżeli macie osobne WC zaraz obok łazienki, to może zrezygnować po prostu z drugiego WC w łazience. Wtedy wszystko bedzie się idealnie komponowało. Drugim rozwiązaniem jest przesunięcie drzwi łazienki maksymalnie w lewo, to wtedy może uda się upchać więcej w prawym dolnym kącie. Trzecie rozwiązanie to wyburzenie ścianki miedzy WC i łazienką i macie full miejsca. Mozna także wstawić drzwi z łazienki do WC, a umywalke w WC przenieść na sąsiednią scianę. Wtedy bedąc w łazience korzystacie z WC bez wychodzenia na zewnatrz, a goscie nie pałętają się wam po łazience. W innym wypadku czy to w projekcie 1 czy 2 będziecie kluczyć miedzy sprzętami. Pozdrawiam Dzięki za porady. Koniecznie chcemy mieć WC osobne (nie w łazience), a i usunięcia WC z łazienki wolelibyśmy uniknąć. Konkretnie to moja żona chce mieć WC w łazience, bo co jak się już rozbierze i jej się zachce...? W związku z tym w grę wchodziłoby tylko rozwiązanie z drzwiami między WC a łazienką... Hmm... musimy o tym pomyśleć, ale na pierwszy rzut oka to mało eleganckie rozwiązanie. Inne wersje to usunięcie wanny (zostaje tylko prysznic - dla mnie Ok, ale dzieci...) lub wywalenie z łazienki pralki i przeniesienie jej np. do kuchni (z tym, że tam też nie ma zbyt wiele miejsca). Tak czy siak musimy się zdecydować na jakiś kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 31.07.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My, w naszym mieszkaniu, zrezygnowalismy z wanny, a ze względu na dzieci, zrobiliśmy głęboki brodzik. Syn ma 5 lat i świetnie brodzik udaje dla niego wannę, a czasem nawet i ocean Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 31.07.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 jeżeli ma być ktorys z tych projektów, to zdecydowanie pralka po lewej stronie. Przy wannie bedzie bardzo rzucała się w oczy i zasłoni cały widok na wannę. Ja jednak pokusiłabym się o płytszą pralkę (sama mam taką i jestem bardzo zadowolona) i spróbowała ją jakoś zabudować po lewej stronie. Taka 60x60, będzie zbyt masywna do łazienki. Po prawej stronie dałabym dłuuugie prostokątne lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 31.07.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A w ogóle jaka odległość powinna być między sprzętami (np. między pralką a umywalką na rys. nr 1) żeby nie było to niewygodne? 80 cm? 100 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 31.07.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Proszę bardzo: http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/16786141,wygodna-lazienka.html Ewentualnie wpisz w wyszukiwarce "wygodna łazienka" np lub coś podobnego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ale39 31.07.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Jeśli chodzi o dzieci to rzeczywiscie polecałabym głęboki brodzik. Ja sama mam wanne, ale planuje w przyszłości taki własnie brodzik właśnie ze wzgledu na dzieci. Mam płytką pralke Candy, do której wchodzi aż 6 kg, w maciupkiej łazience 1,90 x 1,40. Tę nową pralke radziłabym sprzedac na Allegro. W końcu tyle się wydaje na łazienkę, że szkoda psuć efekt końcowy przez pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ale39 31.07.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Jeśli chodzi o dzieci to rzeczywiscie polecałabym głęboki brodzik. Ja sama mam wanne, ale planuje w przyszłości taki własnie brodzik właśnie ze wzgledu na dzieci. Mam płytką pralke Candy, do której wchodzi aż 6 kg, w maciupkiej łazience 1,90 x 1,40. Tę nową pralke radziłabym sprzedac na Allegro. W końcu tyle się wydaje na łazienkę, że szkoda psuć efekt końcowy przez pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 31.07.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My, w naszym mieszkaniu, zrezygnowalismy z wanny, a ze względu na dzieci, zrobiliśmy głęboki brodzik. Syn ma 5 lat i świetnie brodzik udaje dla niego wannę, a czasem nawet i ocean jak długo jeszcze brodzik wystarczy do kąpieli? rok? dwa? łazienkę wyposaża się na trochę dłuższy okres jeśli tylko metraż pozwala, to wanna MUSI być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 31.07.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Trzecie rozwiązanie to wyburzenie ścianki miedzy WC i łazienką i macie full miejsca. Mozna także wstawić drzwi z łazienki do WC, a umywalke w WC przenieść na sąsiednią scianę. Wtedy bedąc w łazience korzystacie z WC bez wychodzenia na zewnatrz, a goscie nie pałętają się wam po łazience. Hmm... musimy o tym pomyśleć, ale na pierwszy rzut oka to mało eleganckie rozwiązanie. dlaczego mało eleganckie? mnie się ten pomysł bardzo spodobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 31.07.2009 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Trzecie rozwiązanie to wyburzenie ścianki miedzy WC i łazienką i macie full miejsca. Mozna także wstawić drzwi z łazienki do WC, a umywalke w WC przenieść na sąsiednią scianę. Wtedy bedąc w łazience korzystacie z WC bez wychodzenia na zewnatrz, a goscie nie pałętają się wam po łazience. Hmm... musimy o tym pomyśleć, ale na pierwszy rzut oka to mało eleganckie rozwiązanie. dlaczego mało eleganckie? mnie się ten pomysł bardzo spodobał Jak dla mnie to trochę za dużo drzwi na tak małej przestrzeni... Wyobrażam sobie, że to wymarzone miejsce dla dzieci - można się gonić w kółko... ale tak jak wspomniałem - jeszcze się nad tym zastanowimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ale39 31.07.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Wracając do drzwi pomiędzy WC i łazienką to można je przecież zrobić w efektowny sposób na przykład ze szkła mlecznego z jakimś ciekawym wzorem chowane w scianie. W WC zrobi się dzięki temu jasniej, bo swiatło bedzie wpadało z lazienki a efekt wizualny może byc niepowtarzalny Ładne drzwi to przecież ozdoba Taniej jednak byłoby wyburzyć ściankę i zamurować drzwi od WC. A wtedy jeszcze bidet się zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 31.07.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My, w naszym mieszkaniu, zrezygnowalismy z wanny, a ze względu na dzieci, zrobiliśmy głęboki brodzik. Syn ma 5 lat i świetnie brodzik udaje dla niego wannę, a czasem nawet i ocean jak długo jeszcze brodzik wystarczy do kąpieli? rok? dwa? łazienkę wyposaża się na trochę dłuższy okres jeśli tylko metraż pozwala, to wanna MUSI być Tutaj trzeba sobie zadać pytanie, jak długo dziecko kąpie się w wannie, a kiedy zaczyna brać prysznic jak dorosły. Mój syn coraz częściej korzysta z takiej formy No i dobrze napisałaś " jak metraż pozwala" - u nas nie pozwalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 31.07.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No i dobrze napisałaś " jak metraż pozwala" - u nas nie pozwalał. realistka jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anina 31.07.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Ja mam jeszcze jeden pomysł, tylko nie wiem jakie są wymiary dokładne łazienki i nie wiem czy tak się zmieści, ale opiszę Bazując na wersji 1 pralkę dosunąć do tej ściany, która jest po lewej stronie od drzwi, żeby stanęła w samym rogu i kibelek z tego rysunku 1. obrócić o 90 stopni w prawo i przesunąć go w lewo do ściany (plecy kibelka powinny stykać się ze ścianką pralki - między nimi może być zbudowana troszkę wyższa ścianka a w niej ukryta spłuczka - siedząc na kibelku drzwi są za plecami a na wprost jest okno) Uf, mam nadzieję że zrozumiale napisałam, dodatkowy plus tego rozwiązania jest taki, że wchodząc do łazienki kibelek nie rzuca się od razu w oczy, a po prawej stronie od drzwi stoi tylko ładna umywalka z szafką. I w tym układzie żeby był lepszy efekt na wejście drzwi powinny być prawe i otwierać się na zewnątrz. Tylko tak jak piszę, nie znam dokładnych wymiarów i nie wiem czy to rozwiązanie nie zagraciłoby za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 31.07.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 .............a może sedes tak jak w szkicu 2 tylko, że sedes trochę pod skosem w stronę wanny zamocować , pralkę chyba połączyć blatem z umywalką , zresztą w szkicu 2 wygodniej wkładać i wyjmować pranie bo więcej miejsca na otwarcie drzwiczek pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanka 11.08.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Drugim rozwiązaniem jest przesunięcie drzwi łazienki maksymalnie w lewo, to wtedy może uda się upchać więcej w prawym dolnym kącie. też mi to przyszło na myśl, żeby zrobić miejsce dla pralki zaraz po prawej stronie drzwi, w kącie. Jeśli opcja z przesuwaniem drzwi nie wchodzi w grę, to zostałabym przy ustawieniu nr 1. Nie stawiałabym pralki przy samej wannie, chociażby ze wzgl. bezpieczeństwa. (nawet wg. norm powinna być zachowana odległość wanna-pralka min.60cm) A te 70cm na przejście między umywalką a pralką, ,myślę, że spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.08.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Koniecznie chcemy mieć WC osobne (nie w łazience), a i usunięcia WC z łazienki wolelibyśmy uniknąć. Konkretnie to moja żona chce mieć WC w łazience, bo co jak się już rozbierze i jej się zachce...? To do wanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts