Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozplanowanie małej łazienki - prośba o pomoc

Vafel

Recommended Posts

u mnie był problem dogadania się z mężem co do tego czy wanna lub prysznic w małej łazience doszlismy do kompromisu wanna narożna ravak z szklanym parawanem super rozwiązanie ,a na ścianie deszczownia przy wannie bateria ,parawan jest szklany składany na ściane dośc drogi ale plastik to dla mnie troszke tandetne rozwiąnie

pozdrawiam

p.s pralke mamy w spiżarni i w ten spób troche więcej miejsca w łazience

Tak jak pisze Izabela może duża wanna z parawanem nawannowym, który umożliwi szybki prysznic. Osobiście łatwiej kąpać mi dzieci we wannie niż pod prysznicem.

Wtedy wnękę prysznicową wykorzystać jako wnękę na pralkę, kosz z brudami i chemię, zasłonić to drzwiami jak do szafy, czy parawanem.l

zamontuj te przesuwne drzwi miedzy wc a łazienka (tak jak ktos pisał chowane w ścianie albo nascienne, ozdobne, matowe z wzorem), zlikwiduj umywaleczke w wc, bo bedzie niepotrzebna i macie wash and go:

niby oddzielny wc i dostepnośc dla żony kibelka od strony lazienki.

Może jeszcze by sie dało kibelek na dluższej ścianie zamontowac, bliżej drzwi wejściowych a "u gory", za nim pralkę. Wtedy w łazience masz duuuuuużo miejsca i montujesz wannę nie narozna tylko prostokatną na ścianie dłuższej za umywalką

Zyskujesz swobodny dostęp do okna i umieszczasz pod nim małą suszarkę.

My niestety musimy się na coś zdecydować... :-(

Dzięki wielkie wszystkim za opinie.

Stanęło na wersji nr. 1. Jak będzie niewygodnie, to kupimy płytszą pralkę (ładowaną od góry, albo od przodu, ale taką płytką), a jak będzie nadal niewygodnie, to w ogólę pralkę wywalimy np. do kuchni.

Teraz musimy jeszcze tylko gdzieś w tej łazience umieścić grzejnik drabinkowy. Potencjalne lokalizacje są trzy:

1. na lewo od okna (między oknem a wnęką prysznicową)

2. na lewo od drzwi, na tej samej ścianie co drzwi

3. obok pralki, naprzeciw kibelka

Jakieś sugestie?

a moze a scianie graniczacej z kibelkiem, zamontujcie blat, pod blat pralke , a umywalke nadblatowa?

Da sie tak :roll: czy nie?

wtedy umywalka i pralke beda po jednej stronie

tylko kibelek zostanie

Zastanawialiśmy się nad tym. Ale chyba się tak nie da. Pralka ma 80 cm wysokości. Jeśli umywalka miałaby być nadblatowa na takim wysokim blacie, to jej górna krawędź byłaby gdzieś na 105-110 cm, a to za wysoko jak na umywalkę (przyjmuje się 90 cm).

Z kolei wpuścić w blat też się jej nie da, bo pod spodem jest pralka...

Ale sam pomysł przedni :-)

Nie wiem czy nie za późno, ale czy pralka koniecznie musi być w łazience???

Macie dość spore chyba pom. gosp., więc może tam?

A gdzie będziecie suszyć pranie?

Jeśli musi jednak pralka być to ja bym zrobiła tak.

Drzwi do lewej strony maksymalnie bym przesunęła. W prawy róg obok drzwi pralka, za pralką na ścianie kibelek, a umywalka na lewej ścianie.

Nie wiem czy nie za późno, ale czy pralka koniecznie musi być w łazience???

Macie dość spore chyba pom. gosp., więc może tam?

A gdzie będziecie suszyć pranie?

Jeśli musi jednak pralka być to ja bym zrobiła tak.

Drzwi do lewej strony maksymalnie bym przesunęła. W prawy róg obok drzwi pralka, za pralką na ścianie kibelek, a umywalka na lewej ścianie.

W pom. gosp. będzie kocioł na węgiel, więc raczej to nie najlepsze pomieszczenie na pralkę (węgiel jednak brudzi). Ewentualnie mogłaby stać w kuchni, ale tego wolelibyśmy uniknąć, bo kuchnia też nie jest jakaś ogromna...

Macie narożnikową wanne może pasowałaby narożnikowa umywalka z którejś strony drzi. Ew. jak już ktoś pisał przesunięcie drzwi maksymalnie jedną stroną. W każdym razie ja wykożystałabym narożniki na któryś ze sprzetów. I jeszcze jedno co mo przychodzi do głowy to postawienie wc na ścianie z drzwiami wtedy nie jest widoczne po otwarciu drzwi i nie wchodziło by w środek łazienki, w przejście