Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian styropianowi równy ?

AGA NR 1

Recommended Posts

Muszę już mysleć o kupnie styropianu na :

- podłogę ( 10 cm )

- ocieplenie zewnętrzne domu ( 14 cm )

Jest ogromna różnodnośc firm i cen.

Mam totalny mętlik w głowie !

Czy one jakość znacząco różnią się od siebie ?

Bo ceny czasami są diametralnie różne.

Jaki więc polecacie ???

:-?

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To już musisz sama rozkminić ;) Idź do swojej hurtowni i zapytaj, co mogą polecić ze styropianu na podłogę i elewację. Później sprawdź w necie opinię o nich i albo weźmiesz, albo zapytasz o alternatywę :)

Polecam średnią półkę cenową, bo te tanie zwykle są krzywe, a te drogie to przereklamowane (nieadekwatny stosunek jakość/cena).

cholercia Depi a ja bym tam polecił Austrotherm

Przynajmniej równy

ponadto bez felcu - mniejszy odpad a i tak pianką trzeba nierówności wypełniać

Takie płyty poklejone między sobą to jednak zap.. konstrukcja - czuć różnice podczas szlifowania szczególnie w narożach

Ale tam zawsze można zrobić inaczej

Ja na razie bawiłem się tylko twardym i EPS100 TO w ciapki wyraźnie lepszej jakości był, niż Austrotherm.

Ale nie wiem, czy można na tej podstawie ogólniejsze wnioski wyciągać. Choć TO ciapkowate jest droższe, więc w sumie powinno być lepsze.

Jednak zdanie kumpla jest już miarodajne - postawił już jakieś 100 domów, więc chyba wie :)

Przynajmniej równy

Również polecam Austrotherm na elewację. Organika to "banany". Czasam podczas szlifowania trzeba z niej zebrać około 2 cm, a często żeby utrzymać linię prostą ściany trzeba przecinać płyty na pół podczas klejenia :o

Przynajmniej równy

Również polecam Austrotherm na elewację. Organika to "banany". Czasam podczas szlifowania trzeba z niej zebrać około 2 cm, a często żeby utrzymać linię prostą ściany trzeba przecinać płyty na pół podczas klejenia :o

a może to ściany krzywe? :o

Przynajmniej równy

Pełen obaw po przeczytaniu o krzywych płytach kupiłem Termoorganikę na podłogę na gruncie (bodajrze Gold Plus), akustyczny na poddasze i elewacyjny (Platinum Plus - ten szary) na ocieplenie ściany i stropu z garażem.

Żadna z płyt nie była krzywa. Bardzo porządny i fajny styropian. Nie kruszy się.

Wykonawca od wylewek był zdziwiony że wziąłem Termoorganikę bo on ją poleca klientom (styropian układałem sam). Ocieplacze garażu też byli zadowoleni. Dlatego na elewację też wezmę Termoorganikę.

Może krzywe płyty to efekt złego transportu - przechowywania? Nie wiem. Możliwe też że miałem po prostu szczęście.

Dachówkę Roben też niektórzy odradzali - ja mam i jestem z niej zadowolony.

.................... Możliwe też że miałem po prostu szczęście.

Dachówkę Roben też niektórzy odradzali - ja mam i jestem z niej zadowolony.

Szczęście to 99% sukcesu. Ja mam dachówkę Creatona, na forum pełno krytyki, u mnie 100% zadowolenia mojego i dekarzy, którzy to układali.

Z drugiej strony opinie fachowców są bardzo cenne bo u nich z racji ilosci robót współczynnik prawdopodobieństwa braku szczęścia drastycznie sie zwiększa. :D

a ja wybrałem swisspor, zwyciężył w moim plebiscycie cena/jakość ;)

no i na elewcje mam "w ciapki" tyle że nie biały w szare ciapki a szary w nieliczne białe ciapki ;)

i nie uważam ze jest przereklamowany, jest cieplejszy i dzięki temu zyskałem 4-5 cm ocieplenia więcej w porównaniu do std. eps70 z zachowaniem wymiarów budynku, i z pełną świadomością zapłaciłem za niego więcej bo tak chciałem ;)