Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2540/big.jpg

o jejuuu przejrzałam juz chyba wszystko co mogło byc na internecie i z tylu domów podoba mi się niecałe 10 domków. Ten mi sie podoba najbardziej- mam go nawet w profilu) co sadzicie?

Mam czas do wiosny takze chce sie porządnie zastanaowic zanim cos wybiore( nie chcę wiekszego domku niż 80-90 mkw i prosze nie zachęcajcie mnie do większego). Przez większośc swojego zycia mieszkałam w domu 180 mkw i był to dla mnie dom STANOWCZO ZA za za DUZY) . Teraz na razie mieszkamy u teściowej w domku, który ma 100 mkw i jak bedzie mój dom nawet 20 mkw mniejszy to się nie obrażę.Taki by mi pasował najbardziej.

Jak sadzicie od strony technicznej? jak wyceniacie ten dom bez wykończenia( tzn. bez podłóg, płytek, łazienki i mebli).

budowac bedziemy z Maxa, kocioł kondensacyjny,dach z Bolesławca - cementowy brązowa( dla mnie przepiekny widziałam na 5cio letnim dachu), okna plastiki ze szprosami,

pomęcze was troche- nie ma to jak dostac odpowiedz od kogos kto sie zna

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2540/zd0_big.jpg

http://nowydom.onet.pl/projekty.html?P_OID=2540&LAY=3&wn=liczba_typow%3D6%26Submit%3D%26liczba_pokoi%3D0%26kod_1%3Dkra%26kod_2%3D3466%26

i jak sądzicie przy załozeniu, że;

-garaż koło domu( absolutnie nie podobaja mi się domy z garazem). tam też wygospodarujemy składzik :))

- na piętrze mała garderoba zamiast tej łazienki

- kuchnia jest dla mnie odpowiednia, uwielbiam małe kuchnie( no cóz moze jestem inna)

• 2 weeks później...

Dla mnie ten domek (ładny, zgrabny, malutki) ma trzy poważne wady:

1. brak porządnej łazienki - ta większa jest na dole, a i tak jest malutka, ta na poddaszu to klitka a nie łazienka

2. brak pomieszczenia gospodarczego - piec CO pewnie w kuchni, OK, ale gdzie jakiekolwiek narzędzia? odkurzacz, mopy, szczotki, wiadra itp.?pralaka? rowery? kosiarka do trawy? przecież nie ma garażu, ani spiżarki, ani kompletnie NIC!

3. brak miejsca na choćby jedną większą szafę - wiatrołap jest mikro, a pokoje na poddaszu też malutkie.

W świetle tych braków rozrzutnością miejsca, przy tak małym domku, jest ten podcień z tarasem (skądinąd bardzo fajna rzecz). Mały domek jest rzeczą OK, ale musi być BARDZO racjonalnie rozplanowany - i na pewno MUSI być w nim jakieś pomieszczenie gospodarcze - tak uważam.

moim zdaniem, jeśli myślisz o tak małym domku (80 m2), to nie powinien to być domek dwupoziomowy, bo

- każdy poziom ma wielkość kawalerki

- w przyszłości nie ma możliwości rozbudowy takiego domku (w górę)

- bardzo dużo powierzchni, procentowo, na obu poziomach zajmują schody

Ja też myślę,że ten dom wymaga sporo nakładów (choćby wykusz,tarasik nad nim,podcień) przy uzyskaniu małej powierzchni.

Zgadzam się z mieczotronixem.

Chyba lepiej pomyśleć o takiej powierzchni na jednym poziomie.

Pokój 5 metrowy? Nie wierzę,że zmieści się w nim wszystko,co zostało zaproponowane na rysunku. ;)

Czy koniecznie musi to być dom piętrowy? A może warto wziąć pod uwagę II etapowe budowanie (poddasze do zagospodarowania w przyszłości)

Pozdrawiam