katsly 31.07.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Mam pytanie - czy jest ktoś na forum kto buduje/wybudował dom Melite I ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 12.08.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam, Również szukam budujących Melite I z pracowni Dobre Domy http://www.dobredomy.pl/?id_project=195&infopage=4 Projekt wymaga napewno kilku zmian, salon z jadalnią wydaje się wąski i długi nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Bardzo proszę o opinię o tym projekcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miguś1719505032 26.01.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Czy moglibyście napisać swoje opinie o projekcie Melite I , jest to nowość,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anila2005 26.01.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 bardzo ładny domek, nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady 01.03.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 C zy ktos buduje melite??Co myslicie o tym projekcje?dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 01.03.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 C zy ktos buduje melite??Co myslicie o tym projekcje?dziekuje za odpowiedz 1.po co w domu balkony?? 2.łuki filary "zdobienia".... typowy kurnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.03.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 ze strony http://www.extradom.pl/StronaProjektu.aspx?projektID=11657 mnie się bardzo podoba, przytulny z trzema łazienkami (też tak mam) schowki, garderoby, duże pomieszczenie gospodarcze + jedno mniejsze - rewelacja, pokój nad garażem, schody na poddasze nie w salonie, kuchnia osobno a jednocześnie razem , gabinet z wyjściem na taras z negatywów: niepotrzebne i kosztowne dwa dodatkowe balkony (sens ma tylko ten nad wykuszem kuchennym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady 01.03.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Dzieki ,a co myslicie zeby podniesc go o 2 pustaki i poszerzyc salon o 2 metry?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.03.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 zepsujesz proporcje, chyba, że wypuścisz dach, ale to podraża. Masz za to wyższe pomieszczenia pod skosami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady 02.03.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 projekt domu to dokladnie melite II z dwoma garazami .Wiadomo ze jak go sie podniesie to trzeba bedzie wydluzyc dach i jesli poszeze salon o 2 metry to nie bedzie taki waski i dlugi,bardziej ustawny sie zrobi .A jesli chodzi o balkony wydaje mi sie ze nie wyglada to jak kurnik a raczej rzecz by mozna caly w tym urok projektu.Cel juz obrany; podniesiony bedzie wydluzony tez teraz tylko koncowe sprawy papierkowe mam nadzieje ze szybko sie z nimi uwine pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 02.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Dzieki ,a co myslicie zeby podniesc go o 2 pustaki i poszerzyc salon o 2 metry?? Super metoda na zepsucie projektu: podniesc tu, wydłużyc tu, dom podniesc od dołu i obsypać, a działke tez podniesc 1m powyzej sąsiadów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady 03.03.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 DO:oresund FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100) myslalam ze to jest powazne forum ludzi ktorzy sie znaja na rzeczy potrafia wymieniac swoje poglady w sposob intelientny, bez krytyki a sluza rada i swoimi pomyslami .Jesli ci sie niepodoba to po co cokolwiek piszesz i marnujesz swoj czas. FORUMOWICZ to brzmi dumnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 03.03.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dom duży, drogi w budowie, "ozdobny" z zewnątrz. Dla minimum 4-osobowej rodziny. Koszt to myślę, że co najmniej 600 000 złotych przy skromnym wyposażeniu wnętrz. Czy na pewno potrzebujesz jeszcze większego domu? Według mnie naprawdę nie ma potrzeby podwyższania poddasza, dyskusyjne również jest poszerzanie salonu - chyba, że tradycją rodzinną są spotkania, kiedy jednorazowo podejmuje się więcej niż 10 gości. W środku komfortowy. Dużo miejsca do przechowywania, wygodne pomieszczenie gospodarcze z pralnią. Gabinet - potrzebny gdy jedno z małżonków pracuje w domu, może również służyć za pokój dziadków, jeżeli zamieszkają w domu trzy pokolenia. Czy zauważyłaś, że w kuchni nie będzie szafek wiszących? Czy odpowiada ci taki system przechowywania? Oczywiście meble będą robione na zamówienie przy takim kształcie pomieszczenia. Piękna sypialnia małżeńska z bogatym "zapleczem". No i jeszcze jedno - moim zdaniem jest to dom zdecydowanie na działkę z wjazdem od wschodu (odbicie lustrzane od zachodu). Tylko wtedy okna optymalnie doświetlą wnętrze. No i nie jest to projekt energooszczędny, więc nie będzie tani w utrzymaniu. Jeśli fundusze nie grają roli, pomiń moje uwagi związane z oszczędnością. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady 03.03.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 do bowess Dziekuje za odpowiedz ,a mam jeszce jedno pytanie: co rozumiesz prze to ze nie jest to projekt energooszczedny?,i czy widzisz jakies rozwiazanie dla szafek kuchennych zeby mozna bylo wygospodarowac jak najwiecej miejsca na garnki talerze itp. Projekt zamawiany w odbiciu lustrzanym ,wejscie od wschodu . Jesli masz jeszcze jakies pomysly i zastrzezenia o prosze o podpowiedz , z gory dziekuje i pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 04.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Obejrzałam odbicie lustrzane i dla wejścia od wschodu mam takie uwagi : - w kuchni słońce będzie tylko w godzinach porannych - salon będzie mało słoneczny, owszem, rano zajrzy słońce, ale później dopiero przed samym zachodem, bo taras ocienia okno - dla tele- i kinomaniaków plus - w sypialni głównej nie będzie Was rano budziło słońce - dla mnie plus Oczywiście może być nieco inaczej - zależy, czy wjazd jest dokładnie od wschodu, czy lekko NE lub SE. W kuchni przechowywanie widzę w dwóch wersjach. Albo szafki dolne z szufladami plus pakowne narożne (są fajne akcesoria, które zwiększają "ładowność" takich szafek. Mój błąd - szafki wiszące jednak da się zmieścić, ale wejdą tylko małe nad okap i lodówkę i ewentualnie dwie wąskie po obu stronach okapu. A drugie rozwiązanie to przeniesienie płyty grzejnej na blat przy bufecie - mamy wtedy wolną ścianę do dowolnego zabudowania szafkami, wtedy w grę wchodzą również szafki wysokie, np. z zabudowanym piekarnikiem. Przez energooszczędność rozumiem: - zwartą bryłę - tu dość rozczłonkowana forma, spójrz na obrys ścian zewnętrznych parteru, wysokie lukarny poddasza, no i balkony - potencjalne mostki termiczne, - okna o układzie i wielkości stosownie do stron świata - tu nie będzie wcale okien południowych przy podanej lokacji - ciepłe, dobrze izolujące ściany - opis podaje ścianę jednowarstwową - trzeba by wybrać najcieplejszy (drogi) materiał żeby było ciepło - wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła - tu z rzutów wynika mi, że jest grawitacyjna - ogrzanie większego domu kosztuje więcej niż mniejszego, znam takich, co to na zimę potrafią zamknąć piętro, ale nie mówmy o chorobliwym skąpstwie , garaż i wszystkie pomieszczenia gospodarcze też trzeba ogrzać. No starczy może tego trucia. czym planujecie ogrzewać dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady 05.03.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Jesli chodzi o ogrzewanie to podlogowe gazowe i kominek z rozprowadzeniem.Co do weglowego mamy uprzedzenia ,w tej chwili mamy piec z podajnikiem ,palimy ekogroszkiem dom 400 m na dobe pobiera 75 kilo czyli trzy worki ,fakt ze w domu chodzimy w podkoszulkach , ale i tak wydaje mi sie ze duzo ,stare grzejniki i rurki, a popiol i sadze wybierac trzeba., takze z weglowego rezygnujemy.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 05.03.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 My też będziemy mieli gaz (na szczęście było sporo chętnych i przyłącze wyszło tanio) i kominek z płaszczem wodnym. W większości pomieszczeń podłogówka. Moi rodzice ogrzewają duży dom węglem i nie zachwyca mnie takie rozwiązanie ze względu na konieczność składowania opału i jakiejś tam obsługi pieca, z kolei u męża rodziców małe mieszkanie jest ogrzewane elektrycznie i to też ma okropną wadę - cenę. Postanowiliśmy naprawdę przyłożyć się do kwestii izolacji domu, tak, żeby rachunki nie spędzały nam potem snu z powiek. I chociaż czasem trudno dostać "nietypowo" gruby styropian czy wełnę, to nie żałujemy. Dom ma być ciepły. Zwłaszcza, że może zdecydujemy się również na gruntowy wymiennik ciepła, ale to na razie tylko takie plano-marzenia. Jak na obecne standardy, to budujemy mały dom, ale tak sobie zestawiliśmy duży (nawet trochę za duży) dom moich rodziców z małym mieszkaniem rodziców męża i w ten sposób wyrobiliśmy sobie własne zdanie na temat programu użytkowego i wielkości pomieszczeń. Na razie jest nas troje. Jeżeli liczba mieszkańców domu przekroczy liczbę 5, to zbudujemy większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katsly 09.07.2010 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Hej Ja również zamierzam budować ten dom Narazie brniemy przez papiery ;/ Bez zmian się nie obyło. Najwięcej na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 26.07.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Na razie projekt zamówiony i zlecona adaptacja i zmiany. Tak z ciekawości - jakie zmiany planujecie? My w sumie niewielkie - odcinamy 2 balkony, zostaje tylko ten od frontu. Poza tym wykusz w kuchni będzie kwadratowy z jednym oknem z przodu. Reszta zmian to kosmetyka, szukaliśmy takiego projektu, który by nam jak najbardziej pasował i udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśka 13 01.02.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 My ukończyliśmy właśnie SSO. Też wprowadziliśmy niewielkie zmiany. Nie rezygnowaliśmy z balkonów, bo uważam, że dom stacił by urok, poza tym chcemy mieć wyjście na balkon sypialni. Co do zmian:zrezygnowaliśmy z jednej łazienki u góry na rzecz pralni, podnieśliśmy dom o 2 pustaki i przedłużyliśmy dach. Co do kuchni to wymurowaliśmy część ścianki od strony salonu (będzie można na niej powiesić szafki, a reszta i tak pozostanie otwarta na salon) Udało nam się też zrezygnować z 4 okien dachowych, które udalo się rozmieścić na ścianach bocznych. A Wy jakie zmiany wprowadziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts