Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

perlator - wątpliwości

Cynamonka

Recommended Posts

kupiłam taki zlewozmywak http://www.allegro.pl/item695542573_zlewozmywak_franke_all_in_one_bateria_zlew_hit_fv.html (aukcja przykładowa, inny sprzedawca)

ostatnio na forum wyczytałam o perlatorze, nie wiedziałam że coś takiego istnieje

mimo, iż zlew i wylewka bardzo mi się podobają to jednak przy myciu woda okropnie chlapie na boki

stwierdziłam zatem iż taki perlator, szczególnie gdyby miał jeszcze wydłużenie w postaci jakiejś rurki, byłby super sprawą

w najbliższym sklepie zapytałam o takie cacko i pani poleciła mi to http://www.invena.pl/katalog.php?id_podgrupa=91&id_produkt=483 - to na dolnym zdjęciu z gumową rurką

niestety okazuje się, że gwint nie pasuje - nakrętka z tego ustrojstwa powinna być o 2-3 mm mniejsza w obwodzie, żeby dało się ją nakręcić na moją wylewkę

1. czy jest możliwość zastosowaniu tu jakiejś przejściówki?

2. w powyższej aukcji wyczytałam przed chwilą, że ta wylewka zaopatrzona jest już w perlator :o :o :o - jak ja mam to sprawdzić? woda z kranu leci u mnie normalnym strumieniem jak prosto ze szlaucha

pomóżcie bo zgłupiałam :cry:

Może to zależy od kształtu i gęstości dziurek? Przed chwilą spojrzałam w google i widzę że różne są te perlatory. W każdym bądź razie ja mam baterię bez perlatora i woda naprawdę leci jak z węża ogrodowego :lol: ta to dopiero chlapie :roll: Może poszukaj po prostu innego perlatora, ale dopasowanego średnicą do baterii. Sporo tego jest w sieci.

Perlator ma to do siebie ze trzeba go wymieniac co kilka lat/miesiecy zalezy jak twarda ma sie wodę i osadza sie kamień.

Kup do siebie porządnej firmy perlator np taki jak ten

http://www.allegro.pl/item678509474_oszczedzaj_wode_40_perlator_neoperl_6_0_l_min.html

pamietaj ze sa wersje o przepływie 3/4/5/6/7 litrow, wiekszosc kranów do kuchni na rynku tegto typu co twój ma gwint wewnętrzny M22x1

Woda będzie lecieć Ci jednym strumieniem i dobrze napowietrzona.

Najlepiej gdy perlator jest już dodany przez producenta jako ta nakrętka na końcu wylewki - wtedy mamy pewność że będzie właściwie działał. Różni się tym od zwykłych nakrętek z sitkiem że nad sitkiem w tej nakrętce jest taka szczelinma przez którą jest zasysane powietrze - stąd efekt "kipiącej" wody. Napowietrzenie może być też od strony sitka - pomiędzy nim a nakrętką w którą jest włożone. Przy zakupie perlatora radzę dokładnie przyjrzeć się i sprawdzić jakich wymiarów jest wylewka.