Cynamonka 31.07.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 kupiłam taki zlewozmywak http://www.allegro.pl/item695542573_zlewozmywak_franke_all_in_one_bateria_zlew_hit_fv.html (aukcja przykładowa, inny sprzedawca) ostatnio na forum wyczytałam o perlatorze, nie wiedziałam że coś takiego istnieje mimo, iż zlew i wylewka bardzo mi się podobają to jednak przy myciu woda okropnie chlapie na boki stwierdziłam zatem iż taki perlator, szczególnie gdyby miał jeszcze wydłużenie w postaci jakiejś rurki, byłby super sprawą w najbliższym sklepie zapytałam o takie cacko i pani poleciła mi to http://www.invena.pl/katalog.php?id_podgrupa=91&id_produkt=483 - to na dolnym zdjęciu z gumową rurką niestety okazuje się, że gwint nie pasuje - nakrętka z tego ustrojstwa powinna być o 2-3 mm mniejsza w obwodzie, żeby dało się ją nakręcić na moją wylewkę 1. czy jest możliwość zastosowaniu tu jakiejś przejściówki? 2. w powyższej aukcji wyczytałam przed chwilą, że ta wylewka zaopatrzona jest już w perlator - jak ja mam to sprawdzić? woda z kranu leci u mnie normalnym strumieniem jak prosto ze szlaucha pomóżcie bo zgłupiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 31.07.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Perlator to takie drobne siteczko na końcu wylewki. Wylewka baterii bez perlatora zakończona jest dziurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 31.07.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 siteczko jest, ale wydawała mi się że perlator sprawia że woda jest taka jakby spieniona, jak gazowana, jak kiedyś z syfonu - a u mnie jest gładki przeźroczysty strumień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 31.07.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Może to zależy od kształtu i gęstości dziurek? Przed chwilą spojrzałam w google i widzę że różne są te perlatory. W każdym bądź razie ja mam baterię bez perlatora i woda naprawdę leci jak z węża ogrodowego ta to dopiero chlapie Może poszukaj po prostu innego perlatora, ale dopasowanego średnicą do baterii. Sporo tego jest w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 31.07.2009 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 odkręciłam końcówkę mojej wylewki i rozebrałam ją na części pierwszemieszczą się tam 2 plastikowe siteczka (w pierwsze wbijają się drobne kamyczki i rdza) a na końcówce chyba 5 metalowych drobniutkich siteczek jedno na drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xisio 01.08.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Perlator ma to do siebie ze trzeba go wymieniac co kilka lat/miesiecy zalezy jak twarda ma sie wodę i osadza sie kamień. Kup do siebie porządnej firmy perlator np taki jak ten http://www.allegro.pl/item678509474_oszczedzaj_wode_40_perlator_neoperl_6_0_l_min.html pamietaj ze sa wersje o przepływie 3/4/5/6/7 litrow, wiekszosc kranów do kuchni na rynku tegto typu co twój ma gwint wewnętrzny M22x1 Woda będzie lecieć Ci jednym strumieniem i dobrze napowietrzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 01.08.2009 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 ja mam wątpliwości co do rozmiaru mojego gwintu, bo ten perlator co kupiłam też jest niby na gwint M22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 01.08.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Najlepiej gdy perlator jest już dodany przez producenta jako ta nakrętka na końcu wylewki - wtedy mamy pewność że będzie właściwie działał. Różni się tym od zwykłych nakrętek z sitkiem że nad sitkiem w tej nakrętce jest taka szczelinma przez którą jest zasysane powietrze - stąd efekt "kipiącej" wody. Napowietrzenie może być też od strony sitka - pomiędzy nim a nakrętką w którą jest włożone. Przy zakupie perlatora radzę dokładnie przyjrzeć się i sprawdzić jakich wymiarów jest wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts