Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulator POKOJOWY czy POGODOWY

jakuzakk

Recommended Posts

tak, pogodowy nie zareaguje na rozpalenie kominka, bo od tego nie zmieni się pogoda w Twoim rejonie. :)

Dla mnie regulator pokojowy to podstawa, ze zdumieniem obserwuje drobno-oszczędnościowe tendencje w budowie instalacji za wiele tysięcy, gdzie ludzie rezygnują z możliwości indywidualnej regulacji każdego pomieszczenia z osobna.

tak, pogodowy nie zareaguje na rozpalenie kominka, bo od tego nie zmieni się pogoda w Twoim rejonie. :)

Ale zareaguje na temperaturę w pomieszczeniu reprezentatywnym, która jest skorelowana z pracą pieca i załączaniem grzania piecem przez samą pogodówkę. Wszystko zależy oczywiście, czy DGP jest poprawnie wyliczone i dystrybucja znormalizowana na całość domu.

Dla mnie regulator pokojowy to podstawa, ze zdumieniem obserwuje drobno-oszczędnościowe tendencje w budowie instalacji za wiele tysięcy, gdzie ludzie rezygnują z możliwości indywidualnej regulacji każdego pomieszczenia z osobna.

99% instalacji ma montowane głowice termostatyczne - a te jak najbardziej zareaguja na zmiane temperatury w pomieszczniu.

Zle wybrane pomieszczenei gdzie montujesz regulator opkojowy moze skutkowac np przemrozonymi sypialniami bo w kominku napaliłes ....

jak zwykle to dobre i to dobre ;) zalezy od podejscia

pozdrawiam

Piotrek

podobno regulator pogodowy nie będzie odcinał pieca w momencie odpalenia kominka, czy to prawda?

Tak, to prawda. Regulator pogodowy ustala temperaturę wody w obiegu co. Do pełni szczęścia potrzebne ci będą jeszcze zawory termostatyczne przy grzejnikach, ale to standard. Regulator pokojowy nic ci nie da, chyba że masz małe mieszkanie lub mały domek parterowy.

Powodzenia,

Maciej

podobno regulator pogodowy nie będzie odcinał pieca w momencie odpalenia kominka, czy to prawda?

Tak, to prawda. Regulator pogodowy ustala temperaturę wody w obiegu co. Do pełni szczęścia potrzebne ci będą jeszcze zawory termostatyczne przy grzejnikach, ale to standard. Regulator pokojowy nic ci nie da, chyba że masz małe mieszkanie lub mały domek parterowy.

Powodzenia,

Maciej

A czy przypadkiem nie służy do tego automatyka przy kominku? :roll:

Mylicie pojęcia.

Regulator pogodowy reaguje na temp. zew, a pokojowy na wewnętrzną.

Często układy automatyki maja jeden i drugi w tym pokojowy pojedynczy wstawiany do pomieszczenia reprezentatywnego (salon), wtedy rozpalenie kominka odetnie podłogówkę w reszcie pomieszczeń.

Sam pogodowy w ogóle nie zareaguje na kominek.

Najlepszym rozwiązaniem i niestety najdroższym jest bardziej rozbudowany system (i o takim pisałem) czyli kilka regulatorów pokojowych regulujących poszczególne pętle ogrzewanych pomieszczeń i ewentualnie jeden pogodowy do kontroli temperatury wody w całej instalacji. Komfort niestety kosztuje, ale przecież w zwykłym bloku miałem w każdym kaloryferze indywidualną regulacje (głowica termostatyczna) więc jak mógłbym w domku mieć jakąś centralną regulację. (choć często tak ludzie robią)

Mylicie pojęcia.

Często układy automatyki maja jeden i drugi w tym pokojowy pojedynczy wstawiany do pomieszczenia reprezentatywnego (salon), wtedy rozpalenie kominka odetnie podłogówkę w reszcie pomieszczeń.

Najlepszym rozwiązaniem i niestety najdroższym jest bardziej rozbudowany system (i o takim pisałem) czyli kilka regulatorów pokojowych regulujących poszczególne pętle ogrzewanych pomieszczeń i ewentualnie jeden pogodowy do kontroli temperatury wody w całej instalacji. Komfort niestety kosztuje, ale przecież w zwykłym bloku miałem w każdym kaloryferze indywidualną regulacje (głowica termostatyczna) więc jak mógłbym w domku mieć jakąś centralną regulację. (choć często tak ludzie robią)

To właśnie pisałam, że tak mamy :wink:

Mylicie pojęcia.

I w tych pomieszczeniach może być za zimno-właśnie ze względu na źle dobrane pom. reprezentatywne..

Najlepszym rozwiązaniem i niestety najdroższym jest bardziej rozbudowany system (i o takim pisałem) czyli kilka regulatorów pokojowych

ręcznych czy z siłownikami? jak z siłownikami to system mocno drogi i skomplikowany-większe szanse na ew. wady i awarie, ręczny rodzi problemy związane z czasem reakcji systemu a naszymi potrzebami-bezwładność podłogówki

regulujących poszczególne pętle ogrzewanych pomieszczeń i ewentualnie jeden pogodowy do kontroli temperatury wody w całej instalacji. Komfort niestety kosztuje, ale przecież w zwykłym bloku miałem w każdym kaloryferze indywidualną regulacje (głowica termostatyczna) więc jak mógłbym w domku mieć jakąś centralną regulację. (choć często tak ludzie robią)

Ja preferuję system w miarę prosty przy ogrzewaniu mieszanym czyli podłogówce i grzejnikach - pogodówka, plus głowice na grzejnikach.

Dokładnie - jako ze sa to zawory przy każdym grzejniku - pomijamy fakt, że przy 99% grzejników montowane sa zawory z "głowicami termostatycznymi' nastawa na tym zaworze to temperatura w pomieszczeniu przy którym się przymyka przepływ. Wiec w szczególe mamy regulacje temperatury w każdym pomieszczeniu - tylko bezpośredniego działania, a nie poprzez sterownik ....

pomijanie faktu montowania takich zaworów jest podejrzane ;)

Dokładność pomiaru zależy od lokalizacji i typu głowicy - ale to inna bajka - tak jak lokalizacja regulatora pokojowego dla całego systemu

pozdrawiam

Dziwne rzeczy piszesz. Moja pogodówka instalowana w pomieszczeniu reprezentatywnym zawsze reaguje na temp. zadaną wewnątrz. Jak mam ustawioną temp w pomieszczeniu 22 stopnie to co by się nie działo na zewnątrz piec wtedy nie grzeje - osiągnięta wymagana temperatura (jest przy tym dostosowywana krzywa grzewcza). Wszystko uzależnione jest temperaturami wewnątrz, zasilania i temp. zewnętrzną (krzywa grzewcza, jej nachylenie wartości zadane w zależności od temp. zewnętrznej) ze względu na opóźnienia instalacji i zmiany pogodowe. Odpowiednio dobrze dobrane przepływy przez instalację i we właściwym reprezentatywnym miejscu sam sterownik pogodowy bez problemu załatwią równą temperaturę w pomieszczeniach.

Zresztą sam regulator pokojowy działa właściwie na zasadzie włącz/wyłącz ze względu na temp wewnątrz i on właściwie dopóki nie ma elektrozaworów na rozdzielaczach i sekcjach jest pomysłem mało inteligentnym.

Co ty opowiadasz? Czy ty myślisz, że regulator pogodowy wogóle nie wie jaka temperatura w domu panuje? Daj se na wstrzymanie z takimi bredniami.

Jeżeli pogodówka jest w pomieszczeniu reprezentatywnym (wcale to nie musi być salon jak sugerujesz) i DGP jest instalowane z zachowaniem zapotrzebowania poszczególnych pomieszczeń. To przy wzroście temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym pogodówka tak dobierze krzywą grzewczą by nie przegrzała pomieszczenia (czyli właściwie powinna się wyłączyć).

Pogodówka nie może być w pomieszczeniu reprezentatywny,ona zawsze jest na zewnątrz.Ja mam regulację pogodową i w pomieszczeniu reprezentatywnym regulator pokojowy.Układ jest taki,że regulator pokojowy wpływa na pracę pogodówki (można ustawić różny stopień wpływu) a niezależnie od tego jeśli w pomieszczeniu reprezentatywnym zostanie osiągnięta zadana temperatura to kocioł zostaje wyłączony.

Pogodówka nie może być w pomieszczeniu reprezentatywny,ona zawsze jest na zewnątrz.Ja mam regulację pogodową i w pomieszczeniu reprezentatywnym regulator pokojowy.Układ jest taki,że regulator pokojowy wpływa na pracę pogodówki (można ustawić różny stopień wpływu) a niezależnie od tego jeśli w pomieszczeniu reprezentatywnym zostanie osiągnięta zadana temperatura to kocioł zostaje wyłączony.

No niestety ale to jakby ciutkę inaczej, na zewnątrz to jest czujnik :), regulator może być w dowolnym miejscu i jesli ma wbudowany czujnik temp. wewnętrznej (mój tak ma) to służy również za "pokojówkę".

Najprościej wygląda to tak:

Regulator pogodowy – w zasadzie niezbędny przy dużej bezwładności ogrzewania np. podłogówka, działa na zasadzie:

- chłopie (lub babo, w zależności czy to kocioł, czy pompa ciepła :lol: ), za kilka godzin w Twoim domu BĘDZIE za zimno/ za gorąco, bo temperatura powietrza na dworze spada/rośnie.

Regulator pokojowy krzyczy:

- chłopie, w pomieszczeniu JEST za zimno/za gorąco !

boski temat jak z prostej rzeczy tak zagmatwać i tak pokręcić aby niewiadomo o co chodziło :lol:

myśłe że trzeba wyjść od etymologii słów pogodowy i pokojowy i każdy z odrobiną inteligencji bedzie wiedział o co chodzi a czytanie tego co jest napisane w tym temacie przyprawia o zawrót głowy

dobrze ujął to sSiwy12 - przeczytaj zrozum i juz...

dobrze ujął to sSiwy12 - przeczytaj zrozum i juz...

Dobrze ujął istotę działania, ale także z pewnością doda, iż pogodowy nie załączy grzania gdy temp. w domu będzie wyższa od zadanej. Są takie właśnie regulatory pogodowe, które albo mają prócz czujnika temp zewnętrznej, także czujnik temperatury wewnętrznej. Taki czujnik jest albo wbudowany w sam moduł/pilot pogodówki, albo jest dodatkowo podłączany kabelkiem.

W przypadku pogodówki z czujnikami temp wewnętrznej powinna ona (lub sam czujnik na tym kabelku) być umieszczona w pomieszczeniu reprezentatywnym.

Jeśli by takiego czujnika nie było w pogodówce, to całe dostosowanie grzania trzeba robić poprzez zmiany krzywej grzewczej. To musi być już naprawdę indywidualnie dobierane do danego domu, a ma na celu wyeliminowanie przegrzewania i niedogrzania domu. W takim przypadku pogodówka działa tylko na temperaturach powrotu i zasilania w odniesieniu do programu pogodowego zależnego od temperatury zewnętrznej.