Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulator POKOJOWY czy POGODOWY

jakuzakk

Recommended Posts

Ehh jeszcze jedna sprawa - nie ważne jaki regulator - ale jak będzie mały odbiór ciepła z instalacji - tzn wracała będzie nie schłodzona woda do kotła to i tak większość regulatorów w tym momencie wyłącza palnik ;)

jak ktos chce full wypas to niech wezmie pogodowke i termostat pomieszczeniowy :D

jak zwykle w takiej dyskusji zwracamy uwage na bezpośrednie działanie poszczególnych regulatorów, a nie prace całej instalacji...

tzn

- automatyke kotla

- zawory termostatyczne

- inne elementy automatyki

wszystko zalezy od tego jak będzie całośc działała ... a nie wybrany element

pozdrawiam

Piotrek

Ogólnie rzecz biorąc, to każdy kocioł i cały system ogrzewania jest z założenia debilny i potrzebuje mózgu. :lol:

Taką rolę stanowi sterownik. Może on przybrać bardzo prostą postać np. bimetalu (mechaniczny), lub bardziej skomplikowaną (elektroniczną), który w zależności od „wypasu”, może mieć różne funkcje - w tym np. regulatora pogodowego.

Ważne jest aby ten mózg, pasował do debila – dlatego najlepiej jest stosowanie sterowników dedykowanych do określonego kotła i (lub) instalacji, oraz posiadał takie funkcje które potrzebujemy.

bzdury!!! bzdury !!! itp. Przy podoówce termostaty i pokojowe nic nie znaczą. Mam i wiem, że sterowanie 99% jest pogodowe. Pokój reprezentacyjny przy pogodówce to ściema bo i tak pogodówka ma 99% sterowania.

Zasada jest prosta:

duża bezwładność instalacji = pogodówka

mała = pokojowe lub termostaty.

Przy pogodówce termostaty praktycznie nie działają, chyba że przewymiarowane co.

bzdury!!! bzdury !!! itp. Przy podoówce termostaty i pokojowe nic nie znaczą. Mam i wiem, że sterowanie 99% jest pogodowe. Pokój reprezentacyjny przy pogodówce to ściema bo i tak pogodówka ma 99% sterowania.

Zasada jest prosta:

duża bezwładność instalacji = pogodówka

mała = pokojowe lub termostaty.

Przy pogodówce termostaty praktycznie nie działają, chyba że przewymiarowane co.

Może masz te termostaty nie podłączone, albo coś namieszane, skoro Ci nie działają :o :o :o

U nas był problem z dwoma obwodami, bo w każdej listwie było tylko 6 miejsc na podłączenie siłowników, a nam było trzeba po 7. W związku z tym 2 obwody nie dostawały ciepłej wody, bo siłownik nie miał sygnału. Kumaty elektryk załatwił sprawę i wszystko działa jak należy :D

bzdury!!! bzdury !!!
Koty nie są mięsożerne i nie piją mleka. itp
Mam i wiem
bo mój kot wpierdziela tylko marchewkę i popija piwem.

Tyle, że mój kot kica, ale to też sierściuch. To jest kwestia nazwy co jest co, i zrozumienia jak to (całość) działa.

To czy regulator pokojowy ma cos do gadania przy pogodowce zalezy od instalacji i sterowniku / sterownikach.

Pogodowka z zalozenia reguluje temperature czynnika grzejacego a termostat pokojowy w zaleznosci czym steruje moze np. przymknac zawor od rurek ;)

To co sie dzieje i co daje regulator pokowy / pogodowka zalezy od instalacji i sterownikow.

Czy to prawda, że:

- kocioł konensacyjny zużywa mniej gazu jeżeli ma regulator pogodowy ??

- jeżeli jest zainstalowany regulator pogodowy dla pieca kondensacyjnego, to grzejniki mogą (muszą) być o mnniejszej mocy niż z regulatorem pokojowym ??

U siebie mam instalację przygotowaną do współpracy z regulatorem pokojowym (na razie jeszcze nie grzeję ), ponieważ hydraulik twierdzi, że są spore problemy z pracą, ustawieniem pieca oraz wyregulowania podłogówki przy zastosowaniu regulatora pogodowego.

Reg. pogodowy jest głównie do podłogówki (duży salon, cały parter, cały dom) a reg. pokojowy do ogrzewania grzejnikami. Nie widzę sensu ekonomicznego zastosowania w domu z samymi grzejnikami gdzie jest kocioł kondensacyjny reg. pogodowego. Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do podłogówki - wolę mieć ciężkie ściany, które będą akumulować ciepło.

Chyba, że ktoś ze względów estetycznych nie chce grzejników to tylko podłogówka i tym samym zostaje reg. pogodowy :-)

Mi przy samym pogodowym, piec nie daje rady, gdy na dworze jest temp 16 st. sktęca zawór na min. rośnie temp. na piecu i się wyłącza (mam na pelets).

A czasem w lutym potrafi być około 19 st na dworze w dzień.

I miałam taką sytuacje w tym roku, jak wygrzewałam podłogówkę, w domu temp 18 st. a tu piec wyłączony, wezwałam hydraulika że coś się dzieje bo piec się przegrzewa, a ten do instrukcji obsługi i olśnienie - regulator pokojowy to podstawa.

Mi przy samym pogodowym, piec nie daje rady, gdy na dworze jest temp 16 st. sktęca zawór na min. rośnie temp. na piecu i się wyłącza (mam na pelets).

A czasem w lutym potrafi być około 19 st na dworze w dzień.

I miałam taką sytuacje w tym roku, jak wygrzewałam podłogówkę, w domu temp 18 st. a tu piec wyłączony, wezwałam hydraulika że coś się dzieje bo piec się przegrzewa, a ten do instrukcji obsługi i olśnienie - regulator pokojowy to podstawa.

Do wygrzewania podłogówki sterowniki mają specjalną funkcję, wtedy nie patrzy na temp. zewnętrzną.

Witam,

Chętnie podzielę się tym jak będzie u mnie. Jeśli planuję coś niezgodnego z zasadami dobbrgo grania to proszę o informację.

Mam w domu ogrzewanie mieszane - dół podłogówka, góra grzejniki. Planuję sterowanie pogodowe (sterownik vitotronic200), które w zależności od temperatury zewnętrznej będzie ustawiało temperaturę wody niezależnie dla obu obiegów. Sterownik pokojowy traktuję jako dodatkowe zabezpieczenie, który wyłączy kocioł, jeżeli temperatura w salonie przekroczy krytyczną temperature 22 st.

Termostaty na grzejnikach posłużą do obniżenia temperatury w razie potrzeby.

Dobrze kombinuję?

Piotr

Zapotrzebowabnie domu na energię jest zależne do różnicy temperatury wewnętrznej i zewnętrznej. Im większa różnica, tym większe zapotrzebowanie na ciepło. Grzejniki mają określoną moc, która jest także zależna od temeratury wody w układzie. Im temperatura wyższa, tym większ moc oddawana. Sterowanie pogodowe bada temepraturę zewnętrzną i na jej podstawie określa wymaganą temperaturę zasilania CO. Im niższa temeperatura zewnętrzna, tym wyższa temperatura wody w instalacji. I koniec, resztę załatwiają termostaty na grzejnikach. Dom ma wiele pomieszczeń, w których chcemy mieć różne temperatury. Jak wyłączę piec, kiedy temperatura w pokoju referencyjnym osiągnie 22 stopnie, to będę marzł w łazience, w której powinno być 23-24 stopnie.

• 3 years później...
Pozostaje pytanie jak ustawienie termostatów na grzejnikach wpływa na pracę kotła. Ile gazu kocioł będzie zużywał jeśli zamknę wszystkie termostaty przy temperaturze 1st na zewnątrz.

Zamknięcie termostatów nie oznacza zamknięcia obwodu, ale w takiej sytuacji piec będzie zużywał tyle gazu aby utrzymać odpowiednią temperaturę w obiegu grzejnikowym. W teoretycznej sytuacji jaki taki obieg "stanie" to ilość gazu będzie raczej minimalna - jeśli masz pompki z automatyczną reakcją na zamykanie obwodów to będą pracowały na minimalnych obrotach.

Ja u siebie mam piec kondensat z trzema obwodami - grzejniki (głównie góra), podłogówka parter i podłogówka góra/piwnice (góra to głównie łazienki i holl). Steruje tym regulator pogodowy, wpływ pomieszczenia mam wyłączony bo sterownik wisi w salonie a tam jest podłogówka, która przy niskotemperaturowym obiegu grzewczym potrzebuje kilku (nastu) godzin na zmianę temperatury. Poleganie na wskazaniu temp w tym pomieszczeni byłoby szkodliwe dla pozostałych obiegów.

Po doświadczeniach ok miesięcznych mogę powiedzieć że podstawa to regulacja pogodowa + podział na obiegi (jak u mnie 3 sztuki) i takie ustawienie poszczególnych krzywych aby dopasowały temperatury do oczekiwanych. Reszta to już korekta na rozdzielaczu (np łazienka na parterze za ciepła salon za zimny) + głowice na grzejnikach. Jeśli miałaby tu rządzić temp. pomieszczenia to każdy obieg musiałby mieć swoje reprezentatywne pomieszczeni, a w idealnej sytuacji każde pomieszczenie swój czujnik - co przy podłogówce i tak by się nie sprawdziło. Więc chyba nie będziemy żadnych termostatów nawet montować do podłogówki bo to w praktyce wydaje się mało u zyteczne (zbyt opóźnione działanie całego systemu). Teraz ja już jest wiosna w pomieszczeniach bywa za ciepło gdyż zanim piec się wyłączy z powodu cieplutkiego dnia to i tak słońce zdąży nagrzać pomieszczenia o te 1-2 stopnie powyżej oczekiwań (dot to pomieszczeni z podłogówką bo grzejniki odetną termostaty w głowicach)

U siebie mam system Wolfa.

• 5 months później...
A ja zmieniłem kiedyś pogodówkę na pokojówkę ale ostatnio ktoś mi powiedział,że przy piecu kondensacyjnym, większą wydajność uzyskuje się na programatorze pogodowym no i teraz mam mentlik w głowie. Poza tym, słyszałem, że pogodówka za bardzo wychładza dom czekając na spadek temperatury (ustawiony na programatorze) i wtedy zaczyna pełna parą nagrzewać zimna wodę co powoduje większe zużycie gazu ( w moim przypadku). Lepiej co jakiś czas podgrzewać temp w grzejnikach nie czekając na całkowite ich wychłodzenie. Prawda to?