Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe "tunele" w starym domu?

adamrw

Recommended Posts

Witam,

czy może ktoś wie czemu mogą służyć zrobione przy okazji remontu, wybetonowane, dziury w podłodze? Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakiś system ogrzewania (ciepłe powietrze? - ale te "kanały" są ogromne), ale w zasadzie to nie mam zielonego pojęcia. Jak do tego doda się nowy dach bez kominów to zagadka staje się chyba jeszcze większa :)

Będę wdzięczny na ewentualne sugestie co do przeznaczenia tych "tuneli".

pozdrawiam

Adam

http://adamrw.yoyo.pl/murator/p8294880.jpg http://adamrw.yoyo.pl/murator/p8294898.jpg

3-7 lat temu.

Skoro to niedawno to może trzeba zapytać tego kto "remontował" ten budynek ? Inna sprawa że to nie był remont tylko wykopanie piwnic - w świetle prawa potrzebne było na to pozwolenie na budowę, projekt i kierownik budowy. Było to robione legalnie ? Jeśli nie to radzę szybko to zasypać....

Dziwne to trochę, a czy człowiek w pozycji wyprostowanej tam się zmieści? Wygląda to na jakieś tunel komunikacyjny pod ziemia a nie żadne wymienniki ciepła.Chociaż może to miała być nowatorska forma ogrzewania podłogowego. Ale nie twórzmy teorii spiskowych :wink: trzeba zapytać, tego co to robił (jeżeli to możliwe) do czego ten tunel miały służyć, Być może pozostanie to tajemnicą...

Witam,

gdybym miał możliwość zapytać kogoś, kto wykonywał te tunele (bądź zlecał ich realizację) to bym forum nie zaśmiecał :)

A odpowiadając na inne pytanie - głębokość tych kanałów pozwala na swobodne (tzn. wyprostowane) poruszanie się w nich człowieka. Nie są to klasycze piwnice, ale sięgają nawet najmniejszych pomieszczeń (gdzie zajmują większą część powierzchni pomieszczenia - przykład na zdjęciach poniżej).

Uroku całej sprawie dodaje, że budynek jest wpisany do rejestru zabytków, a wiele prac w nim było robionych bez zgody konserwatora... W tym chyba te tajemnicze (??) tunele.

pozdrawiam

Adam

http://adamrw.yoyo.pl/murator/p8294879.jpg

http://adamrw.yoyo.pl/murator/p8294897.jpghttp://adamrw.yoyo.pl/murator/p8294899.jpg

Myślę, ze istotne jest do jakich celów budynek był uprzednio używany. Może to miał być jakiś magazyn ? Albo prowadzono jakąś produkcję wymagającą odprowadzenia jakiś substancji ?

Dziwi, że nawet w małych pomieszczeniach są kanały. Gdyby w grę wchodziło jeden, dwa kanały mogłoby to być pomieszczenie np. drukarni (bywają maszyny drukarskie wysokości kilku pięter i wtedy tak wyglądają miejsca dla nich)

Mnie to wygląda na część procesu technologicznego.

Ktoś się ciężko napracował nad tymi tunelami.

Obiekt był wykorzystywany jako budynek mieszkalny, więc o żadnym podtekście technologicznym nie może być mowy. Kiedyś mieszkali w nim ludzie, potem rozpoczęto remont i porzucono. Nie jestem właścicielem i nie mam możliwości kontaktu z tymże. Zaintrygowały mnie tylko te kanały, bo nie potrafię wyjaśnić ich przeznaczenia. A czemuś miał służyć, bo roboty (i pieniędzy) sporo w nie wpakowano.

Nietypowy drenaż to była moja druga (po systemie doprowadzania ogrzewania) myśl o potencjalnym wykorzystaniu tych kanałów. Tylko jak taki drenaż miałby działać? Nie mam pojęcia... I czemu pod wszystkimi pomieszczeniami, a nie np. po obwodzie budynku?

pozdrawiam

Adam

Strzelałbym w zastosowanie technologiczne. Wcześniej był to budynek mieszkalny, ale ktoś zaplanował remont i pewnie chciał zmienić przeznaczenie budynku. W zakładach przemysłowych czasami w takich kanałach prowadzi się wszelki instalacje. Do tego opcja z dostępem do maszyn od spodu też wygląda na realną.

Strzelałbym w zastosowanie technologiczne. Wcześniej był to budynek mieszkalny, ale ktoś zaplanował remont i pewnie chciał zmienić przeznaczenie budynku. W zakładach przemysłowych czasami w takich kanałach prowadzi się wszelki instalacje. Do tego opcja z dostępem do maszyn od spodu też wygląda na realną.

Może i byłoby to sensowne wytłumaczenie, gdyby nie był to wpisany do rejestru zabytku pałac, otoczony kilkoma budynkami gospodarczymi o powierzchni co najmniej 1000 m2. Jeśli zatem ktoś chciałby bawić w "przemysł" to spokojnie (i bez ewentualnego konfliku z konserwatorem zabytków) mógł to robić w stajniach, oborach, gdzie są większe powierzchnie, a układ budynku znacznie mniej skomplikowany.

Jestem przekonany, że kanały miały (mają) jakieś utylitarne przeznaczenie. Jak wspominałem najbardziej skłaniałem się ku kanałom doprowadzającym ciepłe powierze (nadmuch od dołu) lub do drenażu. Jednak nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym, więc - oprócz logiki laika - nie mam innego podparcia tych pomysłów.

Koncepcja podziemnych przejść jest intrygująca, ale po co wtedy robić wyjścia w każdym, nawet najmniejszym, pomieszczeniu? Jeden korytarzyk "sypialnia Pana - sypialnia Pani" powinien wystarczyć... :)

pozdrawiam

Adam

Jestem przekonany, że kanały miały (mają) jakieś utylitarne przeznaczenie. Jak wspominałem najbardziej skłaniałem się ku kanałom doprowadzającym ciepłe powierze (nadmuch od dołu) lub do drenażu. Jednak nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym, więc - oprócz logiki laika - nie mam innego podparcia tych pomysłów.

A ja się spotkałem. Mój dom kultury miał problem z wodą w części piwnicznej po deszczach. Rozwiązano go budując właśnie drenaż "wewnętrzny" z kanałami i studnią na pompę.