irtenka 01.08.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Witam, proszę o pomoc osoby, które poradziły sobie z następującym problemem: stary drewniany niepodpiwniczony dom dośc mocno osiadł na gruncie, w efekcie podłoga po prostu "oparła się" na ziemi. Oprócz oczywistych efektów - wilgoć - bale po prostu wkrótce zgniją. Czy ktoś ma pomysł jak "wygrzebać" trochę ziemi spod domu? czy sa może do tego jakieś specjalne pompy? dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Callahan 01.08.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Według mnie, choć nie jestem ekspertem, musisz się najpierw zabezpieczyć przed dalszym osiadaniem budynku. Ja tak miałem. Mój dom jest w zabudowie słupowo ryglowej i nie ma fundamentu. Ale ma granitową podmurówkę. Tylko że u mnie bale nie dochodzą do ziemi. W moim przypadku, trzeba było zrobić ławy fundamentalne poniżej poziomu przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.08.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 "wygrzebać" trochę ziemi spod domu? Czy brak fundamentów ? Czegoś tu nie rozumiem. Albo podniesienie budynku - bardzo trudne Albo zerwanie podlogi i od nowa niezbedne warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtenka 02.08.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Fundamenty oczywiście są :=)coraz mniej wystają nad ziemie.. zapadają się, a z nimi cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.08.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Fundamenty oczywiście są :=) coraz mniej wystają nad ziemie.. zapadają się, a z nimi cały dom To pozostaje chyba tylko ekipa, która podniesie cały dom i wstawi na fundament klocki betonowe (na przykład). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Dziwność!Buda wpada w ziemię? No to musi być tak - że ktoś tam zrobił poważny błąd!Jak się zapada - to fundament/podwalina czy to co na gruncie leży działa na słabo nośny grunt jak ostrze noża.Nóż trzeba stępić, inaczej nic nie zrobisz! Normalnie, to fundament ma STOPĘ, która przejmuje nacisk konstrukcji.Zwykle jest szersza od ścian fundamentowych.Zwłaszcza jak grunt nie nośny. Da się tam coś takiego odtworzyć jak stopa?Podkopać kawałkami i odtworzyć? Bodaj po metrze czy dwóch? Bo jak nie - to ten nóż się nie zatrzyma nawet jak po 10 bloczków wstawisz po podniesieniu domu...Tyle, ze ja bardziej elektronik jestem...Ale fizyk też!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 13.09.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Trzeba "podbic" fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts