Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmniejszyć koszty budowy?

Recommended Posts

My przyglądamy się projektowi Diuna z DK. Projekt bardzo, bardzo nam się podoba, ale myslimy gdzie się da zaoszczędzić.

Wstępnie :rezygnacja z garazu Na dzialce zmiesci sie tanszy garaz z "byle czego" pokryty pnaczem , a na poczatek i wiata wystarczy.

Rezygnacja z ganku z kolumnami i balkonu ponad nim. Nie lubimy kolumn, a zwykłe okno zamiast nietypowych drzwi balkonowych tez powinno byc tansze.

Generalnie zamiast okien nietypowych myslimy o typowych.

Podłogi w kosztorysie Diuny to 72 za m kw (sam materiał) Mozna kupic np parkiet jesionowy nizszej klasy za poł tej ceny Mamy taki w naszym obecnym mieszkaniu i swietnie sie sprawuje.

Na czym Wy oszczędzacie?

Oczywiscie pytam nie tylko o projekt Diuna.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wasz wybór ale trzeba pamiętać, że nie będzie to (jak już wyżej pisałem) najkorzystniejsze rozwiązanie dla pojazdu.

Jesli chcemy wybudowac dom według wymarzonego projektu nie mamy innego wyjścia tylko się ograniczać.

Nie zawsze rezygnacja okazuje sie byc dobrym pomyslem. Nie w kazdym przypadku. Tym razem nie jest, Ekmir ma racje.

Wasz wybór ale trzeba pamiętać, że nie będzie to (jak już wyżej pisałem) najkorzystniejsze rozwiązanie dla pojazdu.

Jesli chcemy wybudowac dom według wymarzonego projektu nie mamy innego wyjścia tylko się ograniczać.

"......wedlug wymarzonego projektu......" tylko, ze juz reszta nie bedzie taka wymarzona, ciekawe podejscie. Tylko z tym ograniczaniem sie to uwazajcie bo sa rzeczy na ktorych nie powinno sie oszczedzac. No chyba, ze budujecie i sprzedajecie.

Ja oszczędzałem głównie na wykończeniu, są rzeczy które można zrobić samemu bez większej filozofii (mam taką pracę, że raz jest jej natłok, a kiedy indziej mam sporo wolnego czasu), tak zrobiłem podbitkę, płytki w garażu i parę innych rzeczy, na stanie surowym nawet nie próbowałem ciąć kosztów np. kosztem materiałów

Dla pojazdu nie ma nic gorszego jak trzymanie go w ciepłym pomieszczeniu zimą. Dla wygody użytkownika i owszem, ale nie dla nadwozia. Gwoli prawdy silnik też na tym skorzysta, ale nie nadwozie.

Nasze oszczędności to rezygnacja z balkonu, zamiast tarasu zejście prosto na trawkę do ogrodu, w niektórych pomieszczeniach płytki w II gatunku, albo końcówki przecenione, własnymi ręcami niektóre prace :D

Ale były też ekscesy finansowe (termostaty w każdym pomieszczeniu, odpływ liniowy w prysznicu) :-?

:wink: