Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmniejszyć koszty budowy?

Recommended Posts

U nas oszczędzanie zaczęło się na etapie budowy.

Nasza recepta:

- własna robocizna to podstawa (murowanie, szalowanie, zbrojenie), sami będziemy również wykonywać instalacje, podogi do wylewek (tu planujemy maszynowe, ponieważ zdajemy sobie sprawę, że takich z betoniarki nie ukręcimy)

- szukanie materiałów, w różnych miejscach, porównywanie cen, targowanie się, kupowanie pozostałości po czyjejś budowie np. cegła.

Mając jednak to doświadczenie, którym możemy sie juz pochwalić, mogę napisać, iż na materiałach się nie oszczędzi za dużo (jeżeli chce się materiały z co najmniej średniej półki). Podstawą oszczędzania jest jednak robocizna, która wynosi pi x drzwi 1/3 kosztów materiału.

Także zakasać rękawy i po pracy na drugi etat murarza :wink:

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom ok 150m.kw wyjdzie mnie ok 100tys zl,w pelni wyposazony w antyki ,z 2 kominkami itd i ponad 1 tys moich roboczogodzin.Acha dom do remontu kupilem za 50tys Pzdr

czyli wygląda, że remont domu 150m2 + antyki będzie kosztował Cię 50k pln? czy może kupiłes dom już z antykami za 50k pln?Wybacz ale brzmi to dość niewiarygodnie dla kogoś kto ma jako takie pojęcie o budowaniu i cenach; całkiem niewielkie o antykach ale też oglądałem parę mebli po renowacji i znam ceny niestety... BTW Dębowa komoda z pomocnikem (fakt bardzo duża) miała kosztować 12k pln zwykle kosztują około 6-8k pln - zależy od urody. No chyba że Ty kupujesz takie sprzęty po 400-600zł :lol:

• 2 weeks później...

A ja się zastanawiam, po co ludzie wybierają projekty z połamanymi dachami, wykuszami, balkonami a potem dla oszczedności rezygnują z balkonu /tarasu / itd

Przecież projektów gotowych jest multum, można też wziąć jakiś na wzór i zrobić na zamówienie. A takie obcinanie detali niszczy elewację, widok, symetrię, proprcje, to potem nie ten dom!

ja się mocno zastanawiałam, czy zrezygnować z 1 okna dachowego i, prawdę mówiąc, patrze na mój dom i WIEM, że z tym oknem wyglądał by lepiej. Może kiedyś je dołożę :roll:

A tani w budowie jest parterowy dom typu obórka z dwuspadowym dachem, bez stropu betonowego i najlepiej bez ścian nośnych w środku. Wszyscy to wiedzą ale nikt nie chce przyjąć do wiadomości :lol:

dom ok 150m.kw wyjdzie mnie ok 100tys zl,w pelni wyposazony w antyki ,z 2 kominkami itd i ponad 1 tys moich roboczogodzin.Acha dom do remontu kupilem za 50tys Pzdr

czyli wygląda, że remont domu 150m2 + antyki będzie kosztował Cię 50k pln? czy może kupiłes dom już z antykami za 50k pln?Wybacz ale brzmi to dość niewiarygodnie dla kogoś kto ma jako takie pojęcie o budowaniu i cenach; całkiem niewielkie o antykach ale też oglądałem parę mebli po renowacji i znam ceny niestety... BTW Dębowa komoda z pomocnikem (fakt bardzo duża) miała kosztować 12k pln zwykle kosztują około 6-8k pln - zależy od urody. No chyba że Ty kupujesz takie sprzęty po 400-600zł :lol:

Witam akurat sam daje ogloszenia w sieci z cyklu"kupie antyki do remontu' czesc robie i sprzedaje ,czesc mi zostaje za darmo,umie odnawiac(kiedys dlugie lata z tego dobrze zylem).Mebl zrobiony mozesz kupic za nascie tysiecy ,albo okazyjnie taki sam do remontu czasmi za kilkadzisiat zlotych ,na ogol kupuje eklektyki .Poza tym mam uklady w branzy budowlanej i sporo rzeczy mam z odzysku lub okazyjnie kupuje.Po prostu sie nie spiesze ,nP; koza ktora kosztowala w markecie 2350zl nic mnie nie kosztowala ,plyty OSB 22 kupowalem po 11 zl /szt itd .Pzdr

A tani w budowie jest parterowy dom typu obórka z dwuspadowym dachem,

A czasami jeszcze taniej projekt z dachem płaskim ;)

Wydaje mi się, że często jest tak, że na jakimś etapie warto wydać kilka złotych więcej by potem mieć z tego większa oszczędność na dlaszej części.

Tu kłania się projekt. Przemyślany i dostosowany do nas (najlepiej indywidualny) projekt to klucz do pozbycia się zbędnych kosztów.

Cięcie kosztów to przede wszystkim:

1. Roboczy wkład własny ( o którym już było pisane)

2. Zakupy przez internet, ale to już zdecydowanie później przy wykończeniówce.

A poza tym na oknach, drzwiach, kominach, dachu i hydraulice , chyba nie da się zaoszczędzić.

Natomiast na wykończeniówce to i owszem, można kupować substytuty produktów, co nie oznacza gorsze, a po prostu nie firmowe. Jest wiele takich rzeczy.

To wszystko zależy od podejścia, czy potrafimy z pewnych rzeczy zrezygnować.

Ale to przeważnie jest tak, że na jednym się zaoszczędzi a do drugiego trzeba dołożyć.

Ja na szczęście mam to już za sobą, od kilku miesięcy zamieszkuję w moim małym i prostym domku.

• 2 weeks później...

A poza tym na oknach, drzwiach, kominach, dachu i hydraulice , chyba nie da się zaoszczędzić.

.

Nie zartuj

przeszklenia są droższe od ściany - większe to większe koszty

gonty wychodzą taniej, niż dachówka no i więźba pod nie jest lekka, podobnie blacha

drzwi standardowe są tanższe, niż z bocznymi przeszkleniami

więźba kratownicowa zamiast stropu w domu parterowym

długo można wyliczać. Przecież mówimy o projekcie... Jak ktoś wybierze drogi projekt, to nie ma co oszczędzać dalej, to właśnie już napisałam.

I byłam świadkiem, jak w czasie, gdy mój dom kosztował ponad 300 tyś, mój kolega wybudował za nieco ponad 100.

.

Nie zartuj

przeszklenia są droższe od ściany - większe to większe koszty

gonty wychodzą taniej, niż dachówka no i więźba pod nie jest lekka, podobnie blacha

drzwi standardowe są tanższe, niż z bocznymi przeszkleniami

więźba kratownicowa zamiast stropu w domu parterowym

długo można wyliczać. Przecież mówimy o projekcie... Jak ktoś wybierze drogi projekt, to nie ma co oszczędzać dalej, to właśnie już napisałam.

I byłam świadkiem, jak w czasie, gdy mój dom kosztował ponad 300 tyś, mój kolega wybudował za nieco ponad 100.

To wszystko zalezy co chce się mieć. Drzwi nie koniecznie z przeszkleniem, ale pożądne, okna też nie koniecznie z najwyższej półki cenowej, ale równie dobre, co nie oznacza, że mam dom w samych oknach. W każdym pomieszczeniu mam jedno standardowe, w łazience, spiżarni i garażu - małe a w salonie jedno +2 skrzydła 90 tarasowe. To chyba nie za dużo. Nie chodziło mi o ilość okien.

A jeżeli chodzi o dach to też zależy co dla kogo jest ważne, my na tym nie oszczędzaliśmy (co nie znaczy, że nie szukalismy żeby było najtaniej). Mamy wiązary, więc kosztowna inwestycja, ale i bardzo trwała i stabilna, pokrycie mamy dahcówkę cementową (bo na lata) itp. W końcu budujemy przeważnie na całe życie.

Więc chodziło mi o to, że owszem można tanim kosztem wybudować, ale również można w miarę rozsądku przeliczać koszty. My akurat w etap budowy zainwestowaliśmy, natomiast w wyposażenie, to kwestia dyskusyjna. Nasz dom parterowy ok. 103m2 użytkowej + ok. 35 garaż i pom. gosp. w stanie dweloperskim kosztował jakieś 200.000 zł. A z wykończeniówką, meblami do wprowadzenia jakieś 270.000 zł. Czy to dużo? Zależy jak dla kogo.

dzis wlasnie dostalem za darmo meble ktore po zrobieniu beda wate nascie tysciecy :-) .Owszem zejdzie mi z nimi nascie godzin 9umie odnawiac) ,ale jak mam podliczyc takie cos w kosztach? Materilay to grosze ,meble za darmo ,transport przy okazji(mam busa),wiec jak widzis roznie to bywa .Jak sie czlowiek na czyms zna to moze antyki do domu miec za darmo.Acha ,moj opis juz jest nieaktualny ,chyba zrobie dom dwurodziny taniej niz za stowke ,bo mnie podatnicy wspomoga i zadotuja mi remont strychu :-).Pzdr

Recepta jest prosta.

Mały prosty dom z dwuspadowym dachem o niewielkiej powierzchni.

Żadnych wielospadowych dachów, dużych domów. Dziwi mnie że najpierw ludzie wybierają projekty dużych domów (nawet piętrowych), a potem piszą jak maksymalnie zejść z kosztów i deklarują tanie budowanie.

Czyli zastaw się, a postaw się...

Naprawdę czasami lepiej przemysleć choćby w minimalnym zakresie projekt domu jaki jest nam potrzebny, przeliczyć dostępne środki i budować domy skrojone na miarę, zamiast pałacyków, które potem latami stoją pokryte papą

.

Pozdrawiam,