pierwek 11.08.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 mógłbyś podać linka do projektu - czy to ten? http://projekty.dom.pl/dk_diuna.htm jeżeli tak to nie będzie tani - nawet bez garażu tak na szybko to balkon i wykusz - won. a ta wycena na ich stronie: 315k pln to nawet nie skomentuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Torubal 11.08.2009 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 z tego projektu podoba nam sie tylko prostota bryły. Napisałam o nim bo w sumie trudno w sieci o projekty o tak prostej bryle i bez poddasza uzytkowego, ktorego, w przeciwienstwie do większosci forumowiczow, szczerze nie znosimy.Oczywiscie prostota bryły i tu jest niecalkowita bo zbedne balkon,daszek nad bakonem, tarasy, wykusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 11.08.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Z tymi poddaszami uzytkoiwymi to nie jest tak,ze ktos lubi czy nie. Poprostu ludki wybieraja poddasza uzytkowe bo w WZ nie mozna miec pietra, a jak ktos dzialke ma nie za duza to sie rozumie samo przez sie ze takie poddasze okazuje sie koniecznoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Z tymi poddaszami uzytkoiwymi to nie jest tak,ze ktos lubi czy nie. Poprostu ludki wybieraja poddasza uzytkowe bo w WZ nie mozna miec pietra, dokładnie - ja wybrałbym dom o bryle podobnej do np Diuny (bez tych zbędnych bajerów typu wykusz)- ale PZP na mojej działce zabrania domu piętrowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 28.08.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 po 1 wybrac tani prosty projekt, bez garażu, z dachem dwuspadowym, bez balkonów, wykuszy itp. Na kazdym etapie liczyc kase i starac sie isc na kompromis- podoba mi sie dachowka jakas tam ale jest droga to wybrac cos innego tanszego- tam 3 tys tam 2 tys i okazuje sie, ze w kieszeni zostaje sporo pieniedzy. Po 3 kto moze niech wkłada duzo pracy wlasnej - tez oszczednosc. po 4 i tak sie okaze ze dom kosztował wiecej niz zakładano po urzadzaniu mieszkania a było to juz pare lat do tyłu to wiem ze to kosztuje majątek wiec warto szukac okazyjnych cen, przemyslec aranzacje , nie porywac sie z motyka na słonce- musze miec blat granitowy w kuchni i płytki po 300 złotych bo płytki zwłaszcza w lazienkach za pare lat przestaja byc modne jakie by nie były. Postawic na prostotę, cos co jest ponad czasowe- dla mnie np to drewniana podłoga, parkiet moze byc nawet nasz polski nie egzotyk drogi- np jesion, dąb ułozony w cegiełke. A i jeszcze po paru latach oceniam, ze łazienka urządzona w płytkach z trawentyru albo prawdziwy kamien albo plytka ktora jest podobna a sa takie na rynku nadal jest ponadczasowa i to jest jedyna płytka- kamien , gdzie według mnie zawsze bedzie modna, elegancka i piekna. Takie moje babskie zdanie i gust. Natomiast wszelkie motywy - typu kwiatki, kołka paski , kolory - dzisiaj modne za pare lat- kicz. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 30.08.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Cięcie kosztów? Na dzień dobry poszedł wykusz i dach z wielospadowego na dwuspadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 08.09.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 najważniejsza racjonalizacja kosztów to wyszukiwanie dobrych sprawdzonych ekip, którym nie poprzewracał yw głowach ceny warszawskich fachowców. To połowa sukcesy. Najprostsze sposoby na obniżanie kosztow to również prostota bryły. Jak najmniej załamań, wykuszy, okien nietypowych, okien w dachu, dach wuspadowy zamiast koperty,oraz oczywiście wykończeniowka jak panele zamiast parkietu, tani gres, tanie meble itp....... tylko z wymarzonego domu zostają wtedy tylko marzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.09.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 dach dwuspadowy, zlikwidowane prawie wszystkie veluxy - na razie tyle. Zobaczymy co się "urodzi" w trakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 19.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam, też miałam zamiar tanio wybudować ale u mnie to jest tak ,że w miarę jedzenia apetyt rośnie Wybrałam maly prosty domek,potem go podpiwniczyłam,poszerzyłam garaż,zaszalałam z rekuperatorem,odkurzaczem centr.,dachówką ceramiczną no i koszty poszły w górę.A to jeszcze szprosy w oknach no i rolety a jeszcze na napęd do 1 rolety się skusiłam i tak dalej , nie umiem się powstrzymać Ale mam nadzieję ,że jak teraz zainwestuję to będzie już do końca życia procentować samymi plusami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 i jak te szprosy mają niby zaprocentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.10.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam Najwięcej można zaoszczędzić na etapie projektu. Zastosowane rozwiązania w większości decydują o wielkości kosztów na danym etapie. Poza wymienionymi tutaj elementami typu prosty dach, likwidacja okien dachowych, rezygnacja z poddasza, likwidacja wykuszy i wszelkich zakamarów, bryły w układzie L (co zupełnie nie wg feng shui wg mojej żoncii - pozdrowionka dla niej ), trzeba się zastanowić np. nad rodzajem fundamentu. Wiedząc jaki się ma warunki gruntowe, można wybrać taki wariant ław fundamentowych by nie trzeba było robić kosztownych wykopów, szeregu gwiaździście rozchodzących się ław fundamentowych, ton stali i betonu. W większości przypadków nie budujemy schronu a dom mieszkalny i w zależności z czego będą ściany i ilość kondygnacji można zastosować - jeśli oczywiście grunt pozwala - wersję prostszą i tańszą. Tak samo sprawa się tyczy kominka, czy go naprawdę się potrzebuje, bo to są poważne koszty (komin + instalacja całego kominka). Oczywiście ładnie to wygląda, ale czy zawsze się używa? Ze znanych mi przypadków tylko 30% mających kominki w nich pali. Większość tylko raz napaliła przy sprawdzeniu po wybudowaniu (autentycznie). Drugą sprawą jest zastanowienie się nad wentylacją mechaniczną na etapie projektu, bo decyzja teraz nie niesie za sobą dodatkowych kosztów, bo nie trzeba budować dodatkowego komina a w to miejsce budujemy wentylację. W ten sposób u nas zrezygnowaliśmy z 2 kominów i jest tylko jeden do kotłowni. Tak więc trzeba wszystko przemyśleć dogłębnie jeszcze zanim się wbiło łopatę w ziemię. Z żoncią przeglądaliśmy typowe projekty miesiącami ale nic nie spełniało naszych wymogów choć nie były wygórowane. Wreszcie zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny i dopracowywaliśmy go przez 2 lata właśnie pod kątem oszczędnego budowania, ale nie kosztem jakości. W banku przedstawiliśmy kosztorys (lipiec tego roku) już zaniżony co do cen rynkowych. Obecnie mamy SSZ. Oszczędności w stosunku do kosztorysu obecnie wynoszą ok 23 000,00 zł. Dodatkowo w tanim budowaniu ważny jest wkład własny. EDIT Aha - jeszcze jedno, ważna jest niestety konsekwencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 20.10.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dodatkowo w tanim budowaniu ważny jest wkład własny. Z jakich powodów wkład własny ma wpływ na tanie budowanie? Co prawda ja jeszcze nie zaczołem budować, więc nie mogę się jeszcze dzielić doświadczeniem. jako że mam świadomość swoich możliwości (nie za dużych) przymierzam się do budowania z dużą ostrożnością i rozwagą. Projekt Malachit wybrany jako ten prosty i tani w budowie. Tak jak mówisz, bez kominka (i komina), prosta bryła, dach 2 spadowy, 1 okno dachowe w łazience na górze, bez piwnic i garażu z powiększoną kotłowną o jakieś 3 m2. (garaż blaszak 7x5 jako pomieszczenie gospodarcze za który zapłacę z montażem i wylweką 4 tyś. może kiedyś go otynkuję i będzie dobrze). Co więcej taras nie wylewany z betonu i bloczków lecz ubity nasyp z ziemi i piachu i kostka a jak nie starczy na to pieniędzy to trawa No i mentalnie i teoretycznie przygotowujemy sie do ogromu prac które będziemy wykonywać sami jeśli chodzi oczywiście o wykończenie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce, mówia że bardzo trudno urzymać sie w ryzach budżetu. zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.10.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dodatkowo w tanim budowaniu ważny jest wkład własny. Z jakich powodów wkład własny ma wpływ na tanie budowanie? Co prawda ja jeszcze nie zaczołem budować, więc nie mogę się jeszcze dzielić doświadczeniem. jako że mam świadomość swoich możliwości (nie za dużych) przymierzam się do budowania z dużą ostrożnością i rozwagą. Projekt Malachit wybrany jako ten prosty i tani w budowie. Tak jak mówisz, bez kominka (i komina), prosta bryła, dach 2 spadowy, 1 okno dachowe w łazience na górze, bez piwnic i garażu z powiększoną kotłowną o jakieś 3 m2. (garaż blaszak 7x5 jako pomieszczenie gospodarcze za który zapłacę z montażem i wylweką 4 tyś. może kiedyś go otynkuję i będzie dobrze). Co więcej taras nie wylewany z betonu i bloczków lecz ubity nasyp z ziemi i piachu i kostka a jak nie starczy na to pieniędzy to trawa No i mentalnie i teoretycznie przygotowujemy sie do ogromu prac które będziemy wykonywać sami jeśli chodzi oczywiście o wykończenie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce, mówia że bardzo trudno urzymać sie w ryzach budżetu. zobaczymy Powody są dwa. Zależnie od definicji wkładu własnego: 1. Kredyty z wyższym wkładem własnym są z reguły tańsze od tych z niższym 2. Wkład własny w prace budowlane pozwala wymiernie obniżyć koszty robocizny mimo czasami wyższych kosztów materiałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 20.10.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 No tak. racja. ja bardziej skupiłem się na wkładzie finansowym, nie pomyślałem o wkładzie jako pracy własnej. Zgadzam się całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 20.10.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Nie stosować nowoczesnych technologii i kupować materiały i wyposażenie Made in China. Ten sarkazm to po co? Proszę tego nie brać do siebie. Chodziło mi o to że aby wybudować solidnie i z jakością to nie da się uniknąć kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 a'propos wkład własnej pracy.... ociepliłem sobie właśnie dom 200m2 elewacji + 70m2 garaż - w przyszłym roku na to pójdzie tynk (to już jakaś firma pewnie) czyli zaoszczędziłem ca 8-9k pln na robociźnie. I tak się to kręci. Aczkolwiek praca od świtu do zmroku (po 12h) w temperaturze 3-7 oC z przerwą 30min na posiłek 5 dni pod rząd męczy i zniechęca (nakładałem klej i siatkę na elewacji domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 26.10.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Pierwek ale pomyśl sobie że w 5 dni zarobiłeś 9 tys. Niezła pensja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.10.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 niezupełnie.... te 5 dni to zaciągałem tylko styropian klejem+ siatka(200m). Wcześniej z 10dni kleiłem ten styropian (to w lipcu), potem kilka dni "straciłem" na piankowanie i szlifowanie, ze 3 dni na obróbkę okien i narożników. A garaż 70m2 ściany robiłem w zeszłym roku też z 10 dni (całość)... Pracy jest bardzo dużo i nie da się tego przerobić w 2 osoby w 5 dni . Tym niemniej trochę kasy zostało w kieszeni. I tak ziarnko do ziarnka.... Prawdę mówiąc i tak nie miałem wyjścia bo nie mam teraz kasy a trzeba to było zakończyć przed zimą. Wypadałoby założyć też parapety ale chyba nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 27.10.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Aaaaa... no coś za coś Ważne, że kasa została jakaś zaoszczędzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 01.11.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam,duze pieniadze mozna zaoszczedzic majac auto dostwcze ,najlepiej 4x4 ,napedy pozwalaja przy okazji zyskac sporo czasu ,bo nie trzeba odsniezac drogi .Poza tym kupe peineidzy zaoszczedzilem kupujac koncowki seri,wyprzedaze itp.Proste przyklady:wklad kominkowy kupilem za 400zl ,futryny po 9.99(przed przecena kosztowaly 70-180zl) itd.Duzo tez sie oszczedza ,gdy ma sie jakies pojecie o budowlance ,warto tez przy robieniu planow brac pod uwage standardowe wyemiary plyt ,okien dzwi itp.Duzo tez daje kupowanie w sieci.Naprawde sporo mozna oszczedzic ,mnie jak na razie metr kosztowal 1/10 cen rynkowych w mojej okolicy,reasumujac ,perspektywicznie dom ok 150m.kw wyjdzie mnie ok 100tys zl,w pelni wyposazony w antyki ,z 2 kominkami itd i ponad 1 tys moich roboczogodzin.Acha dom do remontu kupilem za 50tys Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts