Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blum a Hafner? Pan od montażu kuchni robi mnie w bambuko?

Wiórek kokosowy

Recommended Posts

Ludzie proszę o pomoc w poniżeszje sprawie,

dziś przywiezli nam kuchnie i szuflady są w systemie HAFNER AUSTRIA - mimo, że zamawiałam BLUM'y :evil: A Pan od montażu mówi, że to jest praktycznie to samo?

Macie jakiekolwiek doświadczenia z tą firmą?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek info!

Powiedzieli mi, że teraz montują Hafnery bo na Blumy jest więcej reklamacji :x Choc nie sądzę - myślę, że to ściema.

A poza tym koleś mi wmawia, że powiedział, że zamontuje albo Blumy albo Hafnery - ja czegoś takiego nie pamiętam. Co za partacz...

Ta kuchnia to fuszerka :( A tak na nią czekałam.

Znaczy się coś więcej Ci się nie podoba niż zamiana Blumów na Hafnery?

Niestety takie krętactwo często się zdarza (że niby reklamacje itp.)

Póki co są w połowie montażu kuchni, ale to co jest zamontowane wygląda słabo. Szafka na wina - górna półka jest pęknięta na ok. 3-4 cm, wewnętrzne półki w szafkach obdrapane i te Hafnery.

Każde niedociągnięcie widać, gdyż te meble są całkowiecie białe. Oczywisćie w takim stanie nei odbiore tych mebli ale męczy mnie fakt, że skoro zamawiam kuchnię w marcu - to chciałąbym mieć ją wykonaną na jako takim poziomie. Narazie jest to fuszerka.

I masz rację NIe odbieraj ! Bo ja nie miałem jeszcze nigdy żadnych reklamacji na bluma są one drogie ale bardzo dobre ! A co masz mieć z bluma ? A skoro czekasz od madca to pewnie też drogo płacisz za metr i walcz o swoje i wymagaj ! :wink: Bo później co spojżysz to będzie cię denerwowało , że mogło być lepiej ,a tak nie wiele trzeba było .....Pozdrawiam

Mam jeszcze pytanie do Was:

jak udowodnić kiedy ropoczął się montaż kuchni?

Ponieważ montaż ropozczął się po miesiącu od wyznaczonego terminu a w umowie mam odsetki umowne od nieprzestrzegania terminu - oczywiscie zgodnie z umowa nie mam zamiaru placic calosci za wykonana kuchnie. Tylko jak się zabezpieczyć, aby on sie nie wypierał, że to nieprawda? Jakieś pomysły?

Wyslij listem poleconym z potwierdzeniem odbioru do firmy pismo w którym podasz kwotę odsetek (zgodnie z umową z dnia tego i tego. paragraf ten i ten - termin wykonania usługi - odsetki karne wynoszą tyle i tyle na dzień rozpoczęcia motażu dnia xxx itd) oraz określisz kwotę pozostałą do zapłaty i poproś o wystawienie końcowej faktury właśnie na tę kwotę.

Jesteś pewien, że chcesz mieć zamontowaną tę kuchnię ? Z pękniętą półką, innym osprzętem ? Ja bym zaproponowała powrót do domu tym panom... Nie lubię wyrzucać kasy.

Wyslij listem poleconym z potwierdzeniem odbioru do firmy pismo w którym podasz kwotę odsetek (zgodnie z umową z dnia tego i tego. paragraf ten i ten - termin wykonania usługi - odsetki karne wynoszą tyle i tyle na dzień rozpoczęcia motażu dnia xxx itd) oraz określisz kwotę pozostałą do zapłaty i poproś o wystawienie końcowej faktury właśnie na tę kwotę.

Jesteś pewien, że chcesz mieć zamontowaną tę kuchnię ? Z pękniętą półką, innym osprzętem ? Ja bym zaproponowała powrót do domu tym panom... Nie lubię wyrzucać kasy.

a w umowie masz kary za opóźnienie w przystąpieniu do montażu czy za opóźnienie w oddaniu gotowej kuchni? To drugie byłoby lepsze bo wykonawca mógłby nawet przywieźć jedne drzwiczki a już mogłoby to być uznane za rozpoczęcie montażu i później montować przez długi czas, nie spiesząc się. Sprawdź jak masz w umowie. Nejczęściej jest oddanie kuchni zamontowanej a nie przystąpienie do prac.

No i ja właśnie boję się takich fachmenów - moi rodzice kupili kuchnię na wymiar, no nie z górnej półki ale tania nie była. Po 1,5 roku zaczęła odklejać się okleina. Zareklamowali, wymienili fronty i po kolejnym roku okleina dalej odchodzi. Ja kupię kuchnię w Ikea - wiem, że to masówka i mało indywidualizmu ale w d... chociaż gwarancja bardzo długa a użytkownicy nie narzekają aż tak bardzo :D

Nefer - ale jak poda kwotę pozostałą do zapłaty i poprosi o fakturę końcową to tak jakby przyjęła odbiór tej kuchni i to bez żadnych zastrzeżeń - takie rozwiązanie moim zdaniem nie jest dobre

niech się tylko odniesie do opóżnienia w montażu i wyliczy kwotę odsetek

No dyć po zakończeniu prac :):)

Blum to Blum a Hafner to Hafner.

Czołowe firmy. ALe skoro płacisz za Bluma to pewnie chcesz mieć Bluma.

Nie wiem jaka jest różnica w cenie ( o ile jest)

Blum to Blum, a Hafner (nie mylić z Hettich) to szuflada sprowadzana do Polski przez firmę Grasshopper z Małopolski. Wbrew nazwie - "Hafner Austria" - te szufladki produkowane są w Chinach. Nie na żadnej licencji europejskiego producenta. Po prostu jest to wytwór chińskiej myśli technicznej. Cena takich szuflad to ok 50% ceny oryginalnej szuflady Bluma - pan stolarz chce Cię oszukać... Jakość - nie spotkałem do tej pory wyników testów, ale nie kupiłbym takich szuflad, podobnie jak nie kupiłbym chińskiego samochodu, chińskiej lodówki, chińskiej pralki itd...