mirek_gdynia 05.12.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Budowę zaczynam na wiosnę ale już dałem projekt do wyceny materiałów na dach i ściany, tym bardziej że hurtownie mogą mi to przetrzymać. Czy ktoś z Was równiez będzie kupował na zapas teraz, aby zaoszczędzić pieniądze na ewentualnej podwyżce stawki VAT ??? Maj 2004 to pewniak, ale póki co obowiązuje 1 styczeń 2004. Rozporządzenia Ministra Finansów o przedłużeniu brak,a trudno będzie zamówić dachówki 31 grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Tak ja juz mam magazynowane w skladach budowlanych: dachowke, pustaki na caly dom, okna , komony, brame garazowa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 05.12.2003 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Ciekawe co wyjdzie z tej całej checy. Już widać, że ludzie przyśpieszyli i budują się jak szaleni, do tego jeszcze zamówienia na zapas. Jak się potem okaże, że "rzutem na taśmę" zatwierdzą np. 0% VAT na budowlankę w ramach "budownictwa społecznego", to część społeczeństwa "dostanie piany" a część się ucieszy i zacznie się budować z zapałem... pozdrawiam wszystkich budujących Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 06.12.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Strasznie denerwuje mnie ta niepewność. Prowadzę firme z branży budowlanej, interes kręci się świetnie, zamierzam inwestować, zatrudnić jeszcze ludzi... Ale jak będzie w przyszłym roku?? Cholera mnie trafia. Tak to Państwo pomaga młodym aktywnym przedsiębiorcom..... Marek Sołtysiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 06.12.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Witam,Markus_Gdynia - ja takze zastanawiam sie na d zakupem (dachowki, okien polaciowych, rynien i reszty akcesoriow do dachu) i przetrzymaniem ich w hurtowni. Jest jedna obawa, ktorej potwierdzenie widzialem gdzies na forum, trzeba wybrac hurtownie ktora(e) nie upadna do czasu odbioru materialowPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.rudzki 07.12.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Wydaje mi się że raczej nie ma to sensu, gdyż vat i tak z tego wynika będzie od maja 2004 więc po co wypróżniać się z kasy już np. na dachówkę lub bramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 07.12.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Niechętnie wydajemy kasę... Ja przymierzam się do kupowania teraz, choć jak sami piszecie w wielu przypadkach praca wre (ciepła zima), co powoduje, że ceny nie opadają (jak to zwykle bywa zimą). Wiemy że Vat będzie w maju, tyle że hutrownicy kraczą, że ".. proponowana cena jest obowiązująca przy zakupach w tym roku, później na pewno wszystko pójdzie w górę..." Siedzę i myślę.. jestem handlowcem (inna branża), obecnie składy mają EL DORADO, które chcą jak najdłużej utrzymać. Ponieważ jestem przekorny zaryzykuję i materiały kupię w styczeniu/lutym. Trudno, albo ceny pójdą w górę albo spadną... Z pewnością klientów będą mieli mniej, i aby nie dokładać do kosztów utrzymania może zrobią coś aby mieć obrót? Co do producentów - jak podniosą ceny (biorąc pod uwagę obecną sytuację z wykupowaniem magazynów i VAT ), to już powinni zamykać fabryki lub zwalniać ludzi, bo ciężkie czasy ich czekają. Niezdecydowaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.12.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Witam. Ja mimo wszystko zaczekam i zgodnie z planem zakupy będę robił na przełomie kwietnia/maja. Nawet jeśli vat wzrośnie, to wierzę w to, że w hurtowniach ceny pozostaną takie same jeśli nawet nie spadną. Teraz rzeczywiście ludziska na gwałt wszytko kupują a w hurtowniach zacierają ręcę. A co będzie w maju? Jeszcze większa walka o klienta biorąc pod uwagę to, że teoretycznie mniej ludzi będzie się decydowało budować. Przynajmniej tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waco 07.12.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 ja chce na wiosne ocieplac strych,ale materialy kupie do konca grudnia.tak bedziem bezpieczniej-nigdy nie wiadomo co strzeli do glowy "grupie trzymajacej wladze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wiosenny inwestor 07.12.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Tak ja juz mam magazynowane w skladach budowlanych: dachowke, pustaki na caly dom, okna , komony, brame garazowa, Witam! A jak robota na budowie będzie szła sprawnie, a hurtowie będą ociągać się z wydaniem materiału? ( Jest już zapłacony?) - to co, przestój i proszenie o swoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 07.12.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Jak wygląda sprawa płatności ??? Czy kupując materiały w tym roku płacicie od razu za cały materiał ? Niektóre składy budowlane proponują zapłatę teraz 50 % wartości towaru a reszta przy odbiorze materiałów na wiosne, a inni chcą żeby im wpłacic 100 % faktury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vikos 07.12.2003 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 A czy nie wydaje Wam się, że ceny już teraz są skalkulowane na powyżkę i przy obecnym szturmie na hurtownie wcale nie płacimy taniej? Ja jestem dopiero na etapie projektu więc jeszcze mam chwilkę na konkrety ale chyba nie ma co szaleć. Jak jest panika i nerwówka na rynku to zwykle się przepłaca. Sam czasami podgrzewam atmosferę kiedy brakuje mi trochę do zamknięcia planu i plan się zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Niestety i my wpadliśmy w panikę kupiliśmy już co nie co. Za materiał w skaładzie zapłaciliśmy 100% faktury (przelew), nikt nie proponował innego rozwiązania. Jednak i nas szlag trafia, że w naszym kraju niczego nie można zaplanować, normalnie żyć. Każdy początek roku to pasmo niewiadomych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 jak ktos nie zacznie budowac to moze kupowac materialy na LEWO bez VATU taniej wyjdzie a odliczen i tak juz nie bedzie od przyszlego roku do tego wlasnie doprowadzi wyzszy podatek vat modry polak po szkodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ko 09.12.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Niestety i my wpadliśmy w panikę kupiliśmy już co nie co. Za materiał w skaładzie zapłaciliśmy 100% faktury (przelew), nikt nie proponował innego rozwiązania. Pewnie że nie proponował, bo to najlepszy układ dla sprzedającego. Ma i kase i towar. Ja bym taka odważna nie była.... chyba wolołabym już zapłacić ten wyższy vat. Wydaje mi się ze uczciwe jest zapłacenie samego vatu na początku, a resztę przy odbiorze towaru Pozdrawiam AGa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 10.12.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 ja zamówiłem już oka i okna dachowe - płatność 50%, faktura na całość kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Ja tam wcale sie nie spieszę! Przeciez 1maja - mam kupe czasu. A stawka VAT może się wcale nie zmienić? A jak coś sie zmieni to co??- ludzie nie będą kupować??- Przecież mogą wejść nowe ulgi podatkowe- może bardziej opłacalne. Ja bym nie panikował i nie wykupował po cenach niewiadomo jakich - juz teraz wszystko co na budowe domu potrza! Rybnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 10.12.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Nowe ulgi podatkowe ????W Polsce?????jedyna nadzieja w okresleniu budownictwa społecznego - inaczej 22%, ewentualnie import z niemiec gdzie stawka podstawowa jest chyba niższa niż w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.12.2003 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Po przeczytaniu wszystkich opinii dalej jestem w lesie.Chyba jednak kupię materiały na ściany i dach jeszcze w grudniu. To nie jest tak, że VAT 22% wchodzi od 1 maja 04, tylko jeżeli do końca tego miesiąca nie ukaże się rozporządzenie MF o utrzymaniu stawki preferencyjnej to wyższy VAT mamy od 1 stycznia i wtedy kanał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.12.2003 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Polecam lekturę - http://www.pit.pl/pages/i/35.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts