Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy kupujecie materiał na zapas aby uciec przed podwyżką VAT

mirek_gdynia

Recommended Posts

No cóż, ja jednak do "grupy trzymającej władzę" nie mam zaufania i właśnie dzisiaj zamówiłem materiały na dach wraz z oknami połaciowymi.

Strzeżonego...

Markus święta racja bo puki co to jak narazie utrudniaja na każdym kroku.

ja nawet na ten cel cyrograf z bankiem podpisałem, brrrr jak se o tym pomyśle to mi sie słabo robi.

pozdro

artur

Eee tam po co nam taka nerwowka kazdy chyba sie denerwuje a ja wam powiem to co powiedział mi znajomy przedstawiciel znanej duzej firmy sprzedajacej mat.budowlane. A wiec powiedział to mniej wiecej tak . Kazda hurtownia budowlana musi zarabiać na utrzymanie i niechce sie zwijac z rynku w wiekszości przypadkow maja wysokie widełki (marze )

na mat.budo. jeżeli wejdzie wiekszy vat to ceny skoczą o te 15 % i bedzie klapa masa ludzi znacznie mniej budować wiec i znacznie mniej kupować i jak myślicie ile czasu tak wytrzymaj z mala sprzedaża 6 mc moze mniej moze wiecej. Po 6 mc siłą żeczy beda zmuszeni i sprzedajacy i producenci wziac na siebie ciężar zwiekszenia podaku o 15 % i obniża ceny tak producenci jak i sprzedajacy czyli hurtownie. Wchloną ta roznice . Przeciez musza a przynajmniej bedą chcieli sie utrzymać na rynku który i tak jest stosunkowo biedny. Ot i tak mi to mniej wiecej powiedział pomyślalem sobie i żeczywiście ten gość ma sporo racji. Pozdrowionka dla budujacych i zaczynajacych w maju he he jak ja.

Ja nie kupuję na zapas a zaczynam na wiosnę. Myślę, że ceny nie pójdą w górę a i z Vatem jeszcze nie wiadomo. Niby zawsze w zimie był zastój dla hurtowni budowlanych a tu interes się kręci. Myślę, ze względu na zamieszanie wokół vatu hurtownie wykorzystały sytuację i piodnieśli już dawno ceny.

pzdr

Witam,

Informacja o podwyzce: dachowka podstawowa BRAAS Celtycka kosztuje 5 gr wiecej od poczatku grudnia. WAVIN ostatnio podwyzszyl ceny na rynny (CANION) tak ze kosztuje wiecej niz MARLEY (CONTINENTAL). I pewnie to nie koniec. Jest popyt i panika na rynku to ceny ida w gore, czysta ekonomia

Pozdrowienia

JA MAM DOSYC !!! PRZECIEZ ONI ROBIA Z NAS DEBILI. NIE MA ZADNEGO PRZEPISU - KTORY MOWILBY ZEBY ICH POWYBIJAC JAK DALEJ TAK BEDA TRAKTOWAC SWOICH WYBORCOW ?? BANDA CFANICZKOW :evil:

LUDZIE CZEKAJA NA INFORMACJE - W MF MA TO GDZIES (PEWNIE WIEKSZOSC Z NICH SPEDZI RODZINNE SWIETA, POJDZIE DO SPOWIEDZI, KOSCIOLKA ITD) A MY BEDZIEMY MODLIC SIE O TO BY ZLOZYLI TEN SWISTEK PAPIERU.

POZDRAWIAM I WESOLYCH SWIAT :cry:

My kupiliśmy materiały w tym roku (pustaki) i to już nawet nie ze względu na VAT (chociaż to też) tylko po to żeby szybciej odzyskać pieniądze z ulgi budowlanej i w przyszłym roku je wydać, bo przyszły rok jest ostatnim rokiem dużej ulgi budowlanej (co mnie chyba jeszcze bardziej wkurza niż ten VAT :evil: )