Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje C.W.U i kan, przed czy po chudziaku!!!!

paul82

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Piszę ponieważ mam poważny problem !!!!!!

Hydraulik zrobił mi w domu prawie całą instalacje Wodną i kanalizacyjną na ziemi przed zalaniem chudego betonu, nie protestowałem ponieważ zapewniał że taka jest technologia. Ostatnio dowiedziałem się że instalację c.w.u. powinno się układać na chudym betonie w styropianie.

I nie wiem co powinienem teraz zrobić czy przerabiać część instalacji czy zostawić taka jak jest i zalać chudy beton.

Proszę o pomoc czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak prawidłowo powinna wyglądać taka instalacja i jakie są zalety i wady obu tych metod.

Pozdrawiam Pawel

Witam Serdecznie

Piszę ponieważ mam poważny problem !!!!!!

Hydraulik zrobił mi w domu prawie całą instalacje Wodną i kanalizacyjną na ziemi przed zalaniem chudego betonu, nie protestowałem ponieważ zapewniał że taka jest technologia. Ostatnio dowiedziałem się że instalację c.w.u. powinno się układać na chudym betonie w styropianie.

I nie wiem co powinienem teraz zrobić czy przerabiać część instalacji czy zostawić taka jak jest i zalać chudy beton.

Proszę o pomoc czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak prawidłowo powinna wyglądać taka instalacja i jakie są zalety i wady obu tych metod.

Pozdrawiam Pawel

:o :o :o no to masz ładny pasztet a jak zamieżał pomocować rurki bo do chudziaka to na kotwy a do ziemi to na co?

Cała instalacja jest zrobiona z rur System Bor + na zgrzewanie oraz jest ocieplona Otuliną 9mm i jes przykryta ziemią.

Jeśli założę podwójnie otulinę na przewody z ciepłą wodą lub użyję styropianu to czy to wystarczająco powstrzyma ewentualną utratę ciepła.

No sam nie wiem co mam ponieważ kolejne przeróbki to kolejne koszta.

Pawel

to tą technologię sobie chyba stworzył hydraulik i to na twój przypadek.

Podłogę chyba bedziesz izolować, bo co prawda najmniej ale tamtędy zimno tez ucieka (ile to zależy - ocieplone fundamenty ?)

w tej sytuacji rury znajdą się pod izolacją i będa "ogrzewać" niepotrzebnie ziemię.

Teraz to ocieplić najlepiej te rury i już.