magangs 02.08.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Garaż jest w bryle budynku z drzwiami wewnętrznymi. Najpierw wstawiamy okna i drzwi zewnętrzne, później kładziemy instalacje wewnątrz domu, później tynki wewnętrzne. I w którym tu momencie montowaliście bramę garażową? Jeśli zrobię tak jak wymaga firma od bramy, to dom będzie przez długi czas stał otworem dla złodziei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.08.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 zależy , czy masz ogrodzoną działke , czy pieski latają i takie tam:) a z doświadczenia wiem , że drzwi zewnętrzne i bramę garażową montować po tynkach , przy bramie nawet jest wymagane by była po tynkach ,że względu na możliwość zachlapania mechanizmów itp. drzwi zewnętrzne też bym odradzał , tu tynkarz zahaczy łatą , tu taczką sie nie wymiesci , a ty rusztowanie trochę sie rozbuja takie nieszczęścia sie zdarzają porysują ci tylko drzwi i tyle , bo jak bedą wchodzić ? oknem najlepiej zrobić jakies drzwi tymczasowe , a to ze starego skrzydła , z desek ,pełno tego na budowie , zawiasy kupisz wszędzie za grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 02.08.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Po tynkach. Jeżeli robisz bramę podnoszoną to zamocowanie trasy prowadzeń bramy tylko po tynkach bo inaczej zachlapią ci wszystko i po balu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.08.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Garaż jest w bryle budynku z drzwiami wewnętrznymi. Najpierw wstawiamy okna i drzwi zewnętrzne, później kładziemy instalacje wewnątrz domu, później tynki wewnętrzne. I w którym tu momencie montowaliście bramę garażową? Jeśli zrobię tak jak wymaga firma od bramy, to dom będzie przez długi czas stał otworem dla złodziei. Jeżeli kupisz bramę z montażem - żaden monter producenta nie zamontuje Ci bramy przed tynkami - bramę zawsze montuje się po tynkach i po wykończeniu - na samym końcu ... A jak sam będziesz montował - również najrozsądniej jest to robić po tynkach i po wykończeniu przede wszystkim nadproża i ścin bocznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.08.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Teraz była montowana Po prawie całej wykończeniówce "najbrudniejszej" ... gładziach, cięciach płytek, położenia podłóg, itp. Do tej pory otwór był zabity dechami i ofoliowany pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.08.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 nie napisałeś o jaką bramę chodzi, uchylną czy segmentową?jeżeli segmentową chcesz zamontować przed tynkami i posadzkami to najprostsze i b. często stosowane rozwiązanie to otynkowanie tylko tej ściany, na której odbywa się montaż bramy (lub jej fragmentu) oraz wyznaczenie dokładnego poziomu docelowego posadzki gotowej w garażu (wypoziomowany tymczasowy próg z np. łat, podkładki z klocków drewnianych pod ościeża bramy itp), i bez problemu znajdziesz autoryzowanego montząyste który ci to w ten sposób zamontuj przed tynkami w całym domu, oczywiście musisz go o tym wcześniej uprzedzić i uzgodnić to, jak również nie weźmie od odpowiedzialności w przypadku gdyby Ci się potem zachciało podnieść lub obnizyć poziom posadzki, to juz Twój poziom i Twoja odpowiedzialność (bo rzecz jasna podług wszech prawideł powinno być po tynkach i posadzkach a z napędem po instalacjach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komodo 02.08.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 To co napisano wyżej, po tynkach, przynajmniej na ścianie gdzie ma być montowana barama. Jeżeli nie masz jeszcze wylewek to pamiętaj że we wjeździe do garażu wypadałoby zostawić jakieś 8-9cm na beton, jak chcesz kłaść jeszcze styropian, to trzeba uwzglednić i te dodtakowe centymetry. A tak wogóle to nie łapię dlaczego tylko Wiśniowski ma regulację bramy o jakieś 7cm a np taki Normhstal nie ma a jak nawet ma regulacje bramy to sprężyna nad bramą skutecznie uniemożliwia jej regulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gplux 24.09.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Po pierwsze regulacje Wiśniowskiego o 7 cm to chyba tylko z cieciem paneli można zrobić i to tylko do góry, albo na sprężynach SJ. Tylko później estetyka z zewnątrz bo o te 7 cm mniej jednego panela będzie widać. Co do montażu bramy segmentowej to najlepiej jest w gotowym budynku wieszać bramę(warunek, że wszystko jest idealnie przyszykowane bo później już ciężko poprawiać np krzywą podłogę.)Najczęściej jednak montuję się tylko w wytynkowanym garażu. Bramę uchylną powinno się natomiast montować przed tynkami, by później zatynkować mocowanie do ściany, oraz ustalić jakiej wysokości u danego producenta bram jest próg by do niego dostosować gotową posadzkę. Brzydko i mało praktycznie wyglądają później takie sterczące. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 24.09.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 U mnie warunkiem zamontowania bramy garażowej i gwarancją jest wytynkowany na cacy garaż, szczególnie ściana z bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 24.09.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Jeżeli kupisz bramę z montażem - żaden monter producenta nie zamontuje Ci bramy przed tynkami - bramę zawsze montuje się po tynkach i po wykończeniu - na samym końcu ... A jak sam będziesz montował - również najrozsądniej jest to robić po tynkach i po wykończeniu przede wszystkim nadproża i ścin bocznych . A skąd takie teorie..? I brednie na forum publicznym...??! Miałem kupiona bramę u renomowanego producenta, brama wraz z montażem i zamontowana została przed tynkami... Przy tynkach napędy były ładnie oklejone i nic nie zostało zachlapane... Jedyny minus to to, że po tynkach sam musiałem zamontować listwę uszczelniającą na nadprożu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 24.09.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 revalidon to nie brednie tylko fakty Widocznie firma w której Ty kupiłeś bramę jest zbyt mało renomowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 24.09.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 revalidon to nie brednie tylko fakty Widocznie firma w której Ty kupiłeś bramę jest zbyt mało renomowana No nie chciłabym sie licytować, ale wydaje mi sie, że mam mercedesa wśród bram garażowych... Nazwy nie podaję, eby nie robić darmowej reklamy... Po prostu wkurza mnie jak ktoś kategorycznie pisze "żaden producent", "nigdy w życiu", "ależ zapomnij" itd., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 24.09.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 mersedesami bram sa Normstahl,Horman i Wiśniowski ja mam tylko fiata-Tyssen Krup i warunkiem był wytynkowany garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 24.09.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 EE tammm... są lepsze bramy i wcale nie musi być wytynkowany garaż, wystarczy tylko uzgodnić to z firmą i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.09.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Bramę garażową miałam wstawianą w tym samym dniu co okna i równocześnie były montowane drzwi zewnętrzne ( takie byle jakie - budowlane). Panowie od bramy powiedzieli, gdy zamawiałam, co ma być zrobione żeby można było ją wstawić - miała być otynkowana od wewnątrz ściana na której znajdował się otwór i tylko tyle. Po montażu przypomnieli żeby podczas tynkowania porządnie zabezpieczyć suwnice streczem. Ostatnio byli na serwisie (rok później) i wszystko oki, poodklejali folie od zewnątrz, bo dom w między czasie został ocieplony i otynkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 25.09.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 mersedesami bram sa Normstahl,Horman i Wiśniowski ja mam tylko fiata-Tyssen Krup i warunkiem był wytynkowany garaż Mam niestety segmentówkę Wiśniowskiego i jak na mój gust to raczej syrenka lub trabant (sami zdecydujcie który pojazd ma większe szpary). P.S. Montażyści zamontowali bramę przed tynkami gdzie nawet ściana pod prowadnicami była "surowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 25.09.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 No bo to tak jest im większa renoma tym większe ciachrajstwo i brak poszanowania klienta. Moja brama kupiona w mało znanej firmie bez renomy ,niczym nie różniąca się od Wiśniowskiego za to obsłużona zostałam jak królowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.09.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 No bo to tak jest im większa renoma tym większe ciachrajstwo i brak poszanowania klienta. Moja brama kupiona w mało znanej firmie bez renomy ,niczym nie różniąca się od Wiśniowskiego za to obsłużona zostałam jak królowa Ja mam bramę Normstahl albo Horman - nie pamiętam dokładnie i nie było jakichć specjalnych ę, ą. Myśle że to kwestia kultury firmy która zajmuję się dystrybucją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts