A_dam 02.08.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam!W niektórych budowanych domach widzę, że murarze murują dwie warstwy cegły pełnej na ścianie fundamentowej z bloczków betonowych. W związku z powyższym mam pytanie do zorientowanych w temacie. Czy można wykorzystać wysokość tej warstwy do ułożenia ocieplenia i izolacji na ścianach. [/url]http://img40.imageshack.us/img40/218/izolacjadwarazy.png Widzę to tak:- na ścianie fundamentowej kładę izolację, która zachodzi na jakiś tam beton wewnątrz domu,- muruję na ścianie warstwę (na 12 cm) lub dwie (po 6 cm) z cegły pełnej,- teraz znowu izolacja,- później układam styropian (najlepiej na grubość tych cegieł, choć niekoniecznie)- następnie wylewka i podłoga. Przy okazji układania warstw/y z cegły pełnej jest możliwość dokładnego wypoziomowania ścian fundamentowych.Czy to ma jakiś sens, czy znowu wymyśliłem jakieś głupoty? Proszę o uwagi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam! W niektórych budowanych domach widzę, że murarze murują dwie warstwy cegły pełnej na ścianie fundamentowej z bloczków betonowych. W związku z powyższym mam pytanie do zorientowanych w temacie. Czy można wykorzystać wysokość tej warstwy do ułożenia ocieplenia i izolacji na ścianach. [/url]http://img40.imageshack.us/img40/218/izolacjadwarazy.png Widzę to tak: - na ścianie fundamentowej kładę izolację, która zachodzi na jakiś tam beton wewnątrz domu, - muruję na ścianie warstwę (na 12 cm) lub dwie (po 6 cm) z cegły pełnej, - teraz znowu izolacja, - później układam styropian (najlepiej na grubość tych cegieł, choć niekoniecznie) - następnie wylewka i podłoga. Przy okazji układania warstw/y z cegły pełnej jest możliwość dokładnego wypoziomowania ścian fundamentowych. Czy to ma jakiś sens, czy znowu wymyśliłem jakieś głupoty? Proszę o uwagi. Pozdrawiam. nie wymyśliłeś jakichś głupot sens ma to co zaznaczyłem na czerwono - niekonieczne, ale i nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 02.08.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 ja tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 02.08.2009 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Dzięki za wypowiedzi. Siedzę pół dnia w Internecie i czytam o izolacji poziomej ściany fundamentowej ze ścianą nośną. Zbaranieć można. Dobrze da się to zrobić jakąś papą, ale potem może cuchnąć w środku w domu (tak gdzieś wyczytałem). Niby lepiej (?) folią, a może i nie. Trzeba mieć zdrowie do takiej budowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 lepiej - papą na lepiku /bardziej chodzi o ten lepik / folią - gorzej.... a lepik i papa śmierdzą najbardziej wykonafcom którzy wolą kopnąć rolkę folii i po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts