Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła pełna na ścianie fundamentowej z bloczków

Recommended Posts

Witam!

W niektórych budowanych domach widzę, że murarze murują dwie warstwy cegły pełnej na ścianie fundamentowej z bloczków betonowych. W związku z powyższym mam pytanie do zorientowanych w temacie.

Czy można wykorzystać wysokość tej warstwy do ułożenia ocieplenia i izolacji na ścianach.

[/url]http://img40.imageshack.us/img40/218/izolacjadwarazy.png

Widzę to tak:

- na ścianie fundamentowej kładę izolację, która zachodzi na jakiś tam beton wewnątrz domu,

- muruję na ścianie warstwę (na 12 cm) lub dwie (po 6 cm) z cegły pełnej,

- teraz znowu izolacja,

- później układam styropian (najlepiej na grubość tych cegieł, choć niekoniecznie)

- następnie wylewka i podłoga.

Przy okazji układania warstw/y z cegły pełnej jest możliwość dokładnego wypoziomowania ścian fundamentowych.

Czy to ma jakiś sens, czy znowu wymyśliłem jakieś głupoty? Proszę o uwagi.

Pozdrawiam.

Dzięki za wypowiedzi.

Siedzę pół dnia w Internecie i czytam o izolacji poziomej ściany fundamentowej ze ścianą nośną. Zbaranieć można. Dobrze da się to zrobić jakąś papą, ale potem może cuchnąć w środku w domu (tak gdzieś wyczytałem). Niby lepiej (?) folią, a może i nie.

Trzeba mieć zdrowie do takiej budowy.

Pozdrawiam.