Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działki budowlane ,zezwolenie na wydzielenie przez sąd!!!

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

Witaj!

Przepraszam, że dopiero się odzywam, ale tyle czasu potrzebowałam, aby wszystko przetrawić!

Zakup działki sfinalizowaliśmy, rozmawiałam z "babką" od urbanistyki na gminie, była troszkę konkretniejsza, niż ta która posłała męża w diabły! :roll:

Mam nadzieję, że moje dzisiejsze pytania będą odrobinkę precyzyjniejsze!

:oops: :oops: :oops:

Poprzedni właściciel wystąpił do gminy z wnioskiem o zgodę na "utworzenie" i sprzedaż działek budowlanych. Gmina opracowuje MPZP - wyłożono do publicznego wglądu projektu zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy. Właścicielowi zależało pilnie na gotówce (dużej - kłopoty w firmie) więc część ziemi sprzedał jako rolną (orną).

Obecnie będziemy wspólnie z poprzednim właścicielem i "nowymi" kontynuować starania w celu uzyskania statusu "budowlane" (w sprawie studium konkretne informacje będę miała po 20 listopada).

Nieważne, kiedy rozpoczniecie budowę, ważne, kiedy dostaniecie pozwolenie na budowę. Jeśli przed uchwaleniem planu, na podstawie decyzji o WZ, to z chwilą uchwalenia planu nie przestaje ono (pozwolenie) obowiązywać. Prace budowlane, trzeba rozpocząć najpóźniej 3 lata po uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę...

Wydaje mi się, że nie uzyskam pozwolenia na budowę przed uchwaleniem planu. Dlaczego - z powodu braku dobrej woli urzędników :evil:

Ale doszliśmy do wniosku, że podejmiemy tę walkę! Jak tylko znajdziemy chwilkę jedziemy załatwiać media i mapki potrzebne do wniosku, potem jeszcze projekt zagospodarowania terenu i wniosek składamy! (czy tak? czy mogę na kogoś zwalić całą papierologię - i nie mam tu męża na myśli :lol: )

Jeśli gmina ustali w końcu MPZP, z uwzględnieniem tych terenów pod zabudowę jednorodzinną, to czy będziemy musieli przekwalifikować naszą działkę? Albo inaczej zapytam : odralniać ją już teraz, czy zaczekać na MPZP?

Pisząc odralniać miałam na myśli - wyłączyć z produkcji. Trafiło się nam III a i III b - jak prawie wszystkim.

Cały czas się nad tym zastanawiam. Obliczyłam mniej więcej, ile kosztowała by mnie ta cała impreza. Ale nie wiem, kiedy się do tego zabrać, żeby miało to sens? Czy muszę czekać do uchwalenia MPZP? Czy podzielić teraz, a wyłączyć dopiero przed sprzedażą? W planach mamy podział działki na mniejsze i sprzedaż w razie jakichś kłopotów z finansowaniem budowy.

Wolałabym żeby żadnych kłopotów nie było i sprzedalibyśmy je na emeryturze - żeby mieć za co poszaleć :lol: 8) :lol:

Czy muszę czekać do uchwalenia MPZP? Czy podzielić teraz, a wyłączyć dopiero przed sprzedażą?

Tak na szybko - z doświadczenia - jeżeli MPZP jest w trakcie uchwalania to gmina może zawiesić wydanie decyzji WZ na okres 12 miesięcy od złożenia wniosku. Tak jest to praktykowane m.in. w Krakowie. Jak trzeba to mogę poszukać podstawy prawnej bo w tej chwili nie pamiętam.

Gmina nie zezwoli na podział działki jeżeli nie będzie MPZP lub WZ. A z tego co czytałam wcześniej nie chcą ci wydać WZ, bo MPZP jest w trakcie uchwalania. Najwyraźniej pozostaje ci czekać aż radni w końcu uchwalą plan zagospodarowania. Oczywiście można złożyć wniosek o WZ, ale zostanie on zawieszony...

Dzięki za odpowiedź!

Spodziewałam się czegoś takiego, ale...!

jeżeli MPZP jest w trakcie uchwalania to gmina może zawiesić wydanie decyzji WZ na okres 12 miesięcy od złożenia wniosku

Wydaje mi się, że masz rację - to dlatego urzędniczka posłała męża do diabła! Tylko nie mogła wytłumaczyć mu tego przystępnie? Oh! No trudno - będzie trzeba podjąć rękawicę!

Gmina nie zezwoli na podział działki jeżeli nie będzie MPZP lub WZ

Niech mi ktoś to przybliży i naprowadzi na właściwy tor, ale...

Czy ustalanie MPZP nie polega między innymi na dzieleniu na działki? Czy to polega tylko na decydowaniu - "tam można budować, a tam nie!" Bo z tego co zrozumiałam panią w urzędzie - po uchwaleniu studium, gmina będzie oczekiwała na określone działania związane z podziałem na działki (propozycja podziału, projekt i odpowiednie wnioski) i później zostaną one uwzględnione w MPZP!

W tej właśnie sprawie - projekt podziału na działki i wyznaczenie drogi - mamy się spotkać z poprzednim właścicielem i nowymi sąsiadami.

Nie cierpię być cierpliwa! :evil:

Mam nadzieję, że zwyciężymy! :wink: