macm 02.08.2009 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam. Wykańczam mały dom parterowy z użytkowym poddaszem: .http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-aksamitkach/m41ac7a3ca8d7a. Właśnie jestem przed tynkami a po nich będzie ocieplane poddasze. To chyba właściwy moment aby zastanowić się nad wentylacją. Oczywiście mam dwa kominy do kominka i kotła - w tym drugim jest też wentylacja. Są też otwory i kanały wewnątrz ścian do wentylacji WC i kuchni na dole ale nie wyprowadzone ponad dach. Teraz moje pytania brzmią:1. Jakie powinny być przewody wyprowadzające wentylację od szczytu ścian na poddaszu ponad dach? 2. Czy nad dachem musi być czy tylko powinna nasada kominowa, 3. Czy w otworach razem z kratkami muszą być wentylatory - czy to dobre rozwiązanie? 4. Jeśli tak to musze jeszcze przed tynkami dołożyć tam przewody elektryczne...5. Jak najlepiej wentylować poddasze? Czy na przykład można pogrupować po dwa pomieszczenia i puścić dwa przewody łączoce się w nasadzie kominowej? Wtedy w moim projekcie możnaby złączyć wentylacje łazienki i pokoju i osobno puścić wentylacje dwóch pozostałych pokojów...6. Jeśli kupiłbym nasady obracające się to czy wówczas nie potrzeba już wentylatora "za kratką"?Dużo pytań ale szukam na necie szukam na forum szukam w gazetach muratorach i innych i znajduję jakieś marne porównania i skrótowe opisy brak schematów, dokładniejszych objaśnień a nie mam o tym wszystkim pojęcia. Będę ogromnie wdzięczny za odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.08.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Kochanieńkina tym forum to nie szukałeś, bo na te ptania padły odpowiedziżeby dobeze odpowiedzieć, to by trzeba było przepisać naście lub dziesiąt postówpodejżewam, że odpowiedzi w stylu ta/nie Cię nie usatysfakcjonują,masz chęć skutecznie poszukać, to ustal sobie słowa klucze i przeczytaj to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 03.08.2009 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 no cóż szukałem szukałem ale tak jak opisali w tym linku... ciekawe po co są więc wyszukiwarki na danym forum skoro i tak trzeba korzystać z googli. Dzięki i za to... miluteńki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 04.08.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja też musiałam się sporo nauczyć korzystając z tego forum, może po kilkutysięcznym wpisie czujesz się jak u siebie powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts