Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka narożna-przynależność do ulicy,dwa numery działki ..

sailor_ro

Recommended Posts

Witam

Mam takie zapytanie,posiadam działke narożną i własnie dowiedziałem sie,ze moja działka przynalezy do dwóch ulic i z tej racji bede miał dwa numery posesji.Rozumiałem to,ze moge przynalezec albo do jednej ulicy albo do drugiej,a kwestia decydujaca jest ulica z ktorej jest wjazd na dzialke.

Teraz jednak okazuje sie,ze jeden z sasiadow za mna ma numer 4,czyli z automatu okazuje sie nr 2 to ja,tyle ze moj wjazd jest od tej drugiej ulicy.

A prawdziwa bomba to bylo stiwerdzenie,ze bede musial na domu powiesic dwa numery ...

Moze ktos z Was moi drodzy wiej ka to wyglada w praktyce ??

pozdrawiam

u nas w praktyce wyglądało to tak, że sąsiadka z domu narożnego mogła sobie wybrać do której ulicy chce przynależeć ... wybrała, nadali odpowiedni numer domu i po zawodach :roll:

pierwsze słyszę, zeby ktos posiadał dwa adresy na jednym domu :o .... co wpisać w dowodzie , papierach odbiorczych domu , meldunek .... według mnie nie mogą przyporządkowac do jednego domu dwóch adresów :roll:

może coś źle zrozumiałeś?

Taka sytuacja jest absolutnie wykluczona.

Decyduje o tym ten przepis:

§ 8.

1. Nieruchomości przylegające do dwóch lub większej liczby ulic lub placów oznacza się numerami porządkowymi od jednej z przylegających ulic.

2. Jeżeli w przypadkach określonych w ust. 1 oprócz budynku przylegającego bezpośrednio do ulicy znajduje się jeden lub większa liczba budynków położonych w głębi nieruchomości, wówczas budynki te oznacza się numerem porządkowym w sposób określony w § 5 ust. 1 i 2.

Podstawa:

Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie numeracji porządkowej nieruchomości z dnia 28 października 2004 r.

Wszystko sie zgadza i ja tez trwalem w przekonaniu,ze moge sobie wybrac przynaleznosc do ulicy,ale jesli tak jest,to powinno to zostac zrobione zawczasu,a na dzien dzisiejszy gdy w/w sasiad ma juz numer 4,a ja wybiore sobie ta druge ulice(ktora zreszta chce wybrac)to nr 2 jest numerem nieistniejacym,czyz nie ???

Wszystko sie zgadza i ja tez trwalem w przekonaniu,ze moge sobie wybrac przynaleznosc do ulicy,ale jesli tak jest,to powinno to zostac zrobione zawczasu,a na dzien dzisiejszy gdy w/w sasiad ma juz numer 4,a ja wybiore sobie ta druge ulice(ktora zreszta chce wybrac)to nr 2 jest numerem nieistniejacym,czyz nie ???

A gdzie jest napisane, że numeracja musi być co 2 (po jednej stronie) i zaczynać się od 1?

Jak ktoś dzieli działkę to też trzeba nadać jakiś numer dla obu działek po podziale.

dokładnie ,u nas sytuacja odwrotna ....zabrakło gminie numerków (organizacja ich pracy do dzis jest dla mnie zagadką i zaskakuje mnie na każdym kroku :-? )

i w ten sposób mamy numer 1 z literką :roll: ... pal licho gdyby to było a , lub b ... ale najdalsza dotej pory nadana literka to f :o .... i kto wie, czy to jeszcze nie koniec :wink: