To_masz 03.08.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam, opis środowiska: piec kondensacyjny MCR 24 z zasobnikiem zewnętrznym 100l, uruchomiony 1 i 1/2 roku temu. Musiałem zaprosić serwisanta, powód:hałasy z pieca (coś jakby stukanie/pukanie) oraz wariujący manometr.obiawy zarówno na obiegu od CO jak i CWU. tutaj link do b.krótkiego filmu na youtube http://www.youtube.com/watch?v=mNaYUA8Po1c wstępna diagnoza:' jeśli to z powodu kamienia to gwarancja tego nie obejmuje'proponowana akcja, wymiana na nowy, i jednocześnie wysyłka do centrali rzeczonego wymiennika na obdukcję.Jeśli oględziny wskażą na czynnki zewnętrzny - np kamień, to jestem 1.5kpln do tyłu, jeśli na wadę wymiennika to wymiana w ramach gwaracji. jakaś rada ? 1.5k pln to jednak dużo pieniędzy. pozdrawiamTo_masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 13.08.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 wymiennik został poddany odkamienianiu: skutecznie - polecam firmę eko-mont - z Bydgoszczy. najwięcej kosztowało wymontowanie i wmontowanie wymiennika (ale to robił serwisant nie związany z tą firmą) piec działa teraz 1. cicho 2. grzeje 3. jest ok tak więc - nie dać się zwariować i wysłać wymiennik do serwisu na obdukcję jeśli jest podejrzenie zakamienia. ogólne uwagi o DeDietrich MCR 24: 'poszli w oszczędności - duża moc na niewielkiej powierzchni + typ zastosowanego wymiennika oraz średnio twarda woda przyczyniłu się do zakamienienia (po 1.5 roku )' podobne (tudzież pasujące do MCRa) wymienniki ma Vailant (o ile dobrze zapamiętałem). temat do zamknięcia - ku przestrodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 13.08.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 a ile kosztowało odkamienienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts